V cerkvi sv. Martina v Moravčah zazvenele božične pesmi

28. Božični koncert Kulturno izobraževalnega društva Limbar iz Moravč

Na vasi in manjših mestih se ljudje še znajo družiti, pomagati drug drugemu, stopiti skupaj, presenetiti z dobrimi deli, držati skupaj, uživati in se veseliti skupaj, zato tudi takšen božični koncert, ki so ga pripravile pevke in pevci ter otroci Kulturno izobraževalnega društva Limbar iz Moravč ne uide vaškim očem. Ob lepi božični pesmi so se družili stari in mladi ter obenem podoživeli res lep božični večer, si segli v roke, toplo objeli, nekaj toplega spili in sladkega pojedli. Ja, to je prava vaška idila.

Na Štefanovo in na dan samostojnosti in enotnosti, ko smo se slovenci na plebiscitu odločili, da gremo svojo pot, je Kulturno izobraževalno društvo Limbar iz Moravč priredilo že 28. Božični koncert v cerkvi svetega Martina v Moravčah. V torek, 26. decembra 2023 so tako ob praznovanju Božiča hkrati počastili tudi dan samostojnosti in enotnosti. Zazvenela je Zdravljica, zastave so krasile stranski oltar, slavnostnega govornika je predstavila evropska poslanka Ljudmila Novak, zatem pa je slavnostni govornik Sandi Curk, dobitnik prestižne nagrade evropskega parlamenta »Državljan Evrope 2023«  povedal nekaj besed o Evropi zdaj, o Sloveniji, ki jo pestijo razni pretresi, kakor naravni tako politični, odpeli so še dve domoljubni pesmi, zatem pa se je začel koncert lepih Božičnih pesmi, ki jih je spremljal zvok citer izpod prstov Tomaža Plahutnika. Tako so nastopili Otroški pevski zbor Limbar pod vodstvom zborovodkinj Elizabete Pirnat in Patricije Štefan, na klavirju jih je spremljal Blaž Pirnat ter Komorni zbor Limbar pod vodstvom zborovodje Tomaža Pirnata. Koncerta se je udeležil poleg gostov Sandija Curka in Ljudmile Novak tudi domači župnik Župnije Moravče Kancijan Čižman. Program je povezoval Tadej Uršič.

Kulturno izobraževalno društvo Limbar je bilo ustanovljeno leta 1996 in uspešno deluje na moravškem in izven občinskih meja. Društvo si je ime nadelo po lilijah, ki so nekoč krasile Limbarsko goro. Najprej je v okviru društva deloval Komorni zbor Limbar, kasneje pa sta se mu pridružili tudi otroška in odrasla dramska skupina. Na novo  pa so ustanovili Otroški pevski zbor Limbar. Poleg pevskih in gledaliških dogodkov organizira tudi izobraževalne prireditve z raznovrstno tematiko in ustvarjalne delavnice za vse generacije.

Ob koncu se je predsednica KID Limbar Elizabeta Pirnat zahvalila vsem gostom ter nastopajočim, še posebej instrumentalistoma, ki sta s svojima instrumentoma polepšala vse pesmi, ki so jih zbori zapeli. Ob koncu je sledil tudi skupen nastop obeh zborov z nepogrešljivo božično pesmijo »Sveta noč, blažena noč«, zatem pa skupno veselje in kramljanje pred cerkvijo svetega Martina.

Izzvenel je še en od mnogih koncertov Limbarja, ostal bo v spominih mnogih obiskovalcev kakor izvajalcev. Božična skrivnost postaja, “Bog je med nami”, v ljubezni, ki jo živimo.

Še naprej vam želimo blagoslovljene in lepe praznike.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi