V izvedbi Komornega zbora Dekor zazveneli nemški in francoski sakralni biseri

V cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah je v nedeljo, 13. marca 2022, potekal koncert Komornega zbora Dekor, ki je predstavil projekt “Veselite se vsi narodi zemlje”. Pevke in pevci so na koncertu pod vodstvom zborovodje Aca Biščevića, organista Gregorja Klančiča ter sopranistko Tanjo Rupnik soočili nemško in francosko sakralno glasbo, s katero so obiskovalce popeljali po poteh odkrivanja skrivnosti glasbene retorike, ki je zaokrožila celotno glasbeno pripoved protestantske Nemčije 19. stoletja in katoliške Francije 19. in 20. stoletja.

Koncert z naslovom Veselite se vsi narodi zemlje pod vodstvom Aca Aleksandra Bišćevića so prvič izvedli lani jeseni v precej skriti Plečnikovi cerkvi sv. Cirila in Metoda za Bežigradom, ker pa so se v tem času razmere v svetu z vojno zaostrile, so se pred koncertom v Domžalah v zboru zavedali, da se vsi narodi ne veselijo tako kot je napovedoval naslov njihovega programa. Prav zaradi tega so za uvod koncerta zapeli ukrajinsko uspavanko v podporo vsem trpečim – tistim, ki so se ki so se nemočni znašli sredi vojne in vsem, ki jih njihovo trpljenje prizadene.

Koncert je bil za poslušalce prava glasbena poslastica, saj jih je peljal po poteh odrivanja raznolike glasbene retorike; nemška glasbena suverenost, v katerem prevladuje moč besede in vsebine, predstavlja kontrast francoski liriki, ki sloni na razpoloženjskih barvah. Konkretnost v besedi in abstraktnost v izrazu, kot glavna nosilca tokratnega glasbenega jezika, zboru razpira možnost ozaveščanja kulturnega prostora, da je antagonizem v družbi pomemben in dobrodošel, saj le na ta način ohranjamo ravnovesje, kritičnost misli in presoje ter obenem sočutnost do sočloveka. Soorganizator koncerta v Domžalah je bil JSKD OI Domžale.

Komorni zbor Dekor se je že kmalu po svoji ustanovitvi leta 2015 zaradi svoje kakovosti in zanimivih ter tehtnih programov uveljavil kot eden vidnejših slovenskih vokalnih ansamblov. Pevci prihajajo iz vse Slovenije in zamejstva. Zbor vsako leto medse povabi uveljavljenega domačega ali gostujočega tujega dirigenta. Med njimi je stalnejše mesto zasedala tržaška Slovenka Petra Grassi. Leta 2018 je zbor pod njenim vodstvom zmagal na državnem zborovskem tekmovanju Naša pesem 2018 v Mariboru. V petih letih delovanja je nanizal številne samostojne projekte in sodeloval z uveljavljenimi glasbeniki in sestavi, kot so Dani Juris, Sebastjan Vrhovnik, Mate Bekavec, Aco Bišćević, orkester Slovenske filharmonije, solisti Akademije Kronberg iz Nemčije idr.

Zbor je k sodelovanju k projektu Veselite se vsi narodi zemlje povabil zborovodjo in tenorista Aca Aleksandra Biščevića, ki si je za središče programskega sporeda izbral Mendelssohnova dvozborja, kot protipol nemški glasbeni suverenosti pa intimnejšo plat francoskih melodij (Villette, Poulenc, Durufle, Faure, de Severac).

Miha Ulčar; Foto: Iztok Ameršek

Tagi