V ŽIVO: V boju za kulturo. Pet pred dvanajsto!

Skupaj v boj za kulturo

Danes, 29. aprila, pet pred dvanajsto uro – 11.55 prisluhnite kratkemu kulturnemu nastopu učencev in učiteljev Glasbene šole Domžale V ŽIVO pod nadstreškom na dvorišču Kulturnega doma Franca Bernika Domžale. Ker se je za kulturo treba boriti! Koncert bomo v živo prenašali tudi na našem portalu.

Na koncertu pet pred dvanajsto bo nastopil trio trobent v sestavi: Zala Škrlep, Filip Svete in Raj Martin Bohte. Na klaviaturi jih bo spremljal mentor Miran Juvan.

V nadaljevanju si lahko preberete skupno izjavo ob vseslovenskem opozorilnem protestu.

Še nedolgo tega smo obiskovanje koncertov, opernih, baletnih, dramskih
in kino predstav, razstav ter drugih kulturnih prireditev imeli za nekaj
samoumevnega. Pandemija, z vsemi ukrepi brez razmisleka o umetnosti
ter ustvarjalnosti, ki so kulturni sektor potisnili na rob preživetja, pa je
prinesla spoznanje, da temu ni tako.

Na pobudo Narodnega doma iz Maribora bo potekala skupaj z drugimi kulturnimi institucijami in kulturniki akcija, s katero bomo opozorili javnost in odločevalce, da je napočil skrajni čas za odpiranje prizorišč ter dvoran in reševanje kulturnega sektorja. Pet pred dvanajsto je!

Kdaj in kako?

V četrtek, 29. aprila, pet pred dvanajsto uro – 11.55 prisluhnite kratkemu kulturnemu nastopu učencev in učiteljev Glasbene šole Domžale pod nastreškom našega skupnega doma.

Trio trobent pod vodstvom mentorja Mirana Juvana. (Foto: Miro Pivar)
Andreja Humar, direktorica Glasbene šole Domžale in Cveta Zalokar, direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Domžale. (Foto: Miro Pivar)
O stanju v katerem se je znašla kultura, je spregovorila Cveta Zalokar, direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Domžale (Foto: Miro Pivar)

Ne zanikamo virusa, ne marginaliziramo nevarnosti bolezni, zdravstvene krize, skrbi za varovanje zdravja in solidarnosti za zaščito najšibkejših. Ne nasprotujemo strokovno utemeljenim ukrepom. Ne sprejemamo pa odgovora, da se ne da!

Želimo delovati, v živo. Na odprtih prizoriščih in v dvoranah. Zahtevamo sogovornika, ki nam bo povedal, ozirajoč se na dobre prakse, kako in pod katerimi pogoji smemo. Zdaj smemo: za 10 obiskovalcev!!! Vsakdo ve, da to enostavno ni resno. 10 ljudi v Gallusovi dvorani? Simfonični orkester pred 10 poslušalci? Gledališka predstava, pri kateri sodeluje okoli 30 igralcev in odrskega osebja – pred 10 dušami? Sidharta na koncertu v Stožicah, za 10 srečnežev??? Se nekdo norčuje iz že tako obupanih kulturnikov, ki so na kolenih … Upamo, da se bo kmalu našlo prave in primerne rešitve.

Ker »ne« ni odgovor, »ne« pomeni prepoved. Mi pa želimo vedeti, kako naj udejanimo »da«.

S številnimi uspešno organiziranimi dogodki v lanskem letu smo dokazali, da je ob upoštevanju premišljenih, smiselnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe izvajanje in obiskovanje kulturnih prireditev, predvsem na prostem, pa tudi v zaprtih prostorih, varno. A namesto, da bi pristojni te naše izkušnje in dokaze pozdravili ter uporabili v prid varni normalizaciji življenja, so nas ponovno zaprli.

Trmastega vztrajanja odločevalcev pri prepovedi prirejanja kulturnih prireditev zato ni več mogoče razumeti drugače kot povsem politično odločitev in popolno brezbrižnost do tega segmenta javnega življenja. Najmanj, kar iz takšne odločitve izhaja, je podcenjevanje ter nepriznavanje potrebe živega stika kulture z ljudmi, ki ga je ob pametnem ukrepanju povsem mogoče varno vzpostaviti, kljub epidemiji. Je podcenjevanje vseh negativnih posledic in eksternalij takšnega početja. Moralnih, čustvenih in tudi materialnih. Zato je naše dejanje nujno. Zato je naše dejanje legitimno.

Smo sila, ki jo morajo jemati resno.

Skupna izjava ob vseslovenskem opozorilnem protestu.

Komentarji uporabnikov
Tagi