V Grobljah s pesmijo in plesom obeležili krajevni praznik Jarše-Rodica

Začetek jeseni je najlepši in najbolj očarljiv dan. Drevesa bodo kmalu odvrgla svoje škrlatne srajčke, zemljo bo objela sivina jesenske megle in v naš vsakdan bo vstopilo obdobje zime. V jesenske večere vstopata tišina in spokojnost. Dnevi postajajo vse krajši, ostanejo pa spomini. Spomini na drage sokrajane.

V četrtek, 27. oktobra 2022 so se svojih dragih krajanov spomnili na krajevni praznik Jarše – Rodica, ki so ga v Kulturnem domu Groblje obeležili z lepim kulturnim programom. Poleg krajanov so se praznika Krajevne skupnosti Jarše – Rodica udeležili tudi nekateri kandidati za župane s svojimi listami.

Prisotne je v nagovoru pozdravil Anton Košenina, predsednik sveta Krajevne skupnosti Jarše Rodica in predsednik Kulturnega društva Groblje. V nadaljevanju je na srce položil kandidatom za župana ali županjo, kaj vse krajevna skupnost pričakuje od občine, saj si v naslednjih štirih letih želijo izpeljati kar nekaj investicij in to ne glede na to, kdo bo zasedel mesto prvega občana, zato jih je pozval na skupno sodelovanje, kot je to bilo do sedaj.

Poligon pred gasilskim domom PGD Jarše – Rodica, da bodo lahko vadili in usposabljali mlade; akvadukt preko razbremenilnika Pšate, katerega sedaj ravno urejajo brežine in stari akvadukt, ki pa je zelo načet. Zelo potrebno Osnovno šolo Roje in prenovo Osnovne šole Jarše pod kostanji, ki je stara že 116 let in bi bila potrebna adaptacije, saj se v njej učijo učenci od 1b do 5b razreda. Krajevna skupnost redno opravlja tudi vzdrževalna dela na Kulturnem domu Groblje. Dogradili so prizidek, prekrili streho, v kraju pa si želijo tudi izboljšavo infrastrukture. Je pa še veliko drugih stvari, ki bi jih radi uresničili v novem mandatu, zato si želijo dobrega sodelovanja z občino še naprej, saj so do sedaj izvedli že kar nekaj dobrih projektov.

V kulturnem programu so nastopili Mešani pevski zbor Klas Groblje, ki deluje že 29 let. V uvodu so zapeli slovensko himno, v nadaljevanju pa še dve pesmi. Repertoar zbora vsebinsko in težavnostno temelji na raznolikosti, program pa redno vključuje glasbo slovenskih in tujih avtorjev različnih obdobij in zvrsti. Pogosto pripravljajo koncerte različnih stilov ter vsebin in tako skrbijo za pestrost glasbene ponudbe v okolici in drugod. Njihov vodja je Rok Rakar.

V nadaljevanju so s pesmijo ogreli srca poslušalcev Ženski pevski zbor Moj spev. Dekleta pravijo, da so dve leti in pol namesto na pevskih vajah in koncertih, zaradi razmer v svetu največ svojega časa preživele predvsem v udobju svojega doma. Tako so bolj v miru slišale kakšnega čuka, se čudile Božjemu volkecu, opazovale zvezde in luno na nebesnem svodu…in to udobje doma so prejšnjo soboto ponesle v svet v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale z odličnim koncertom, sedaj pa so bile pripravljene tudi za domači oder. Z zborovodkinjo Natašo Banko so zapele tri pesmi.

V Krajevni skupnosti Jarše – Rodica so kulturno zelo aktivni. MePZ Klas Groble, ŽPZ Moj spev, Moške vokalne skupine Adam Ravbar, več cerkvenih pevski zborov, šolskih zborov, dramske skupine in seveda tudi Folklorno skupino Kulturnega društva Groblje Domžale, ki ohranja in poustvarja folklorno izročilo Slovenije. Folklorna skupina deluje od oktobra 2007. V začetku so delovali in negovali gorenjsko ljudsko izročilo, kasneje pa so odrskim postavitvam dodali še koroške, dolenjske in prekmurske plese. Veliko so nastopali po Slovenij, Avstriji, Italiji, Belgiji, Hrvaški, Madžarski in Portugalski. Vsako leto pripravljajo folklorni večer »V Grobljah kot nekoč« in otroški folklorni festival »Pleši, pleši črni kos«. Vsako leto pripravijo tradicionalno Romanje k sveti Notburgi v Grobljah, od začetka pa so člani uglednega Mednarodnega folklornega festivala »Od Celja do Žalca«. Vodja folklorne skupine je Nevenka Unk Hribovšek.

Ob koncu kulturnega programa so zaplesali Gorenjski splet. Ob koncu se je voditeljica Romana Lisjak zahvalila vsem nastopajočim in obiskovalcem za obisk in bučne aplavze, ki dajejo še večji zagon nastopajočim za prihodnje nastope.

Avtor Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

Tagi