V Lukovici gostili izjemno kulturno prireditev

8. februarja praznujemo slovenski kulturni praznik, ki je pomemben dan za našo kulturo. Ta datum obeležuje spomin na obletnico smrti velikega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, enega najpomembnejših slovenskih literarnih ustvarjalcev. Prešeren, znan po svojih izjemnih pesniških delih, je bil ključna figura slovenskega romantizma. 

Slovenski kulturni praznik je priložnost za počastitev slovenskega jezika, umetnosti, literature, glasbe in drugih oblik kulturnega izražanja. Ob kulturnem prazniku se po vsej Sloveniji odvijajo številni dogodki, kot so literarni večeri, gledališke predstave, koncerti, razstave in druge prireditve, ki slavijo bogato kulturno dediščino in sodobno ustvarjalnost.

Včeraj, 6. februarja 2024, je Sončna dvorana Brdo pri Lukovici gostila izjemno prireditev ob kulturnem dnevu, ki se je pričela ob 18:00 uri. V večeru polnem umetniških izrazov so nastopili učenci OŠ Janka Kersnika Brdo, otroci iz vrtca Medo ter glasbena skupina Trio Vivere. Povezovalka programa je bila Helena Urbanija.

Prireditev se je začela s slavnostnim petjem slovenske himne, ki so ga izvedli OPZ Cicibani in Kresničke, ob spremljavi MPZ Ciklamen. Nadaljevala se je s pozdravom in napovedjo programa, katerega je povezovala Helena Urbanija, ter nas popeljala v nastop OPZ Cicibanov, ki so zapeli pesem “Mi smo otroci enega sveta”. Sledila je prisrčna pesem “Moj prijatelj Piki Jakob”, ki so jo izvedli otroci iz vrtca Medo.

Večer se je nadaljeval z govorom slavnostnega gosta Ivana Sivca. Ivan Sivec je slovenski pisatelj, pesnik, publicist, besedilopisec, slavist in etnolog, rojen 23. maja 1949 v Mostah pri Komendi. Je eden izmed najbolj priznanih in branih avtorjev v Sloveniji, zlasti na področju literature za otroke in mladino. Občinstvo je nagovoril s svojim ganljivim sporočilom o pomenu kulture.

Občinstvo je bilo nato deležno glasbenih nastopov OPZ Kresničk, recitacije Zdravljice, ter izjemne izvedbe pesmi s strani MPZ Ciklamen.

Na koncu so nastopili še priznani operni pevci pod imenom Trio Vivere, ki so skupaj z vsemi pevskimi zbori zapeli pesem “Pustite nam ta svet”. Trio Vivere je spremljal kitarist Matic Smolnikar, kateri so nato skupaj navdušili z izvedbo petih pesmi in med občinstvom ustvaril čarobno vzdušje.

Pred zaključkom prireditve so se na odru pridružili tudi županja mag. Olga Vrankar, ravnateljica dr. Anja Podlesnik Fetih, Ivan Sivec in Trio Vivere.

Prireditev je bila polna kulturnega bogastva in umetniškega izražanja, ki je občinstvu pričarala nepozaben večer.

Avtor: Lara Peršl; Foto: Lara Peršl

Tagi