V Kulturnem domu Radomlje Biserni zaliv očaral občinstvo

V Kulturnem domu Radomlje je bilo v nekaj letih uprizorjenih kar nekaj odmevnih predstav, tudi z več ponovitvami. V nedeljo, 4. decembra 2022, so lahko gledalci na odru spremljali plesno baletno predstavo z naslovom Biserni zaliv, v kateri je nastopilo več kot 60 učenk in učenca plesa in baleta, starih od 6 let naprej.

Uprizorjeno poučno zgodbo z ekološko noto je napisala Karolina Graj, učenka baleta, uglasbila pa jo je mlada nadarjena skladateljica Uršula Jašovec, ki je pripravila tudi ilustracijeZa odrsko postavitev in koreografijo pa je poskrbela Ana Trojnar, mednarodno registrirana učiteljica baleta.

In kaj prikazuje baletna pravljica? Zdravnica Želva Živa ima vsak dan več pacientov. Morje se duši v plastiki in morske živali iščejo načine, kako bi se je znebile in s tem preprečile svoj propad. Čaka pravkar izvaljene želvice v Bisernem zalivu lepša prihodnost?

V predstavi se ob odlični glasbeni podlagi na odru izmenjujejo različne »generacije« plesalcev, od najmlajših, 6 let starih plesalk, do že izkušenih baletnih plesalk višjih razredov. Vsaka slika predstave je podkrepljena z novo ilustracijo, ki se prikazuje v ozadju na projekcijskem platnu.

Zgodba se odvija v morskih globinah, kjer se zdravnica želva Živa prebudi v lepo poletno morsko jutro. A to lepo poletno jutro skazijo velike težave. Veliko njenih pacientov, morskih živali, pestijo nenavadne zdravstvene težave, za katere mora kar se da hitro ugotoviti vzrok. Izkaže se, da je za obolevanje krivo s plastiko onesnaženo morje.

S kraljico Ledo, sinjimi kiti, pticami in še nekaterimi morskimi živalmi, skupaj snujejo načrt, kako bi zajezili vnos plastike, da bi morje zanje znova predstavljalo zdravo življenjsko okolje. Seveda se morajo soočiti še z mnogimi drugimi težavami. Čeprav so morski psi odločeni, da kopalcem, ki nimajo nobenega občutka do morskega življa in zdravega okolja, ne bodo več prizanašali, je njihova pot do spet čistega zaliva še dolga in težka. A bo morskim živalim s skupnimi močmi uspelo priti do boljše in čistejše prihodnosti? Odgovor ponuja odlična baletna predstava.

Ko ljudje vidijo lepoto in čistost zaliva, ter bujno življenje v njem, v ta lep zaliv na ribolov pridejo ribiči pa tudi mnogo kopalcev, ki zopet brezsramno smetijo obalo in morje. Morske živali se spoprimejo tudi s tem izzivom in rešijo svoj zaliv, hkrati pa naučijo ljudi, da smeti ne sodijo v naravo in jih je treba za seboj tudi pospraviti. S pomočjo vztrajnih morskih bitij, se ljudje začnejo zavedati, da je le čistoča dobra za naravo in živali ter rastline, ki imajo v morju svoj dom, na koncu pa so nagrajeni vsi.

Morje je spet čisto, iz jajčec pa se izvalijo male želvice, ki predstavljajo novo življenje v drugačnem, čistem svetu.

Izvedbo odlične baletne predstave sta podprli Občina Kamnik in Krajevna skupnost Radomlje.

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

Tagi