V Groblje je prišla Snaha

Članice in člani dramske skupine Kulturnega društva Groblje so bili ponovno dejavni. Po sprostitvi ukrepov, jim je uspelo pripraviti dramsko predstavo Davida Herberta Lawrenca – Snaha, ki ni ne tragedija in ne komedija. Predstava je premiero doživela v soboto, 2. aprila 2022, v Kulturnem domu Groblje.

Igra je postavljena v rudarsko središče, kjer čez celo igro poleg zakonskih tegob, zgod in nezgod, prikaže tudi rudarsko življenje v začetku prejšnjega stoletja. Tako v igri vidimo prizore nezvestobe, razrvanega zakonskega stanu mladih, fantov, ki jih mati preveč priklene na sebe in seveda mlade žene, ki stalno kritizira svojega moža, krivi taščo za takšno sinovo stanje, pa še soseda za povrh doda tragikomično zgodo njene hčere. Tašča pa pravi. »Moj sin je moj sin, dokler se ne oženi, moja hči pa je moja hči za celo življenje.« Tako se vse suče o prepirih in obtožbah, smehu, hkrati pa tudi boju rudarjev za boljši zaslužek z stavkami.

Ob koncu predstave, ki je obiskovalce navdušila, se je igralcem, režiserju, Antonu Košenini in vsem sodelujočim s šopki zahvalila Vera Vojska.

Predstavo je pripravilo Kulturno društvo Groblje ob pomoči Občine Domžale, Krajevne skupnosti Jarše – Rodica in JSKD OI Domžale. Prevod Snaha je priskrbel Žarko Petan, priredil in režiral pa jo je Drago Plevel. Zasedba vlog je pripadla gledališkim igralcem dramske sekcije, od tega so kar trije igralci debitirali v tej predstavi. Magda Pavli, je igrala gospo Gascoigne, Klemen Cotman, je igral njenega sina Joa Gasciogne ter Silva Demšar, ki je igrala sosedo gospo Purdy. Ostali dve vlogi sta pripadli Neži Gorše, ki je zaigrala Minnie Gascoigne ter Franciju Kovaču, ki je zaigral v vlogi Lutherja Gasciogne. Organizacijo in scenografijo je opravil Anton Košenina, za masko in kostume je poskrbela Marjeta Plevel, za tehniko Vilijem Kaker, šepetalka je bila Marija Blatnik, za grafično podobo pa je poskrbel Gašper Plevel.

Ponovitev igre bo v nedeljo, 3. aprila 2022 ob 19. uri v Kulturnem domu Groblje. Smeha in veselja vam ne bo zmanjkalo ob gledanju te predstave.

Vstopnice so na voljo na telefonu 040 704 497 ali uro pred predstavo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi