V Domžalah zazvenele ljudske pesmi in napevi

Jesen je že globoko zakorakala med nas in nam nasula obilo pridelkov in okusnih gozdnih sadežev, ki jih ljudje pridno nabirajo in shranjujejo za zimske dni. Letos je še posebno topla jesen, saj se listje še marsikje ni začelo barvati v različne barve. Z marsikaterega »grunta« se ob kmečkem delu, ki ga obujajo turistična društva in seveda tudi kmetje zanesenjaki, sliši domača ljudska pesem. Spomnite se samo žetve in ličkanja, najlepšega kmečkega opravila, ki je nekoč spravil h delu cele vasi, da so si pomagali med seboj in s tem tudi družili, si nekaj pojedli in spili in seveda tudi veselo zapeli. Počasi vse gre v pozabo, samo zanesenjaki še ohranjajo tradicijo ljudskega petja. Spomnite se samo Mare Vilar, ki je na televiziji pred slovensko srenjo dejala, da je ljudsko petje nekaj, kar je najlepšega, z dolgim besedilom in lepimi melodijami, ne pa samo cigu migu z dvema kiticama in tremi refreni.

Večer ljudskih pesmi in napevov pa ohranjajo tudi ljudski pevci in godci po vaseh in mestih širom po Sloveniji. In da bi se ljudska pesem slišala tudi izven meja neke pokrajine in občine, zanesenjaki prirejajo koncerte, kjer se ljudski godci družijo, poveselijo in tudi zapojejo in zagodejo po »indašnje«, na starou (bas in alt) in mladou (tenor in sopran). Tudi v Domžalah imamo kar nekaj skupin, ki pojejo in godejo ter s tem ohranjajo ljudsko pesem. Ena od teh skupin je tudi Moški pevski zbor upokojencev Janez Cerar Domžale, ki je v petek, 13. oktobra 2023, v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah pripravil že peti večer ljudskih pesmi in napevov, na katerem se je zvrstilo pet pevskih skupin, vsaka skupina pa je zapela in po štiri ali pet starih ljudskih pesmi.

Prireditve se je udeležilo lepo število obiskovalcev, ki jim tovrstno ljudsko petje pomeni veliko, saj jih vrne kar nekaj desetletij nazaj, v svojo mladost. Večer ljudskih pesmi in napevov so se udeležili tudi podžupan Občine Domžale Matej Primožič, predstavniki krajevnih skupnosti in častni občani. Prireditev je povezovala Klavdija Gregorin Štiftar.

Na večeru so sodelovali: Skupina ljudski pevci Šentlenartčani iz Kulturnega društva Vrh nad Laškim, Ljudski pevki Ani Rehberger in Francka Rozman, Banda citrarska in Klemen Torkar, Ljudske pevke šola zdravja Domžale in Moški pevski zbor upokojencev Janez Cerar Domžale.

Ledino v ljudsko petje so zaorali domači MoPZ upokojencev Janez Cerar Domžale. Delujejo že od leta 1960. Nikoli ne pozabijo Staneta Habeta, njihovega ustanovnega zborovodje. Pevci ohranjajo in poustvarjajo slovensko ljudsko glasbeno dediščino, saj ljudsko pesem radi ponesejo v domove starejših občanov, vrtce in šole, sodelujejo na območnih revijah ljudskih pevcev in godcev, pojejo pa tudi ob različnih drugih priložnostih. Zbor vodi poznavalka slovenske ljudske pesmi Marika Haler. 35 let je zbor vodil prof. Stane Habe, ljudsko pesem pa zbor ohranja od jeseni 2013, ko se je takratno vodstvo društva dogovorilo, da bodo začeli z ohranjanjem slovenske ljudske pesmi.

Ob koncu koncerta so podelili šopke in priznanja vodjem skupin, zatem pa skupno zapeli še »Pozimi pa rožice ne cveto«. S tem se je peto srečanje ljudskih pesmi in napevov končalo, organizatorji pa se že pogledujejo v naslednje leto, kjer bi pripravili šesto srečanje.

Zahvalili so se tudi vsem, ki so omogočili ta res odličen koncert: to so Občina Domžale, KS Slavka Šlandra Domžale, KS Simona Jenka Domžale, KS Venclja Perka Domžale, JSKD OI Domžale, Pigment d.o.o., Penzion gostilna Keber Domžale ter Nakoplast d.o.o. Domžale.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi