V Moravčah z glasbo in petjem zaželeli vse dobro v novem letu

Tradicionalni novoletni koncert v Moravčah

Občina Moravče je v sodelovanju Kulturnim društvom Tineta Kosa Moravče po dveh letih premora ponovno pripravilo tradicionalen novoletni koncert. S tem so dokazali, da se kleni Moravčani ne dajo kar tako. Tradicionalni novoletni koncert, ki je v Kulturnem domu Moravče potekal v petek, 30. decembra 2022,  je privabil lepo število obiskovalcev, ki so napolnili dvorano do zadnjega kotička.

Na tradicionalnem novoletnem koncertu so nastopili Mali zborček Osnovne šole Jurija Vege Moravče pod vodstvom zborovodkinje Barbare Fale, Mešani pevski zbor Društva upokojencev Moravče in Moški pevski zbor Kulturnega društva Tine Kos. Oba zbora vodi zborovodja Milan Kokalj. Za posladek pa je poskrbel ansambel Roka Kastelca iz Ivančne Gorice. Prireditev je vodila Barbara Mal.

Tradicionalnega novoletnega koncerta se je udeležil tudi župan Občine Moravče dr. Milan Balažic, ki je v kratki novoletni poslanici povedal, da je bilo nocoj povedanih že toliko lepih besed, da človek ne ve, kaj bi še povedal: “V vsakem primeru je to, da smo se spet še enkrat zapeljali okoli sonca, kar ponazarja eno leto. Velja pa povedati, da nimajo vsi tako mirne in dolgočasne vožnje v prihodnjem letu. Letošnje leto bomo verjetno kar hitro pozabili. Saj so bili tudi čudoviti dogodki. V letošnje leto smo vstopili s pandemijo, ko smo se vsi morali držati pravil, ki so bila skoraj vsem zoprna, potem se je začela tista huda vojna v Ukrajini, ko smo že mislili, da kaj takšnega v Evropi ni več možno. Čez poletje nas je narava udarila s sušo, z ognjem, nato pa še z vodo in poplavami. Skratka, bili smo udarjani z vseh strani in vse to smo morali na nek način preživeti in ohraniti dobro voljo. To leto ni bilo eno boljših, zato naj gre v zgodovino, mi pa se pogumno usmerimo v prihodnje leto 2023. Pred nami bodo novi izzivi, novi dnevi, tedni in meseci. Dnevi, ki jih bomo napolnili s svojo dejavnostjo, s svojim delom, s svojimi ljubeznimi, z vsem, kar bomo stisnili k sebi, to kar bomo pripravili svojim najbolj dragim ljudem, družini, sosedom, prijateljem. Če bomo nekoliko bolj strpni in imeli malo več ljubezni, bo tudi leto lepše in bomo lažje sodelovali z ljudmi okrog nas. Skupaj bomo pristopili k projektom, ki nas čakajo, ki jih bomo razvijali naprej. Namen je, da prihodnje leto začnemo skupaj delati na domu starejših občanov. To je glavna stvar. Lahko obljubim, da bom delal noč in dan, če bo potrebno, da se lopata čim prej zasadi in da se prične gradnja. Brez tega ne bom počival, ne bom šel iz svoje funkcije, dokler dom ne bo stal.”

Ob koncu svojega govora je še povedal, da se zaveda, da ni vedno vse lepo v našem življenju. Se pa trudimo po svojih močen. In če bomo vztrajali naprej, če bomo poskrbeli predvsem za naše zdravje, potem bomo lahko pomagali sebi in drugim. “Zdravje je takšna vrednota, da je v teh časih dobro, da popazimo nase. Zato je večkrat dobro skuhati kakšno tradicionalno moravško jed, kakšno godlo, pa kakšno krvavico in pečenico s kislim zeljem ali repo. Naši stari ljudje so vedeli, kaj je zdrava hrana in še danes je to tisto, kar nas bo gor držalo. V novem letu vam želim čim več strpnosti, zdravja, ljubezni, čim več duha, ki bi nas povezoval, zato pa rabimo samo eno zadevo, ki se ji reče volja in pogum. In tega imamo na pretek. Saj smo Moravčani. Srečno 2023,” je s temi besedami svoj govor zaključil dr. Balažic.

Nastopajoči zbori, ki jih je spremljal domači spremljevalni ansambel, so na novoletnem koncertu zapeli nekaj čudovitih pesmi, za bolj zabavne zvoke pa so poskrbeli člani ansambla Roka Kastelca, ki so zagovorniki dobre, ta prave slovenske narodno-zabavne glasbe. Zato skrbijo, da so njihovi nastopi kvalitetni in tako širijo našo kulturo in tradicijo. So dobitniki številnih priznanj, ki potrjujejo njihovo dobro delo.

Leto se ne izteče zato, da bi obžalovali preizkušnje, ki smo jih doživeli. Prav v njih se rojeva modrost. Zaradi modrosti in izkušenj vsak dan postajamo boljši in če se odločimo, tudi svet okoli nas zaradi našega vsakodnevnega prispevka postaja boljši. Novoletni koncert so vsi zbori zaključili z tradicionalno zimzeleno skladbo »Silvestrski poljub«.

Naj bo Novo leto 2023 srečno in zdravo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi