V Radomeljskem hramu kulture je zazvenela Vigred med strunami

Kar desetletje je že, odkar imamo v Domžalah in okolici možnost uživati ob poslušanju igranja na citre, oprekelj in kitaro. Pa vendar je bil včerajšnji koncert prava glasbena poslastica, ki prinaša pomlad.

Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale že tretje leto organizira glasbeno prireditev, ki se imenuje “Vigred med strunami”.  V soboto, 13. aprila 2024, je v Kulturnem domu Radomlje potekala glasbena prireditev z naslovom Vigred med strunami na kateri so nastopali: Društvo Citroprekelj Bela krajina, Citrarke in kitaristi Društva Lipa Domžale ter LUŠ’ne citrarke iz Šentjurja. Prireditev je bila prava glasbena poslastica, saj je bilo možno uživati ob poslušanju zvokov citer, kitar, opreklja, violine in seveda tudi petja.

Koncert je potekal v organizaciji Društva Lipa Domžale, v soorganizaciji Občine Domžale, JSKD območne izpostave Domžale in Društva Citroprekelj Bela krajina. Koncerta sta se udeležila tudi Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale ter evropska poslanka Ljudmila Novak. Prireditev sta vodili Jasmina Levičar in Vesna Gregorič.

Skupina Citroprekelj iz Bele krajine, ki deluje tri leta, je zaorala ledino s svojim nastopom. Z igranjem na milozvočne citre in oprekelj ohranjajo belokranjsko kulturno dediščino. Danes igra 20 članov, od tega 9 odraslih, ostali pa so osnovnošolski, otroci iz Dragatuša in Semiča ter okolice. Skupina deluje pod vodstvom dveh predanih učiteljic: Anite Veršec in Damjane Praprotnik. Motivacija glasbenikov na odru je cilj in teh jim ne zmanjka. Pohvalijo se lahko z vsakoletnimi samostojnimi nastopi na Jurjevanju, v božičnem času ter številnih prireditvah in dogodkih, na katerih sodelujejo kot skupina ali pa posamezniki. V skupini Citroprekelj je dobra polovica otrok in prav je, da so se nam posebej predstavili. Najprej nam so nam zaigrali začetniki, ki so se skupini pridružili v jeseni, v nadaljevanju pa še ostali otroci in posamezniki. Skladbe s katerimi so se predstavili nosijo naslov: Jager pa jaga, Valček in Goslice. Solistično so se nam redstavili Manca Težak s skladbo Orlado Sleepth in Pia Sever z Jungle beats. Zadnja je bila spet skupinska – Dve belokranjski.

Po menjavi glasbenic sta se predstavili citrarska skupina Kresničke in kitarska skupina Tesere, ki večinoma nastopata skupaj. V obeh skupinah so članice, ki igrajo že nekaj let, pa tudi take, ki so se pridružile letošnje leto. Obe skupini vodita skupaj Jasmina Levičar in Damjana Praprotnik, letošnje leto pa je vodenje kitaristov prevzela Irena Kokalj ob pomoči Petra Mesića. S svojimi nastopi bogatijo vsakdan v domovih za starejše, zaigrajo in zapojejo pa tudi ob praznovanju različnih dogodkov in proslav. Skupaj s starejšima skupinama se udeležujejo koncertov in aktivnosti tudi v Domžalah in okolici.

Po drugi menjavi glasbenikov so se pridružili gostje iz Šentjurja. Skupina LUŠ´NE CITRARKE, ki delujejo pod okriljem Univerze za tretje življenjsko obdobje Šentjur in letos praznujejo 10. letnico delovanja. Vodi jih Jasmina Levičar. V skupini pojejo in igrajo na citre, imele pa so s seboj nekoliko drugačno obliko citer. Mandolinske citre, ki se po načinu igranja in zvoku nekoliko razlikujejo od klasičnih citer. V melodiji imajo po dve enako uglašeni struni in zato zvok spominja na mandolino. Za igranje sta dovolj samo dva prsta, ampak strun je bistveno več (92) kot jih imajo druge citre (40). No, včeraj so nekoliko povečali skupino. Na violini je igrala Neža vnukinja ene od citrark, na bas kitari pa Franci sin druge citrarke. Skupina nastopa na raznih prireditvah v Šentjurju in okolici, v maju pa pripravljajo turnejo po kozjanskih krajih ob 10. obletnici njihovega delovanja.

S tretjo menjavo na odru sta se nam pridružili skupini citrarke Sončnice in kitaristi Tempo. Delujeta v Društvu Lipa Domžale in večinoma nastopata skupaj. Skupini sta jeseni praznovali 10. letnico delovanja in ob tej priložnosti sta pripravili zbornik, kjer so strnjeni spomini skupnih druženj in doživetij. Skupini vodita Jasmina Levičar in Damjana Praprotnik, pri kitarah pa sta ta glavna Irena in Pero. Ob praznovanju 10. obletnice so glasbeniki lansko poletje izvedli malo turnejo po Češki, kjer so se skupaj z njihovo citrarsko skupino predstavili tamkajšnji publiki. Tudi češki prijatelji so jih obiskali v Sloveniji in skupaj so obogatili prireditev S citrami po ulicah Domžal. Skupini sta poznani tudi po druženju – v teh letih so postali pravi prijatelji, ki radi skupaj zapojejo, zaigrajo in zaplešejo.

Glasbeni koncert “Vigred med strunami” je v celoti pripravila prof. Damjana Praprotnik, ki je vodja gostiteljske skupine Citroprekelj in domžalske skupine Društva Lipa Domžale. Damjana je od ideje naprej zaslužna za delo in razvoj prve in edine citrarsko-oprekljarske skupine v Beli krajini. Na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu je zaključila pedagoško in umetniško glasbeno smer na citrah, v Linzu pa pedagoški magisterij. Je članica več ansamblov, večinoma nastopa kot solistka, sodeluje pa tudi z različnimi zbori in priznanimi solisti. Poučuje v GŠ Ribnica, v Društvu Lipa Domžale in seveda v Beli krajini, kjer ji je na pomoč priskočila profesorica Anita Veršec.

Ob koncu koncerta je zbrane nagovoril Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale, ki je mentoricama Damjani Praprotnik in Jasmini Levičar ter povezovalki programa Vesni Gregorič podaril šopke. Zaključil pa je z pohvalami.

Sledil je še skupinski nastop vseh štirih skupin, ki pa zaradi dolgega aplavza ni odigral samo ene pesmi, ampak kar tri. Bil je lep koncert, poln različnih žanrov in zvrsti glasbe.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi