V Krašnji pozdravili pomlad

KUD Fran Maselj Podlimbarski iz Krašnje je v Društvenem domu v soboto 23. marca pripravil zanimivo prireditev Pozdrav pomladi na kateri so nastopili tako mladi kot malo manj mladi. Vezni tekst je tokrat prebirala Mojca Avbelj Korošec, ki je o vsakem nastopajočem povedale še kašno zanimivost iz njegovega življenja.

Kot prva se je predstavila Patricija Kogovšek in nam na flavto zaigrala Mocartovo skladbo Papagenovi zvončki. Nato smo sprisluhnili Mojci Beguš Tič, ki je prebrala pesem Lili Novy Hodim. Še enkrat smo prisluhnili Patriciji in tokrat v skaldbi Dedkova ura. Najmlajša med recitatorkami je bila Eva Pervinšek, gimnazijka, ki jo v šoli najbolj od vsega zanima naravoslovje in nam je prebrala dve pesmi Aljoše Peperka, ki je sicer akademik in matematik, a po duši pesnik in sicer Najlepši cvet in Naredi nekaj dobrega. Ema Juteršek nam je na violino zaigrala gospa Čmrljevka in Koncert v E-duru.

Med tem, ko so mladi umetniki malo predahnili nam je Mojca prebrala pesem Mile Kačič Skoz pomladni dež bom šla. Za njo je na oderske deske stopil Miha Drobne, ki igra tolkala že četrto leto in nam na ksilofonu zaigral Pomladna pesem avtorja Nebojša Jovan Živković. Poleg ksilofona v glasbeni šoli še na ostala tolkala: marimbo, matalofon, bobne, pavke, činele, zvončke in tamburin. Kot zadnji glasbenik se nam jeta večer z zimzeleno Avsenikovo skladbo predstavil še Jon Juteršek in nam zaigral na harmoniko priljubljeno skladbo Slavka in Vilka Avsenika Tam, kjer murke cveto. Čisto za konec, da smo domov odšli nasmejani in polni pričakovanj  kdaj bo celotna  igra postavljena na  odrske deske  so nam domači igralci KUD Fran Maselj Podlimbarski zaigrali del komedije pisatelja Vinka Möderndorferja Tri sestre.

Naj tokratni prispevek zaključim z besedami Mojce Avbelj Korošec iz uvoda, ko pravi: »Pomlad! Le kdo je ni pogrešal. Pomlad, ki je prinesla v deželo sonce, ozeleneli so travniki, zacvetele prve cvetlice. Vse se prebuja. Veseli smo, da naše ustvarjalno delo redno napolnjuje to dvorano, da slednja – več kot odlično – služi svojemu namenu. Različni dogodki in prireditve so priložnost, da se krajani srečujemo ter da si v vsakdanji naglici vzamemo čas za kulturni predah. Z današnjo prireditvijo slavimo pomlad, prebujenje; ne samo v naravi, ampak tudi v našem društvu. Vsi veste, kako dolgo tradicijo ima društvo, kako nerazdružljivo je povezano s krajem in z ljudmi. Pomlad prebudi tisto, kar je pozimi zaspalo. Tako, kot je za naravo bistveno, da poleg oživitve tistega, ker je pozimi počivalo, požene tudi nove korenine in nove brstiče, tako se v društvu zavedamo, kako pomembna je mlada generacija kulturnih ustvarjalcev za prihodnje delovanje društva. V Krašnji in okoliških vaseh mladi na različne načine gojijo ljubezen do kulture ter razvijajo in utrjujejo svoje talente in potenciale. Naj tako ostane še v naprej.«

Avtor: Drago Juteršek; Foto: Drago Juteršek

Tagi