V Dob je prišel komet

Vsako leto lovim predstave v Letnem gledališču v Dobu in mi je letos prvič uspelo, da sem si v dveh večerih ogledala dve predstavi. Prva, Govorice, po scenariju Neila Simona (v režiji Bernarde Gašperšič), ki jo je predstavilo Kulturno društvo Bohinjska Bela, je bila na sporedu 26. junija; druga – Komet prihaja!, prirejena po avtorjih W. Jacoby in K. Laufs (režija M. Starbek) pa se zgodi naslednji večer, 27. junija.

Prva predstava Govorice je farsa o prijateljih in praznovanju obletnice poroke enega izmed parov. Ker se slavljenec skriva s prestreljenim uhljem nekje v stanovanju, njegove žene pa ni nikjer, si gostje naredijo veselico kar sami – glavni vzvod zabave postane izmišljanje zgodbic o tem kdo je koga, kako in zakaj prevaral. Gre za hudomušno zgodbo, ki je polna obratov in se, kakopak, srečno konča. Še najbolj me prepriča nastop policista, ki zagoneten primer »reši«, a le zato, ker se mu zgodba o dogodku prikupi s svojo neverjetnostjo.

Komedijo v treh dejanjih Komet prihaja! odigra Kulturno društvo Jožef Virk Dob. Tudi tokrat je gledalcev veliko, ker gre za domačine, je pričakovanje od igralske ekipe še večje. Ti tudi zares svoje »delo« opravijo več kot odlično: z umirjeno scenografijo, dobrim zvokom in živahno, energije polno govorico. Kaj se zgodi v turistični kmetiji, ki ponuja zdravljenje po Kneipovi metodi le nekaj dni pred tem, ko naj bi Zemljo raznesel komet iz vesolja? Zgodi se vse: zaljubljeno dekle očara svojega princa, avtoritativna žena se prelevi v milo ovčko, zaljubljeni gluho nemi fant ozdravi, preveč uslužno osebje obesi svojo uslužnost na klin in delodajalcu zabriše v obraz, kar si o njem mislijo. Jasno, da ima vsak izmed likov kaj za bregom, a se še pred »koncem sveta« razkrijejo vsi skriti nameni. A konca sveta ni, razburkane strasti se umirijo in svet se, bolj ali manj, vrne v stare tire.

Festival Večeri komedije je uspel! Živa igra in srečanje z igralci na odru je posebno doživetje, ki smo ga v času korone zelo pogrešali. Ljubiteljska kultura ima poseben pomen, saj na lokalni ravni spodbuja k ustvarjalnosti in bogati naše vsakdanje življenje. Čestitke organizatorjem in vsem nastopajočim!

Avtorica: Mimi Šegina; Foto: Mimi Šegina

Tagi