Svetovni dan čebel

Vabljeni v Knjižnico Domžale!

Če želimo naravo zares varovati in jo ljubiti, jo moramo poznati. 

Knjižnice s svojimi programi pomembno prispevamo tudi k izboljšanju ekološke ozaveščenosti. Na voljo imamo veliko gradiva, ki spodbuja k spoznavanju različnih vidikov zdravega načina življenja in pomenu ohranjanja narave. Tudi naša knjižnica želi krepiti ljubezen do okolja, branja in  vseživljenjskega učenja.

V ta namen smo postavili posebno knjižno zbirko s področja ekologije za otroke in odrasle Zeleni kotiček. Prepoznate ga po lesenem drevesu, ki objema steber knjižnice na mladinskem oddelku. Ob njem najdete knjige s področja ekologije, samooskrbe, varovanja okolja in skrbi za naravo.

Mesec maj – mesec čebel

Slovenija je v okviru Organizacije Združenih narodov (OZN) predlagala, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel. Po treh letih mednarodnih prizadevanj so države članice Združenih narodov 20. decembra 2017 soglasno potrdile predlog Slovenije in tako je 20. maj razglašen za svetovni dan čebel.

Brez čebel ni življenja

Čebele so eden od pomembnih opraševalcev, ki zagotavljajo hrano in prehransko varnost, trajnostno kmetijstvo, biotsko raznovrstnost ter pomembno doprinesejo k blažitvi podnebnih sprememb in ohranjanju okolja. Zaščita čebel in čebelarskega sektorja tako dolgoročno prispeva k zmanjševanju revščine, lakote in ohranjanju zdravega okolja ter biodiverzitete. Znanstvene študije dokazujejo, da so v zadnjem obdobju čebele vedno bolj ogrožene.  Le s skupnim prizadevanjem lahko poskrbimo za varstvo čebel in njihovega življenjskega prostora.

Ali veste? Za kilogram medu mora čebela obiskati 4 milijone rož in preleteti štirikratno razdaljo okoli sveta.

20. maj: Svetovni dan čebel

V počastitev svetovnega dneva čebel smo v Knjižnici Domžale pripravili pestro paleto dejavnosti.

Vesele urice

Za dobro branje in zanimivo ustvarjanje vam ponujamo pisane vrečke presenečenja. V vsaki vrečki so skrite tri knjige po izboru knjižničarjev, za katere smo prepričani, da bodo popestrile otroški vsakdan. Vrečka vsebuje tudi material za ustvarjanje. Tokrat se v vrečki skriva knjižno gradivo in ustvarjalni material na temo čebel. Berite in ustvarjajte z nami!

Nagradni Križ kraž

KRIŽ KRAŽ je kviz meseca v TREH različicah:

Rešen kviz oddajte v knjižnici in izberite simbolično nagrado.

Nagradna anketa

Ob svetovnem dnevu čebel /20. maj/, smo pripravili nagradno anketo, s katero bi radi pridobili dragocena mnenja uporabnikov knjižničnih storitev.
Anketo prejmete v knjižnici.

Fotografska razstava

V mesecu maju vas vabimo na ogled fotografske razstave Skrivno življenje dreves, avtorice Kristine Galun.
Drevesa so zelo pomemben del naše kulturne dediščine in so poleg cvetlic najpogostejši simbol narave.
Ste se kdaj zares ustavili in uzrli v veličastno ozelenelo drevo ali pa sadno drevje, posuto s pomladnim cvetjem?

Ali veste?

V mesecu maju smo za odrasle pripravili nagradno miselno igro na temo čebel, čebelarstva in medovitih rastlin.

Igračarije

Doma izdelane igrače pri otroku vzbudijo veliko zanimanja. Z njimi da svoji domišljiji prosto pot.
Oglejte si spletno delavnico Naprstna lutka čebelica in sami izdelajte igračo.

Spletno ustvarjalno delavnico vodi Lucija Capuder.

Z naših polic

Lahko si ogledate spletno rubriko Z naših polic na temo čebel in čebelarstva. Tokratna rubrika opozarja na pomembno vlogo čebel pri ohranjanju ekološkega ravnovesja in biotske raznovrstnosti v naravi.

Brenčeča čebelica

V petek, 20 maja, se nam pridružite na eko ustvarjalni delavnici za otroke in odrasle. Pričakujemo vas med 15.00 in 19.00. Iz odpadnega materiala bomo izdelali prikupne čebelice. Vabljeni! Vstop prost!

Pisano cvetje

V soboto, 21. maja vas vabimo v Knjižnico Domžale na medgeneracijsko ustvarjalno delavnicoMed 10.00 in 12.00 bodo lahko otroci /v spremstvu odrasle osebe/ in odrasli izdelovali barvito cvetje iz krep papirja.

Delavnico bodo vodili člani skupine MASIMM ter člani DU Domžale. Zaželena je predhodna prijava: prireditve@dom.sik.si.

Miselni orehi

Knjižnica Domžale

 

Tagi