V cerkvi sv. Lenarta na Krtini odmevale barvite jesenske pesmi

V cerkvi sv. Lenarta na Krtini je v soboto, 2. oktobra 2021, potekal koncert ob zaključku 21. Kulturnega poletnega festivala Studenec 2021. Večer, poln liričnih in dramatičnih melodij, poln barvitosti, kot nam jo ponuja jesen sama, si je ogledalo lepo število obiskovalcev. Narava in z njo letni časi v pesniški literaturi predstavljajo pomemben vir tematik. Poleg pomladi je jesen tista, ki ponuja s svojo barvitostjo, rodovitnostjo in polnostjo obilo veselih tem, po drugi strani pa v primerjavi z jesenjo življenja rada poseže tudi po resnejših. Večer je bil tudi posvečen letos umrlemu nepogrešljivemu kulturnemu delavcu v Kulturnem društvu Miran Jarc Škocjan, Francetu Stražarju.

Na koncertu, ki so ga poimenovali Jesenska pesem, so obiskovalci spoznali široko paleto barv, občutij, opisov narave in življenjskih trenutkov, kot jih je v skladateljih od romantike do današnjih dni in njihovih uglasbitvah v samospevih, duetih in tercetih ob klavirski spremljavi vzbudila pesnikova beseda. Nastopajoči na zaključnem koncertu so dodobra ogreli dlani obiskovalcem tega enkratnega dogodka. Nastopili so namreč odlični mednarodno priznani gostje: Pia Brodnik (sopran), Sara Briški Cirman (mezzosopran), Gregor Ravnik (tenor) ter Andreja Kosmač (klavir). Organizator zaključnega koncerta, ki ga je povezoval Igor Velše, je bilo Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan.

Na zaključnem koncertu je vse zbrane nagovoril Matej Primožič, vodja JSKD, območne izpostave Domžale, ki je dejal, da so kljub že leto in pol trajajoči epidemiji v Poletnem gledališču Škocjan uspeli pod streho pospraviti vse letošnje načrtovane prireditve, kar je zelo pohvalno. Kultura, ki je v teh koronskih časih najbolj trpela, je letos počasi prišla na plano in razveselila obiskovalce, ki so komaj čakali na dogodke, ki jih kultura ponuja.

Sopranistka Pia Brodnik je na povabilo Alojza Stražarja ob zaključku 21. Kulturnega poletnega festivala Studenec 2021 izbrala tri umetnike, ob katerih ima vsak zanimivo umetniško pot: izvrstna pianistka Andreja Kosmač, ki je tudi doma iz Ajdovščine kot Pia Brodnik ter dva letošnja magistranta petja Akademije za glasbo v Ljubljani – Sara Briški Cirman in Gregor Ravnik, obema je bila Pia Brodnik mentorica.

Ob spremljavi pianistke so obiskovalci slišali pesmi odličnih skladateljev Schumanna, Schuberta, Mendelssohna, Brahmsa, Greiga, Elgarja, Čajkovskega, Gounoda Faureja,Chaussona ter domačih skladateljev Prelovca, Škerjanca, Makorja ter Kumarja.

Izbor zapetih pesmi je bil res pravi balzam za ušesa obiskovalcev. Ob koncu koncerta so nastopajoči prejeli lep šopek, zahvala pa je šla tudi dobskemu župniku Juretu Ferležu, ki jim že vrsto let omogoča koncerte v tej lepi akustični gotski cerkvi sv. Lenarta na Krtini.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi