V Lukovici s prireditvijo počastili kulturni praznik

Pred vrati je slovenski kulturni praznik – Prešernov dan, edini slovenski državni praznik, ki ga pišemo z veliko začetnico. Je praznik kulture, vsega kulturnega in praznik slovenske kulture. V Sloveniji ima kultura poseben zgodovinski in družbeni pomen. Mineva 174 let od smrti dr. Franceta Prešerna. Najbrž se je že kdo vprašal, od kdaj praznujemo Prešernov dan kot kulturni praznik?

Proslava ob obletnici pesnikove smrti je postala prvič vseslovenska 7. februarja 1941 po sklepu osvobodilnega gibanja. 8. februar kot praznik slovenske kulture pa se praznuje od leta 1945. V Sloveniji je postal 8. februar državni praznik in dela prost dan. Smo edini evropski narod, ki ima uzakonjen dan kulture kot državni praznik.

Predvsem po zaslugi kulture in skupnega jezika, slovenščine, smo se Slovenci izoblikovali in obstali kot narod. Jezik in kultura sta Slovencem skozi stoletja nadomeščala pomanjkanje lastne države in političnih institucij. Kultura je ena tistih državotvornih področij, ki je v Sloveniji že pokazala svojo moč. Znala je združevati. In tega ne smemo pozabiti ali pa jo postavljati na stranski tir. V naši družbi mora imeti kultura posebno mesto, saj nam bo odnos do nje krojil prihodnost. Dokler bomo imeli kulturo, bomo obstajali.

V sredo, 1. februarja 2023, so v Kulturnem domu Janka Kersnika v Lukovici v čast velikemu pesniku in vsem kulturnim ustvarjalcem, Slovenski kulturni praznik obeležili s tradicionalno prireditvijo.

Prireditve so se med drugimi udeležili mag. Olga Vrankar, županja Občine Lukovica, podžupan Občine Lukovica Vincenc Dragar, občinske svetnice in svetniki, ravnateljica OŠ Janka Kersnika Brdo dr. Anja Podlesnik Fetih, pomočnica ravnateljice Barbara Knap ter direktorica Knjižnice Domžale mag. Brabara Zupanc Oberwalder.

Na prireditvi so se predstavili otroci iz Osnovne šole Janka Kersnika Brdo; Stela Korošec in Pij Meglič sta deklamirala, učenci sedmega razreda pod vodstvom mentorice Jane Kovič so pripravili lepo dramsko igrico Žarka Petana – Pet Pepelk.

Z žogami so se predstavila dekleta, ki vadijo pri Športnem klubu Bleščica ritmično gimnastiko, njihova mentorica je Mirjam Lamut, s svojim plesom se je predstavila plesna skupina Sovice pod mentorstvom Karmen Gerič, svoj nastop s kiji je prikazala Petra Vidergar pod vodstvom mentorice Alje Valenčič in Poline Ignatove.

2. pihalni orkester Glasbene šole Domžale – oddelek Brdo pri Lukovici in Moravče pod taktirko dirigenta Tomaža Pirnata, Ajda Kokalj in Ema Juteršek sta zaigrale na violino, združena otroška pevska zbora Kresničke in Ciklamen pod vodstvom Andreje Pirc so zapeli himno in še dve pesmice ter otroški pevski zbor Cicibani pod vodstvom Blaža Andrejka.

Prireditev sta vodili učenki Natalija Žavbi Sheikha in Zarja Pertinač.

Osrednja slavnostna govornica je bila mag. Olga Vrankar, županja občine Lukovica. V svojem nagovoru je županja povedala nekaj misli o kulturi, o razdeljenosti naroda. »Zdi se, da smo v teh treh desetletij naše samostojne države kar malce pozabili, da sta kultura in jezik tisti vrednoti, na podlagi kateri smo se Slovenci izoblikovali in obstali kot narod. V zadnjem obdobju je naš prostor postal močno polariziran in politično razdeljen, kar se odraža tudi skozi politični diskurz, v katerem je čedalje manj kulturnega izražanja. Takšen nivo komuniciranja pa se manifestira še na preostalo populacijo. Kar je bilo včasih nesprejemljivo in nekulturno, je kar naenkrat postalo spremenljivo. Prav zaradi tega moramo kulturo in naš jezik spoštovati kot vrednoti in lepoto domoljubja ter nacionalne zavesti. Ni dovolj samo posvečanje skrbi pravilno govorjeni slovenski besedi in kulturnemu izražanju v procesu vzgoje in izobraževanja. Vsi, vključno s politiko, moramo posvečati skrb za naš jezik in na ta način biti tudi zgled mlajšim generacijam. S tem bodo tudi odnosi v družbi veliko lepši in prijetnejši, prav tako se bomo lahko veliko lažje soočili z izzivi, ki nas čakajo v prihodnje,« je poudarila županja.

Sama v ospredje kot županja postavlja sodelovanje, saj se zaveda, da lahko s skupnimi močmi naredijo zelo veliko dobrega za razvoj njihovega lokalnega okolja in bolj kvalitetnega življenja občank in občanov. Ob kulturnem prazniku so se spomnili tudi vseh njihovih kulturnih ustvarjalcev, ki so našo kulturo soustvarjali in oplemenitili, njihove sadove pa danes uživamo mi. Mnogi med njimi so bili pravi slovenski kulturni velikani, katerih dela so ponesla v svet slavo slovenskega naroda, majhnega po obsegu, a velikega na kulturnem področju.

Tudi v Lukovici in okolici so živeli in ustvarjali pomembni veljaki, katerih sloves in delo sta doprinesla k razvoju slovenske države, kulture, jezika, književnosti, umetnosti, oblikovanja, znanosti in drugih za zgodovino našega naroda pomembnih področij. »Pomemben pečat je Lukovici dal pisatelj, pesnik, politik in narodni buditelj Janko Kersnik, ki je živel, ustvarjal in delal na gradu Brdo. Istega leta kot Kersnik se je rodil tudi slovenski častnik in pisatelj Fran Maselj Podlimbarski. Prav je, da omenimo še nekatere kulturne ustvarjalce, ki so bili v Lukovških koncih rojeni, so tam živeli ali ustvarjali: pesnik in pisatelj dr. Jakob Zupan, pravnik, pisatelj in dramatik Fran Milčinski, glasbenik, zborovodja in etnolog France Marolt, slikar Ivan Grohar, pisatelj, pesnik in prevajalec Josip Podmiljščak – Andrejčkov Jože, pesnik in prevajalec Jovan Vesel Koseski, arhitekt in industrijski oblikovalec Niko Kralj, ki je tudi častni občan Občine Lukovica, ter še mnogo drugih kulturnih ustvarjalcev,« je povedala županja.

»Vsi kulturni ustvarjalci so bili podrejeni istemu procesu – navdihu. Brez navdiha bi ostala dela mrtva in ne bi doživela pravega odziv. Čim več navdiha želim tudi današnjim kulturnim ustvarjalcem. Nekaterim je kultura poklic, mnogim pa ljubiteljska dejavnost. Slednji svoj prosti čas namenjajo kulturnemu udejstvovanju. Veseli me, da imamo v naši sredi veliko ljubiteljskih ustvarjalcev, ki delujejo v okviru društev. Lepo in prav je, da jih pri njihovem udejstvovanju podpiramo. To pa jih lahko na način, da se udeležimo kakšnega koncerta, predstave, ogleda razstave in podobno. S tem tudi sami pripomoremo k ohranjanju kulture,« je še povedala županja.

Ob koncu prireditve se je županja mag. Olga Vrankar zahvalila vsem nastopajočim posebno pa še njihovi mentorici Jani Kovič, ki je pripravila ta nadvse uspešen kulturni program, zato ji je podarila šopek kot priznanje za to odlično prireditev. Vsem zbranim pa je čestitala ob kulturnem prazniku in jim zaželela, da ga praznujejo z veseljem in zanosom.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar

Tagi