V cerkvi sv. Miklavža na Goropečah odmevale najlepše Marijine pesmi

V nedeljo, 7. maja 2023, je v cerkvi svetega Miklavža na Goropečah nad Ihanom potekal koncert najlepših Marijinih pesmi v izvedbi Bande citrarske in tenorista Klemna Torkarja. Lepo vreme je na koncert privabilo obiskovalce iz Domžal, Ihana in okolice.

Venčani maj je že od nekdaj Marijin mesec, saj v tem mesecu potekajo po župnijah šmarnice, ki pa tudi v resnici zacvetijo ravno v začetku maja. Pa tudi rož je po travnikih že veliko. V tokratnem koncertu so se prepletale melodije Mariji v pozdrav iz tuje in domače zakladnice nabožnih pesmi.

Citrarsko skupino Banda citrarska, ki deluje v okviru Kulturnega društva Ihan, vodi prof. Peter Napret, ki je v nekaterih pesmih poleg citer poprijel tudi za violino. Za konec koncerta pa so »pustili« eno najlepših Marijinih pesmi »Veš, o Marija«, ki so jo zapeli skupaj z obiskovalci.

Banda Citrarska deluje od oktobra leta 2014. Ema, Klavdija, Eva, Janja, Manca, Klara in Gašper so se v preteklosti učili igrati citre v glasbeni šoli. Nato so za nekaj časa prenehali z igranjem in se jeseni ponovno zbrali. Skupina nastopa pod umetniškim vodstvom učitelja prof. Petra Napreta, ki prispeva tudi večino glasbenih priredb. Seveda skupina igra tudi veliko priredb citrarja Tomaža Plahutnika. Lotevajo se raznovrstne glasbe; od zanimivih priredb ljudske, filmske in sakralne glasbe do večnih citrarskih melodij ter nepozabnih velikanov klasične glasbe in tudi nabožne pesmi, saj s citrami in petjem nastopijo v marsikateri cerkvi.

Za njimi je množica nastopov in samostojnih koncertov. Stalni gost njihovih koncertov je odličen tenorist Klemen Torkar, ki uspešno gradi pevsko kariero v operah in muzikalih. Izjemno so ponosni na tradicionalni cikel koncertov Mariji …, ki so ga do sedaj izvedli že v več kot 25 različnih cerkvah po Sloveniji. Lani so prejeli nagrado Občine Domžale za prispevek k pestrosti kulture.

Klemen Torkar je pevski pedagog in avtor opernih pravljic. Študij petja je zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Matjaža Robavsa in prof. Pije Brodnik. V zadnjih desetih letih je na odru SNG Opera in balet Ljubljana in Maribor, pod okriljem Slovenskega komornega glasbenega gledališča, v produkciji KCJT Novo Mesto in pod taktirko svetovno priznanega dirigenta Georgea Pehlivaniana poustvaril več kot 30 liričnih in karakternih tenorskih opernih vlog. S sopranistko Evo Černe skrbi za kulturno vzgojo na področju opere z opernimi pravljicami, s katerimi gostujeta po slovenskih šolah. Njegove učenke in učenci pevsko bogatijo nekatere ansamble in pevske zbore doma in v tujini.

Avtor Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi