V Kulturnem društvu Miran Jarc Škocjan počastili slovenski kulturni praznik

Prešernov dan Slovenci praznujemo 8. februarja, a je kultura tista, ki je z nami prav vsak dan, ki pa je ne opazimo vedno, saj zajema široki spekter dejavnosti; od prijaznih dejanj do plesa na veselici. Smo ena redkih držav, če ne pravzaprav edina država na svetu, ki ima državni praznik dan kulture. Prav je, da smo ponosni na svojo kulturo, na svoje umetnike in kulturne ustvarjalce. Zavedati se moramo, da so prav kulturni delavci tisti, ki ohranjajo identiteto naroda. Naša dolžnost pa je, da se v družbi kulturno in odgovorno vedemo ter spoštujemo svojo kulturno preteklost in sedanjost.

Slovenski kulturni praznik so v nedeljo, 5. februarja 2023, s prireditvijo počastili v prostorih Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan, ki se nahajajo ob Letnem gledališču Studenec. V programu sta sodelovala glasbena skupina MJAV iz Savinjske doline in gledališki igralec Pavle Ravnohrib, ki je prebiral pesmi in razmišljal o kulturi, spregovoril pa je tudi o svoji izkušnji snemanja nadaljevanke o Francetu Prešernu. Prireditev je vodila Špela Prenar.

Pevke glasbene skupine MJAV uspešno delujejo na slovenski glasbeni sceni že vse od leta 2012. Sodelovale s tudi na Slovenski popevki s pesmijo »Tak moment«, na festivalu Melodije morja in sonca pa so se skupaj z Ireno Vrčkovnik predstavile s pesmijo «Številna srca«.

Na povabilo predsednika Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan Lojzeta Stražarja, se je odzval priznani slovenski gledališki igralec Pavle Ravnohrib. Najbolj ga poznamo iz televizijske nadaljevanke Prešeren ter po dolgem vodenju oddaje Male sive celice na TV Slovenija. Tekom svoje poklicne kariere je sodeloval s slovenskimi in tujimi gledališči kot so Ljubljanska drama, Slovensko ljudsko gledališče Celje, Slovensko stalno gledališče Trst ter mnoga druga.

Obiskovalci prireditve so v pogovoru s Pavletom Ravnohribom slišali njegovo čutno pripovedovanje Prešernovih pesmi ter tudi dve pesmi pesnika Mirana Jarca ter tudi pogovor o ženskah v Prešernovem življenju, z voditeljico Špelo Prenar pa sta se dotaknila še njegove naslovne vloge v nadaljevanki Prešeren. Dekletom je prva Prešernova dvojezična objavljena pesem v prilogi Ilirskega lista 1827 leta kasneje pa je nastala znana balada Povodni mož, ki jo je gost Pavle Ravnohrib obiskovalcem tudi povedal.

France Prešeren je med študijem na Dunaju počitnice preživel v Ljubljani v družbi prijatelja Andreja Smoleta. Pogosto sta zahajala v gostilno Jakoba Dolenca na Karlovški cesti. Tam se je resno zaljubil v domačo hčer Zaliko. Razplet ni bil srečen, saj ga je zalika vztrajno zavračala. Užaljenost in jeza zaradi dekletove prevzetnosti sta v Prešernu vzbudili razpoloženje za prve verze, iz katerih se je rodila pesnitev Povodni mož. Ženske s v njegovem življenju odigrale veliko vlogo. Z mamo sta imela lep odnos, saj je bil njen najljubši otrok. Tudi kasneje so se zaradi žensk, ki so se dotaknile njegovega življenja, izpod njegovih rok napisale najboljše stvaritve. Gost večera Pavle Ravnohrib je povedal kar nekaj besed o Prešernovih muzah kot so bile Primičeva Julija, Ana Jelovšek in hčerka Ernestina. Francetu Prešernu sta zelo veliko pomenila tudi njegova prijatelja Matija Čop in Andrej Smole. Zelo rad je bil v njuni družbi.

Voditeljica Špela Prenar in gost Pavle Ravnohrib sta se dotaknila še nadaljevanke Prešeren in Ravnohribove glavne naslovne vloge. Iz prve roke smo izvedeli, kako je igralec doživljal Prešerna skozi njegovo življenje in kako je iskal vzporednice, da se je lažje vživel v glavno vlogo. Prav tako je spregovoril tudi o pečatu, ki ga je vloga pustila v njegovem življenju. Že takrat so se na TV Slovenija delale zdrahe, ko so zaradi dokumentarca o Jožetu Pučniku menjali glavnega režiserja Francija Slaka za film o Prešernu. Kot zanimivost naj povemo, da je del nadaljevanke o Prešernu posnet tudi na Krtini na domačiji Pr´Kovač. Tam je nekaj časa živel tudi Miran Jarc, po katerem se imenuje tudi kulturno društvo. V lanskem letu smo obeležili 70 let njegove smrti, zato je Pavle Ravnohrib prebral tudi dve njegovi pesmi.

Ob koncu so se z rožami zahvalili gostom, glasbeni skupini MJAV in gledališkemu igralcu Pavletu Ravnohribu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi