V Grižah zazvenele zlate citre

35. tradicionalna revija "Zlate citre 2021"

Citre so alpsko glasbilo, k nam pa so se razširile iz severa v devetnajstem stoletju in so bile do druge svetovne vojne priljubljeno glasbilo meščanske družbe. Po vojni je zanimanje za citre splahnelo, ponovno pa jih je ljudem približal Miha Dovžan s svojim ansamblom. KUD Svoboda Griže, Turistično društvo Griže in Citrarsko društvo Slovenije je letos spet povabilo posamezne citrarje ter skupine na revijo Zlate citre, ki se je prvič odvila davnega leta 1986. Od tega leta dalje govorimo o renesansi citrarstva na Slovenskem. Citre so postale namreč zelo priljubljen inštrument.

Revija Zlate citre je potekala v Letnem gledališču Limberk v Grižah, v soboto, 22. junija 2021. »V Grižah se je najprej odvilo okrog 25 srečanj, potem pa je bilo v kraju malo manj interesa za to, prvi organizatorji pa so pomrli. Po nekajletnem premoru so potem leta 2016 organizirali 30-letnico revije Zlate citre, lani in letos pa je na pobudo griškega citrarja Božidarja Trnovška spet organizirana revija v soorganizaciji Turističnega društva Griže, KUD Svoboda Griže in Citrarskega društva Slovenije,« je razložil prof. Peter Napret, podpredsednik Citrarske zveze Slovenije, ki je letošnji dogodek tudi povezoval.

Letos je nastopilo šestnajst posameznikov in skupin. Nastopili so: Banda citrarska iz Ihana pri Domžalah ter tenorist Klemen Torkar, iz Kamnika sta prišla Ana in Tomaž Plahutnik, predstavili so se tudi mladi učenci citer Svit Lorenčak iz GŠ Žalec, Rok Beričnik iz GŠ Brežic, Kaja Kokalj iz GŠ Ljubljana Moste Polje, iz Domžal so prišle Notice, ki delujejo v okviru Kulturnega društva Domžale, z njimi je zaigral tudi prof. Peter Napret, zapel pa je tudi tenorist Klemen Torkar, Dejan Praprotnik iz Podnarta na Gorenjskem, Janja Brlec in Ana Plahutnik, Super kvintet mladih citrarjev iz GŠ Žalec, Neli in Karmen Zidar Kos, Silvo Girandon in prof. Peter Napret, Trio GŠ Hrastnik – Ela Ramšak, Anteja Bokal, Urša Šmid, nastopajoča na vseh Zlatih citrah, Jože in Cita Galič iz Šempetra v Savinjski dolini, ki sta tudi predstavila novo knjigo o Citi Galič, Danica Butinar iz Reteč, Duo Pavlina in Ivana Šiftar iz Konzervatorija za glasbo iz Ljubljane, Tomaž Plahutnik s pevcem Simonom Erženom ter domačini Ubrane strune.

»Srečanje citrarjev “Zlate citre” so se začele leta 1986 v Letnem gledališču Limberk v Grižah. Prvih revij Zlate citre se je udeleževalo tudi po 80 in več citrarjev. V tistih letih je bilo tudi zelo veliko občinstva. Kasneje smo zaradi vremena morali revijo izvajati v dvorani Kulturnega doma v Grižah. Letos nam je lepo vreme naklonjeno, tako da je revija spet potekala v letnem gledališču in smo tako lahko sprejeli vse poslušalce in tudi upoštevali ukrepe zaradi Covida-19,« nam je povedal Božo Trnovšek, citrar in vodja letošnjih Zlatih citer. So pa Božo Trnovšek, prof. Peter Napret ter Cita in Jože Galič še edini, ki so igrali na prvih ter vseh ostalih Zlatih citrah.

Zbrane je nagovorila tudi predsednica Citrarskega društva Slovenije Neli Zidar Kos, ki je dejala, da so ponosni na mlade citrarje, ki so uspešni na državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanjih. Zato se bodo z učitelji in profesorji citer še bolj usmerili v promocijo in razvoj citer, ki so izjemno zanimiv inštrument tako v stilističnem kot zvokovnem pogledu, citrarje pa bodo spodbujali k igranju slovenskih ljudskih pesmi, ki so del naše narodne identitete, ter skrbeli, da bodo javnosti predstavljene tudi kot koncertni inštrument, na katerega se lahko igra klasična glasba. Je pa predsednica Citrarskega društva Slovenije Neli Zidar Kos v šolskem letu 2020/2021 v Glasbeni šoli Domžale začela poučevati citre, a je zaradi korone vse skupaj padlo v vodo. Upajoč, da bo letos v jeseni boljše, vabi mlade, ki jih zanima igranje na ta enkraten ljudski instrument, da se vpišejo v šolo citer.

Citrarja Karli Gradišnik in Miran Kozole sta bila priznana slovenska citrarja, ki pa sta žal odšla premlada v večnost, a za njima so ostali spomini na njune pesmi, ki pa bodo večne tu med nami. Zato je Dejan Praprotnik zaigral njima v spomin. S pomočjo mnogih posameznikov, Kulturnega društva Griže ter Sklada RS za kulturne dejavnosti ter nekaterih glasbenih šol, se je citrarstvo v Sloveniji v zadnjih letih precej razvilo. Od leta 1994 vsako parno leto potekajo državna tekmovanja. Nivo tekmovalcev pa je vsakič višji. Imajo nekaj mladih, ki študirajo citre v tujini in tudi že učiteljico magistrico citer z izpitom na glasbenem konservatoriju.

Trenutno je v Sloveniji 25 glasbenih šol, kjer poučujejo citre, v okviru Zavoda za šolstvo deluje Študijska skupina učiteljev citer, od 2003 so citre uradno v glasbenih šolah, v pripravi je učni načrt za srednjo stopnjo. Prof. Peter Napret je ob tem dejal, da so si desetletja prizadevali za uveljavljanje citer na glasbenih šolah, zato ga zelo veseli, da so v teh letih v Sloveniji pridobili magistre in profesorje citer. To samo potrjuje, da so citre res izjemen instrument, ki ga lahko uporabite v samostojni glasbi kot tudi na koncertih klasične glasbe.

Letos maja je zaradi Covida-19 že drugič odpadla citrarska prireditev S citrami po Domžalah, zato si vsi, ki so igrali v letnem gledališču Limberk v Grižah želijo, da bi se ta prireditev nadaljevala. Večina citrarjev, ki so igrali na Zlatih citrah, so tudi redni udeleženci dogodka S citrami po Domžalah.

Avtor: Miro Pivar: Foto, video: Miro Pivar

Tagi