Tradicionalna spominska prireditev pri spomeniku NOB nad Češnjicami

Tudi letos je Združenje borcev za vrednote NOB Moravče 26. aprila ob 16. uri, pripravilo tradicionalno spominsko prireditev pri spomeniku NOB v gozdu nad Češnjicami. Zbrali so se v spomin pobitim štirim aktivistom partizanom, na tem mestu 21. aprila 1945, torej na pragu svobode. Prireditev je bila posvečena tudi dnevu upora proti okupatorju.

V kulturnem programu so nastopili: Moški pevski zbor Tine Kos pod taktirko Milana Kokalja s pesmimi: V tihi noči, Nov cvet in Počiva jezero v tihoti. Učenci Osnovne Šole Jurija Vege z mentorico Brigito Gorjup so recitirali Kajuha in Bora: Loti Prosenc, Mark Swart, Gašper Prosenc, Alen Rožanec. Za ozvočenje in vezno igranje harmonike je poskrbel Dominik Krt.

Navzoče je uvodoma pozdravil predsednik moravškega združenja tovariš Martin Rebolj, ki je prebral tudi izjavo za javnost predsednika ZZB Slovenije Marjana Križmana, pod naslovom “80 let prisege Slovenskega domobranstva Adolfu Hitlerju”. Za slavnostno govornico so povabili podpredsednico ZZB Slovenije dr. Ljubico Jelušič. Lep, poglobljen in čustven govor, v katerem je govornica spraševala tudi, komu so ti štirje neoboroženi večinoma okoličani storili kaj hudega, da so bili zverinsko mučeni in pobiti. Dotaknila se je tudi organiziranja Osvobodilne fronte, kar danes praznujemo pod imenom Dan upora proti okupatorju. Opozorila je, da danes mir ni samoumeven in da se je zanj potrebno prizadevati vsak dan, tudi s strpnostjo in upoštevanjem različnosti. Predvsem politiki s svojim javnim nastopanjem imajo velik vpliv.

Prireditev so pospremili praporščaki in delegacije sosednjih združenj ZB in veteranov vojne za Slovenijo. Predsednik in podpredsednik domačega združenja ter svetnica Brigita Barlič so položili venec k spomeniku. Na predlog ZB za vrednote NOB Moravče je bila Gasilski zvezi Moravče podeljena srebrna plaketa ZZB Slovenije za pomoč njenim petim prostovoljnim društvom PGD Moravče, PGD Vrhpolje, PGD Peče, PGD Velika vas in PGD Krašče za pomoč pri varovanju in organizaciji prireditev, ki jih moravško združenje prireja. V imenu gasilcev jo je prevzel predsednik GZ Jure Božjak, podelila pa sta jo dr. Ljubica Jelušič in Martin Rebolj. Iskrene čestitke gasilcem.

Prireditev je bila lepo obiskana in k sreči ji je bilo tudi vreme naklonjeno. Obiskovalcem in občanom na splošno so bile izrečene čestitke ob dnevu upora in prvemu maju.

Avtor: ZB za vrednote NOB Moravče; Foto: ZB za vrednote NOB Moravče

Tagi