V Grobljah zazvenele čarobne sapice maja

»Tebi v čast preljuba Mati, pesem naša naj zveni! S srcem, v molitev speto, duša ti jo podari. V maju, Tebi v čast cvetijo rože, Tebi v čast ptice pojo, Tebi v čast žubore potočki, Tebi v čast srca ljubezni se odpro.« Tako nagovarja Marijina pesem ob šmarnični pobožnosti, ki se vrši v mesecu maju. Šmarnična pobožnost je bila tudi lepa spodbuda za lepše prihajajoče poletje in prošnja za Marijino varstvo skozi vse leto, še posebej pa za mesec maj, ko potekajo šmarnični večeri v cerkvah po Sloveniji.

Mešani pevski zbor Klas Groblje, ki deluje že od leta 1993, je z letnim koncertom, ki se je odvil v cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Grobljah v petek, 6. maja 2022, pričaral pravi šmarnični maj s svojimi milozvočnimi Marijinimi pesmimi, ki so razveselile številne obiskovalce. Koncert so poimenovali »Sapice maja«. Zborovodja MePZ Klas Groblje Rok Rakar je spretno krmaril številčnemu mešanemu pevskemu zboru. Kar nekaj pesmi je potrebovalo orgelsko spremljavo, za kar je poskrbel organist in pianist Tilen Bajec, v dveh Marijinih pesmih pa so se zvrstile solistke Katarina Pustinek Rakar, Petra Konjar in Jana Kovačič Limoni. Vsi skupaj pa so v lepi akustični cerkvi, ozaljšani z velikim Marijinim kipom, obdanim z rožami, pridodali tisti pravi čarobni zven, da ti srce kar zaigra.

Mešani pevski zbor Klas Groblje je bil ustanovljen leta 1993 v okviru Kulturnega društva Groblje, od leta 2010 pa deluje kot samostojno Pevsko društvo Mešani pevski zbor Klas Groblje. Zbor se vsako leto zelo uspešno udeleži območnega srečanja odraslih pevskih zborov, s svojim nastopom pa je bil tudi že kategoriziran na državni nivo. S koncerti gostuje po vsej Sloveniji, v zamejstvu in izven meja svoje domovine, večkrat pa kakšno pevsko zasedbo povabi tudi v goste. Zbor se lahko pohvali s tremi srebrnimi plaketami iz regijskih tekmovanj (2007, 2011, 2013), na Sozvočenjih 2010 pa je zbor dobil nagrado za perspektivno zasedbo. Na mednarodnem tekmovanju v avstrijskem Linzu (2011) je zbor prejel srebrno plaketo, na mednarodnem pevskem tekmovanju v Vrnjački Banji v Srbiji pa je zbor dosegel zmago v kategoriji mešanih pevskih zborov in zlato priznanje prve stopnje ter bil nagrajen z nastopom na zaključnem tekmovanju za Veliko nagrado (Grand Prix). Oba tekmovanja sta bila v organizaciji Interkultur iz Nemčije.

Repertoar zbora vsebinsko in težavnostno temelji na raznolikosti, program pa redno vključuje glasbo slovenskih in tujih avtorjev različnih obdobij in zvrsti. Pogosto pripravljajo tematske koncerte različnih stilov in vsebin in tako skrbijo za pestrost glasbene ponudbe v svoji okolici z vokalno instrumentalnimi koncerti, koncerti ljudskih pesmi, velikonočni, šmarnični, postni, božični koncerti, koncerti s pretežno zabavnim in popularnim programom kot tudi z nabožnimi pesmimi … Tako so pred leti v božičnem času izvedli kantato Slovenski božič skladatelja Matija Tomca v Železni jami na Gorjuši. Zbor se veseli novih glasbenih izzivov in s pestrim programom vedno znova skuša navdušiti svoje poslušalce. Poleg ljubezni do petja pevke in pevce druži predvsem vez prijateljstva, stkana v dolgih letih druženja na pevskih vajah in pri poustvarjanju glasbe na koncertih in tekmovanjih doma in v tujini. Sedaj gledajo že tudi v naslednje leto, ko bodo praznovali trideset letnico delovanja.

Ob koncu koncerta so podelili šopke cvetja solistkam, zborovodji in organistu ter domačemu Jarškemu župniku Matjažu Križnarju. Vse, ki ste zamudili včerajšnji koncert pa vas vabijo na naslednjega, ki bo v soboto, 7. maja 2022 zvečer v cerkev sv. Jožefa na Viru.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi