V občini Lukovica praznovali dan državnosti in zaključek šolskega leta

Junija praznujemo dan državnosti in se spominjamo dogodkov iz leta 1991, ko smo Slovenke in Slovenci izpolnili svoje večstoletne sanje in dobili lastno državo. Najpomembnejši državni praznik, ki je Slovenijo umestil ob bok suverenim in samostojnim narodom z lastno državo, si zasluži globok poklon. Tudi letos so v občini Lukovica dan državnosti ponosno proslavili. Praznovanje je potekalo v četrtek, 20. junija 2024, najprej s svečanim dvigom zastave ob dnevu državnosti na Mali Lašni pred pomnikom Lokvanj, nato so nadaljevali z osrednjo občinsko prireditvijo, ki jo pripravljajo skupaj z Osnovno šolo Janka Kersnika Brdo in na koncu odprli prenovljeno športno igrišče pri Osnovni šoli na Brdo.

Občina Lukovica in Osnovna šola Janka Kersnika Brdo sta pripravili prireditev ob dnevu državnosti in zaključku šolskega leta, v Sončni dvorani Lukovica pa so se poleg velikega števila občank in občanov udeležili Tadej Cmerekar Komar iz kabineta Ministrstva za gospodarstvo, šport in turizem, županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, ravnateljica Osnovne šole Janka Kersnika Brdo dr. Anja Podlesnik Fetih, poslanca Državnega zbor Republike Slovenije Janez Cigler Kralj in Rado Gladek, podžupan Občine Lukovica Vincenc Dragar ter predsedniki in predstavniki Krajevnih skupnosti in klubov, ki delujejo v Občini Lukovica.

V kulturnem programu so nastopili Godba Lukovica, Otroški pevski zbor Kresničke in Mladinski pevski zbor Ciklamen, plesne skupine Bleščice in Sovice ter nekdanja učenka na OŠ Janka Kersnika Brdo ter članica Težkoatletskega kluba Domžale Petra Pavlič, s katero je povezovalec prireditve Denis Malačič ob koncu proslave naredil intervju o njenem uspešnem delu. Na začetku prireditve je ob zvokih bobnov veliko Slovensko zastavo prinesla Častna enota VVZS ob spremstvu praporjev, po odigrani Slovenski himni Godbe Lukovica pa so jo odnesli s prizorišča.

Po slavnostni prireditvi je potekalo odprtje novega športnega igrišča pri Osnovni šoli na Brdu, ki je bilo temeljito prenovljeno, v celoti sta bili zamenjani površina in vsa oprema na igriščih, obnovljena in prestavljena so bila obstoječa ter dodana nova igrala, namenjena najmlajšim otrokom. Poleg tega je bila prenovljena okolica igrišča z novimi tribunami, ograjo, razsvetljavo, meteorno kanalizacijo, drenažami, na neutrjene površine pa so posejali travo.

Po krajšem nagovoru, ki so ga imeli Tadej Cmerekar Komar iz kabineta Ministrstva za gospodarstvo, šport in turizem, županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar ter ravnateljica Osnovne šole Janka Kersnika Brdo dr. Anja Podlesnik Fetih, so učenci prikazali nekaj detaljev iz atletike, ki jih bodo sedaj ob obnovi igrišča lahko izvajali. Prikazali so skok v daljino, suvanje krogle, košarko, med dvema ognjema ter tek na 60 metrov. Nato so Tadej Cmerekar Komar iz kabineta Ministrstva za gospodarstvo, šport in turizem, županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, ravnateljica Osnovne šole Janka Kersnika Brdo dr. Anja Podlesnik Fetih ter članica TAK Domžale Petra Pavlič prerezali trak, s tem pa v namen predali prepotrebno igrišče za različne discipline, ki jih učenci pri telovadbi tako zelo potrebujejo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi