V MGC Bistrica medgeneracijsko (za)peli ljudske pesmi

V ponedeljek, 12. junija 2023, je pevska skupina Šola zdravja iz Domžal v sodelovanju z MGC Bistrica pripravila prelep koncert, ki so ga poimenovali »Ljudska pesem od otroka do starostnika.« Prekrasen nastop je ogrel dlani in srca stanovalcev MGC Bistrica in tudi zunanjih obiskovalcev.

Da je vse potekalo kot po maslu, so poskrbele pevke Šole zdravja pod taktiriko zborovodkinje Marike Haler, ki je bila tudi idejni vodja dogodka, prireditev pa je povezoval Vid Žargaj, delovni terapevt v MGC Bistrica.

Prvi so svoj nastop začeli, kot se spodobi, otroci iz Vrtca Urša, enota Pikapolonica. Otroci zelo radi pojejo, znajdejo pa se tudi v ljudski pesmi, kjer pridodajo pesmicam tudi malo gledališkega pridiha. Tako so obiskovalcem zapeli »Dekle je po vodo šla« in »Petelinček je na goro šel«.

Iz otroških časov so se v programu podali v mladostniške dni. Lepo je slišati in videti mlad glas, ki zapoje staro ljudsko pesem. To so naredile učenke in profesorice Vokalne skupine Srednje šole Domžale. Poslušat jih je prišel tudi direktor – ravnatelj Gimnazije, mag. Primož Škofic. Pevke pa so zapele »Vse tičice lepo pojo« in »Dajte, dajte«.

Sledil je nastop pevske skupine Šole zdravja Domžale. Skupina je nastala pred desetimi leti v telovadni skupini 88 lip. Z vajami so pričele ob ponedeljkih, na pomoč pa so jim prišle pevke skupine Športni park in Paviljon. Ker so vse pevke prostovoljke, so se pojavile težave s prostorom za vaje. Tako so vadile v Osnovni šoli Domžale, v pisarni društva, v prostorih krajevne skupnosti ter najdlje v prostorih MGC Bistrica. Pevska skupina Šola Zdravja poje ljudske pesmi, njihova mentorica in zborovodkinja Marika Haler pa te pesmi vsako sredo poje tudi s stanovalci MGC Bistrica.

Skupina Šole Zdravja nastopa za stanovalce tudi v drugih domovih, zelo rade gredo nastopat tudi v vrtce, kjer skupaj z otroci telovadijo in prepevajo ljudske pesmi. Zapele so »Fantje po polj gredo«, »Na hribčku je moj dom« in » Po cesti gre en stari mož«.

S pesmijo se je predstavili tudi Moški pevski zbor Janez Cerar Domžale, ki ga prav tako vodi Marika Haler. Zbor deluje že 63 let, letos pa praznujejo deset let ljudskega petja. Obiskovalcem so zapeli »Glej jo, kak mimo gre« in »Mi Slovenci vinca ne prodamo«.

Za poslastico pa je zapel tudi Zbor Stanovalcev Medgeneracijskega centra Bistrica pod vodstvom Marike Haler. Zbor prepeva že sedem let, eno uro vsak teden. Pri tokratnem nastopu so se jim pridružile še pevke izven doma, ki na enak način, s pesmijo, skrbijo za svoj spomin. Zapeli so »Zaplula je barčica moja« in »Rom pom pom, še ne gremo domov«.

Ob tej priliki so se v MGC Bistrica zahvalili Mariki Haler s skromnim darilom, pevke Šole zdravja pa z rožico. Marika se je s svojimi pevkami resnično maksimalno angažirala, da je koncert nastal in tudi uspel v vseh pogledih tako, kot je bilo načrtovano. Medgeneracijsko.

Preden so zaključili, so vsi nastopajoči zbori v en glas zapeli še lepo slovensko »Jaz pa pojdem na Gorenjsko«.

Hvala pevkam Šole zdravja za organizacijo odličnega koncerta, zahvala tudi za pomoč pri izvedbi programa vsem nastopajočim, MGC Bistrica za prostor, pogostitev in vodenje programa ter podjetju Ivankini krofi za pecivo.

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

Tagi