V moravškem Kulturnem domu zopet zadišalo iz Pekarne Mišmaš

Domač črn kruh, polbeli kruh, koruzni kruh in beli kruh so na odru Kulturnega doma Moravče v soboto, 25. januarja, ob 19. uri po 19 letih premierno spekle miške pod vodstvom znanega peka Mišmaš iz pravljice Svetlane Makarovič. Pisateljica je pravljico ubesedila pred 46 leti, najnovejšo odrsko uprizoritev pa je v teh krajih pripravila Mladinska dramska skupina KID Limbar. Premierni predstavi sledijo še tri ponovitve, in sicer 26. januarja, 2. februarja in 15. februarja 2020.

Režiserki Marjeta Capuder in Martina Razoršek sta skupaj z igralsko zasedbo članov Mladinske dramske skupine Kulturno izobraževalnega društva Limbar po 19 letih na oder Kulturnega doma Moravče znova postavili igro Pekarna Mišmaš. Leta 1998 se je prvič predstavila mlajša dramska skupina KID Limbar, od samega začetka leta 1996 pa delujeta Komorni zbor Limbar in Starejša dramska skupina. Ime so si nadeli po starem imenu za lilijo, od koder tudi izvira ime najbolj priljubljene točke Moravške doline in bližnje okolice Limbarske gore.

Iz malo moke nastane veliko kruha

Večmesečno zbiranje na vajah in urjenje igralcev je z bučnimi aplavzi nagradila polna dvorana obiskovalcev, med katerimi je bila tudi evropska poslanka Ljudmila Novak. V enourni uprizoritvi, kjer ni manjkalo niti glasbenih vložkov, so uživali tudi najmlajši obiskovalci, ki so si z zanimanjem ogledali predstavo.

Mišmaševa priljubljenost in deljenje brezplačnega kruha revnim gre v nos dostavljavki moke ženici Jedrt (Alenka Capuder) in peku iz Kurje vasi (Aljaž Pirnat).

Dogajanje na odru se je pričelo z glasbeno spremljavo v živo, ki so jo zaigrali glasbeniki Klara Urankar, Martin Rode in Benjamin Štefan pod vodstvom Maše Svetlin. Glavni lik zgodbe je pek Mišmaš, ki peče odličen kruh, zaradi katerega je med prebivalci vasi in sosednjih krajev zelo priljubljen. Pri njegovi peki se pojavlja vprašanje, kako lahko iz malo moke nastane veliko kruha, odgovor na to pa se skriva v čarovniji.

Pomaga mu namreč 18 začaranih mišk, ki se med polnočjo in eno uro zjutraj spremenijo v male ljudi. Mišmaševa priljubljenost in deljenje brezplačnega kruha revnim gre v nos dostavljavki moke ženici Jedrt in peku iz Kurje vasi. Slednji pomaga nevoščljivi ženici, da vdre v Mišmaševo pekarno in odkrije njegovo skrivnost. Radovednost, lakomnost in zavist so glavni motivi, da pek Mišmaš izgine iz vasi, prebivalci pa žalostno objokujejo svojega najljubšega peka.

Peku Mišmašu (Marijan Capuder) pomaga 18 začaranih mišk, ki se med polnočjo in eno uro zjutraj spremenijo v male ljudi.

Igralske, pevske in plesne veščine

Ustvarjalno preživljanje prostega časa ob pripravah na igro je otroke in mladino povezalo, kar se je pokazalo na odrskih deskah. Trud mladih ustvarjalcev in režiserk je bil poplačan s polno dvorano in bučnimi aplavzi ob koncu predstave. »Režiserske in igralske izkušnje, preudarnost in organiziranost na eni strani ter pedagoški čut, optimizem in mladostna energija na drugi strani, sta recept za odličen dramski dosežek. Hvala obema za pogum, vztrajnost in številne ure, ki so potrebne za pripravo takšne predstave,« so bile besede namenjene Marjeti in Martini po koncu predstave.

V glavnih vlogah so nastopili Marijan Capuder (pek Mišmaš), Alenka Capuder (mlinarica Jedrt), Eva Razoršek (Jedrtin maček), Aljaž Pirnat (kurji pek) in  Andrej Klopčič (župan). S svojo igro so dogajanje na odru obogatili tudi vaščani in vaščanke in miške, skupno jih je bilo vključno z glavnimi liki 39. S svojimi talenti so se poleg režiserk in igralcev izkazali tudi tehnični sodelavci, ki so skrbno dopolnili končno podobo predstave. Nina Dorič Majdič je navdušila z idejo in izvedbo scenskih elementov ob pomoči tehnične ekipe Vida Capudra, Mateje Dorič in Avguština Faleta. Za masko je poskrbela Mateja Štepec, kostumografijo Marija Brodar, v ozadju je bila šepetalka Klara Vučko, prav tako pa sta v ozadju skrbno bdela nad 18 miškami še Manca Podmiljšak in Žiga Svetlin.  

Ponovitev predstave bo v nedeljo, 26. januarja, ob 17. uri, v nedeljo, 2. februarja, ob 17. uri in soboto, 15. februarja, ob 10. uri dopoldne.

Ob zaključnih zahvalah vsem soustvarjalcev niso pozabili na oblikovalki plakatov, programskih listov in vstopnic, ki sta jih oblikovali Eva Pirnat in Mojca Kunavar. Skoraj vse vstopnice za ponovitev predstave v nedeljo, 26. januarja, ob 17. uri, so razprodane, na voljo pa so še za ogled v nedeljo, 2. februarja, ob 17. uri in soboto, 15. februarja, ob 10. uri dopoldne, ko bo zopet zadišalo po dobrotah iz pekarne.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Miro Pivar; Video: Miro Pivar

Tagi