V Kulturnem domu v Moravčah je izzvenel koncert Za starimi zidovi

Klapa Kamelije se je pod umetniškim vodstvom Primoža Leskovca formirala oktobra 2016. Osem pevk iz Domžal in okolice z mnogo glasbenimi izkušnjami, se je povezalo v skupino z eno samo veliko željo: uživati v petju.  Sedaj že nekaj let delujejo pod umetniškim vodjem Romance Božič, ki je tudi njihova pevka, v svoje nastope pa vključujejo bogat glasbeni repertoar, ki ga pevke premorejo, saj je njihovo poslanstvo dodati kulturnemu življenju v Domžalah in okolici, kakor tudi širše, močan pečat ženskega vokala, ki združuje več zvrsti petja, s katerim navdušujejo širši krog ljubiteljev tovrstne glasbe. Vizija Kamelij je ustvarjanje kvalitetne vokalne glasbe, s čimer se njihova prepoznavnost širi iz lokalnega okolja tudi v širši prostor Slovenije in tujine, kar dokazuje vedno več nastopov po različnih krajih.

Po nekaj letnih koncertih z gosti, ki so jih poimenovale »Dalmatinski pušeljc«, so se v novi sezoni 2024/2025 odločile, da izpeljejo tudi nov projekt. Poimenovale so ga »Za starimi zidovi«. Koncert bi se sicer moral odviti za starimi zidovi na dvorišču gradu  Tuštanj, a so koncert zaradi slabega vremena premaknili v dvorano Kulturnega doma Moravče, kjer so 15. 9. 2024 obiskovalcem pripravile enkraten koncert z gosti – Peški oktet ter Kvintet Mohar. Tako so se na koncertu izvajale dalmatinske pesmi, kar je mnoge obiskovalce povrnilo na nedavno poletje ob Hrvaški obali, ki pa je prehitro minilo, vsi pa so zapeli tudi slovenske ljudske, zabavne in narodnozabavne skladbe. Polna dvorana obiskovalcev je bila navdušena tako nad klapskim petjem kot tudi petjem Peškega okteta in igranjem narodnozabavnih viž ansambla Kvintet Mohar. Na svoj hudomušni način je povezoval  Darko Mavsar.

Članice Ženske klape Kamelije povezuje veselje do klapskega petja in prijetnega ženskega druženja. Osrednje mesto njihovega ustvarjanja imajo dalmatinske pesmi, svoj repertoar pa bogatijo tudi s priredbo slovenskih popevk in Avsenikovih skladb. Ker pa tudi ljudska glasba vedno znova poboža dušo, večkrat zapojejo tudi kakšno ljudsko pesem. V osmih letih svojega delovanja v okviru Kulturnega društva Domžale so doslej pripravile osem samostojnih koncertov, med njimi dva Valentinova, v Ribnici in Cerkljah, v Domžalah zadnja leta organizirajo koncerte z enotnim naslovom »Dalmatinski pušeljc«, letošnji je bil četrti po vrsti. Doslej so gostovale na raznih večerih dalmatinske glasbe in drugih glasbenih dogodkih v več krajih po Sloveniji. Občasno si privoščijo pevski potep. Kjer uživajo v spontanih nastopih po ulicah in trgih slovenskih mest. Klapa šteje šest članic, sopevk in prijateljic, ki si imajo, ko pridejo skupaj, vselej toliko za povedati, da ima umetniška vodja Romanca Božič nemalo dela, da med klepetom izbori dovolj časa za pošteno vajo. Za ta poseben koncert »Za starimi zidovi« so pripravile več slovenskih pesmi in ob dalmatinskih namenoma uvrstile v program več ljudskih in narodnozabavnih pesmi. Ob nekterih pesmih spremlja klapo na citrah prof. Damjana Praprotnik.

Peški oktet je moški sestav sovaščanov, ki vsi prihajajo iz majhne vasice Peče, izpod samega geometričnega središče Slovenije, kakor se sami predstavljajo. Po potrebi se jim pridruži tudi mlad kitarist Gašper Barlič.  Sestav je koronske in pokoronske čase dobro izkoristil, saj so se poleg dveh rednih koncertov – božičnega v cerkvi sv. Jerneja v Pečah in poletnega v kamnolomu v Pečah – ter ostalih nastopov, uspeli zaključiti tudi snemanje njihove prve zgoščenke, ki je luč sveta ugledala na njihovem zadnjem koncertu v Pečah. Radi se odzovejo na vsako vabilo, tako privatno kot družbene narave, ne spustijo pa tudi vsakoletnih srečanj na reviji pevskih zborov. Še posebej pa so ponosni na letošnji projekt gostovanja pri slovenskih izseljencih v Kanadi skupaj z skupino Ravbarji, s katerega so se pravkar vrnili. Pravijo, da je bilo nepozabno doživetje. Njihov umetniški vodja je Peter Pirnat, ki je tudi član Slovenskega komornega zbora. Pred fanti pa si na vajah še vedno beli glave tudi sovaščanka, mlada učiteljica Katja Kos. Njihov moto je vsa leta isti: Peti »z in za« dobro voljo.

Kvintet Mohar je mlad ansambel, ki prinaša svežino in energijo na slovensko glasbeno sceno. Skupino sestavlja pet nadarjenih glasbenikov, ki s svojo virtuoznostjo in strastjo do glasbe osvajajo poslušalce po vsej državi. Na harmoniki se predstavlja Jaka Grilj, ki s svojim izjemnim občutkom za melodijo in ritem poskrbi, da vsaka skladba zaživi v vsej svoji polnosti. Jakob Zupančič, ki igra kitaro, dodaja ansamblu bogat in dinamičen zvočni spekter, ki lepo dopolnjuje zvok harmonike. Na trobento navdušuje Matija Svetlin, ki s svojim toplim tonom in virtuoznimi solažami obarva vsako skladbo z dodatno glasbeno energijo. Domen Pirnat na klarinetu prinaša mehke, a hkrati izrazite melodije, ki dodajajo ansamblu  prepoznaven zvok. Lenart Pavlič pa nasambel dopolnjuje z igranjem na bas in bariton. S svojim obladovanjem  nizkih tonov ustvarja stabilno ritmično in harmonično osnovo, ki povezuje vse ostale instrumente v celovito glasbeno izkušnjo. Njihova glasba združuje tradicijo s sodobnimi vplivi, njihova energija na odru in izjemna glasbena uigranost pa zagotavljata, da bo vsak njihov nastop ostal v spominu vseh, ki bodo imeli priložnost slišati to izjemno skupino.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi