Trzinka tokrat prepevala na Hribarjevih dnevih

V Trzinu so v organizaciji Kulturnega društva Ivan Hribar Trzin pod streho spravili združeni prireditvi Trzinka poje in Hribarjeve dneve, upoštevajoč vsa pravila NIJZ, kar ni enostavno in zahteva obilo priprav in dela ter malce improvizacije pri določenih nastopih, a uspelo je. Prireditev je potekala v soboto, 26. septembra 2020, na ploščadi pred Centrom Ivana Hribarja Trzin.

Prireditvi Trzinka poje in Hribarjevi dnevi so potekali že tretje leto zapored. Letos so obe prireditvi združili, zato je imela vodja projekta Štefka Prelc veliko dela z organizacijo združenih prireditev. Na prireditvi so obudili spomin na zaslužnega rojaka Ivana Hribarja. Njegovo ime nosi tudi Kulturno društvo iz Trzina. V okviru društva delujeta Ženski pevski zbor Trzinke in recitatorska skupina Trzinke. Rdeča nit med nastopajočimi skupinami so bili odlomki resničnih dogodkov iz življenja Ivana Hribarja, ki so jih predstavljale recitatorke. Dogodka so se udeležili občani Trzina, predstavniki različnih društev, obiskovalci iz drugih krajev, člani domačega društva ter predstavniki Občine Trzin z županom Petrom Ložarjem ter predstavnik JSKD OI Domžale. Moderator prireditve je bil France Peternel.

V prvem delu Trzinka poje so nastopili Klapa Sidro, ki je med obiskovalce prinesla duh poletnih dni z dalmatinskimi pesmimi ter Vokalna skupina Čivke, ki je obiskovalce popeljale v čas prejšnjega stoletja, ko so se v slovenskim prostoru vrtele slovenske popevke, Banda citrarska in Klemen Torkar s slovenskimi ljudskimi skladbami ter citrarski duo Neli in Karmen Zidar Kos z ljudskimi skladbami.

V drugem delu, ki je bil posvečen Hribarjevim dnevom, so nastopile recitatorke iz skupine Trzinke, ki so med nastopajočimi zbori in skupinami predstavile rdečo nit o življenju Ivana Hribarja. V drugem delu so še nastopili Ženski pevski zbor Trzinke, Mešani pevski zbor Mavrica, citrarski duet Neli in Karmen Zidar Kos, duo klarinetov Eva in Karel Leskovec ter Banda citrarska in Klemen Torkar.

Poseben pomen v Občini Trzin ima tako imenovana Jefačnikova domačija, ki stoji v starem delu vasi Trzin, na mestu rojstne hiše najbolj znamenitega krajana Ivana Hribarja, zaslužnega Ljubljanskega župana. V Jefačnikovi domačiji je na stalni ogled Hribarjeva soba, v kateri so razstavljeni predmeti iz njegovega časa. Po Ivanu Hribarju je Občina Trzin leta 2003, kot poklon Hribarju poimenovala Center Ivana Hribarja, pred katerim je potekala kulturna prireditev. V letu 2018 se je ustanovilo Kulturno društvo Ivan Hribar, ki je bilo organizator skupnega dogodka.

V zaključku prireditve je vse zbrane pozdravil tudi župan Občine Trzin Peter Ložar, ki je povedal nekaj besed o dopoldanskem teku Petra Levca Skirce in združeni prireditvi tretja Trzinka poje ter o Hribarjevih dnevih. Obe prireditvi je krojilo lepo vreme, kar niso pričakovali glede napovedi še izpred dveh dneh. Ob koncu se je župan zahvalil vsem tekmovalcem teka ter nastopajočim na združeni prireditvi. Posebna zahvala je šla organizatorjem obeh prireditev, ki so odlično opravili svoje delo. Veselijo se že naslednjega leta v upanju na boljše zdravstvene pogoje, da bodo lahko prireditve speljali ločeno.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi