V poletje so nas popeljali s pesmijo

Z izbranimi melodijami, ki naznanjajo vonj poletja, ljubezen in življenjske izkušnje, so nas v poletje popeljali Moški pevski zbor Centra za zaščito in reševanje Domžale, Ženska klapa Kamelije ter Uroš in Tjaša. Obiskovalci, ki so do zadnjega kotička napolnili prireditveni prostor v CZR Domžale, so bili deležni lepih slovenskih in dalmatinskih izbranih skladb, ki so obudile pridih morja, soli, borovcev …

Ljubezen do petja, druženja in skupnega ustvarjanja je tokrat združil tri zasedbe na koncertu, ki je v prostorih CZR Domžale potekala v sredo, 14. junija 2023.  Koncerta so se udeležili tudi županja Občine Domžale mag. Renata Kosec, podžupan Matej Primožič in direktor CZR Domžale Andrej Jarc. Koncert je povezovala Ajda Sokler.

Mešani pevski zbor CZR Domžale se je začel v letu 2010 sestajati na pobudo Bogdana Potočnika in pod pokroviteljstvom podjetja Helios, še v tedanjem Centru požarne varnosti Domžale. Zbor je s svojim delom nadaljeval tudi po prehodu poklicne gasilske enote v javni zavod. Gre za edinstven zbor v slovenskem prostoru, saj v njem že od samega začetka pojejo le poklicni gasilci. Njihov zborovodja je Primož Leskovec.

Osemčlanska zasedba Ženske klape Kamelije ima s člani MPZ CZR Domžale pomembno stično točko. Prve korake so pevke namreč začele pod vodstvom Primoža Leskovca, ki je bil več let tudi njihov umetniški vodja, dokler Kamelije niso pognale dovolj močnih korenin, da so lahko na odru nastopale same. Danes Kamelije povezuje ne le veselje do klapskega petja, pač pa tudi želja po prijetnem ženskem druženju. Umetniška vodja Kamelij je Romanca Božič, v središči njihovega repertoarja pa so dalmatinske pesmi. Ne branijo pa se tudi zimzelenih slovenskih popevk. Pesmi velikokrat združijo z zvoki citer, ki jih igra njihova pevka prof. Damjana Praprotnik. 

Pravijo, da ljubezen ne potrebuje razloga – ali je ali pa je ni. Casimiro de Brito, sodobni Portugalski pesnik eno svojih pesmi začenja z verzi. «Kdor je ljubil, še ljubi, vse življenje bo poslušal skrivnostno pesem, poslušal jo bo in pel.« Skrivnost ljubezni še vedno korenito vztraja in nikoli ne neha navdihovati tistih, ki jo radi širijo skozi melodije. In ja, ljubezni se tako učimo ves čas, povsod in včasih znova. O ljubezni si tudi radi pripovedujemo, vsak naslednji rod je prej ali slej deležen pripovedi o tistih trenutkih, ki so dva, pred tem še skoraj tujca, nekoč zvezali skupaj. Kakšna je in kakšne si želimo, odgovore skrbno in tudi z veliko ljubeznijo skozi svoje skladbe iščeta in z vsemi nami delita Tjaša Hrovat Steklasa in Uroš Steklasa, ki ob koncu koncerta zapela v duetu.

V juliju 2016 je bil ustanovljen sedanji Javni zavod Center za zaščito in reševanje Domžale. Vodstvo z Andrejem Jarcem na čelu je podprlo nadaljnje delovanje zbora z imenom promocije CZR Domžale in poklicnega gasilstva nasploh. Zato se je Jarc ob koncu zahvalil vsem nastopajočim, člani MPZ CZR Domžale pa so vsem damam podelili vrtnice. Za zaključek je sledila skupna pesem Ferija Lainščka “Ne bodi kot drugi”.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi