Tuhinjska dolina v pesmi in besedi

V avli Osnovne šole Šmartno v Tuhinju je v petek, 18. novembra 2022, potekala prireditev »Tuhinjska dolina v pesmi in besedi«, že tretja po vrsti, ki jo prireja Mešani pevski zbor Mavrica v sodelovanju z glasbenimi in kulturnimi izvajalci iz Tuhinjske doline.

V Tuhinjski dolini je veliko glasbenikov, pevcev in kulturnih društev, ki ustvarjajo, zato se ne bojijo, da ne bi mogli prirejati prireditve tudi v bodoče. Avlo Osnovne šole Šmartno v Tuhinju so obiskovalci napolnili do zadnjega kotička, med gosti je bila mag. Darja Krašovec, ravnateljica Osnovne šole Šmartno v Tuhinju. Na prireditvi so nastopili Mešani pevski zbor Mavrica, orkester harmonikarjev Šole harmonike Cirila Spruka, ljudski pevci Tuhinjske doline, učenci Glasbene šole Jani, KUD Ivan Cankar ter glasbena skupina Špica. Prireditev je povezovala Maja Hribovšek.

V uvodu prireditve je nastopil gostitelj, Mešani pevski zbor Mavrica. Ker je bil zborovodja Primož Leskovec odstoten, ga je uspešno nadomestil Rok Juhant. Mešani pevski zbor Mavrica prihaja iz Srednje vasi v Tuhinjski dolini. Njihov repertoar je pester, obsega dela slovenskih in tujih avtorjev, prepevajo umetne, duhovne in narodne pesmi. V zadnjih enajstih letih, odkar jih vodi Primož Leskovec, so izvedli preko sto štirideset različnih pesmi. Zbor se z veseljem odzove vabilu na razne prireditve in dogodke. Zbor združuje pevke in pevce različnih starosti, ki se radi družijo in hkrati tudi poveselijo. Naslednje leto bo zbor praznoval že štiridesetletnico delovanja, zato bodo pripravili samostojni koncert. Naslednje leto decembra pa se bodo odzvali povabilu avstrijskega zbora Village coices iz Rauchenwartha, s katerim spletajo tesne vezi prijateljstva že nekaj let.

V nadaljevanju se je predstavil orkester harmonikarjev Šole harmonike Cirila Spruka. V šoli harmonike Cirila Spruka poučujejo učence vseh starosti. Še posebej v izziv jim je prirediti in igrati skladbe drugih žanrov. V orkestru trenutno igra okoli trideset harmonikarjev. Orkester obstaja že od leta 2010.

Sledil je nastop ljudskih pevcev iz Tuhinjske doline, ki prepevajo že od mladih, fantovskih let, ko so še peli pod okni deklet. Večina pevcev poje v župnijskem zboru v Šmartnem. V organizirani obliki delujejo že deset let. Nastopajo na srečanjih ljudskih pevcev in godcev, na različnih proslavah in v domovih za ostarele. Zelo veseli so tudi vabila za petje na praznovanjih. Svoj repertoar pa so posneli za narodopisni inštitut in glasbeni arhiv Radia Ognjišče in Radia Slovenije. Pravijo, da ko si zaželijo petja, se dobijo pri enem od pevcev, kjer prepevajo uro ali dve, nato pa se še podružijo ob hrani in pijači.

V nadaljevanju so se predstavili učenci Glasbene šole Jani, kjer poučujejo programe kitare, bas kitare, tamburice ter bobnov. Podajajo teoretično in praktično znanje instrumentov tako otrokom kot tudi odraslim. Predstavili so se v treh triih:  trio Lana, Tjaša in Klara, trio Lana, Nace in Jani ter trio Lora, Manca in Lara.

Kulturno društvo Ivan Cankar, ki deluje že več generacij, se je predstavilo z zanimivim skečem. Vsako leto se v društvu trudijo in pripravijo predstavo. Najraje igrajo komedije, saj je videti nasmejanega gledalca najlepše. Občasno popestrijo tudi ostale prireditve, gostujejo pa tudi pri drugih društvih.

Za kulturnim vložkom, polnim smeha, so na oder stopili člani skupine Špica. Sestavljajo jo štirje fantje, delujejo pa že dvajset let. Za seboj imajo številne nastope tako doma kot v tujini, igrajo pa glasbo za vse priložnosti. Fantje so najprej delovali kot trio, pred nekaj leti pa se jim je pridružil še četrti član, tako da sedaj delujejo v kvartetu. Kot pravijo v skupini, najraje igrajo v domači okolici, a vsaj tako daleč od doma, da se glasba ne sliši do njihovih domov, ker bi žene točno vedele, do katere ure so igrali.

Ob koncu prireditve se je Pavla Šuštar, predsednica Mešanega pevskega zbora Mavrica zahvalila vsem obiskovalcem, pokroviteljem in nastopajočim. Za konec pa so zapeli še svojo himno “Biseri Tuhinjske doline”, ki jo je napisala Jožica Kališnik, uglasbil pa Rudi Poljanšek.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi