Sveti Martin v Moravčah gostil revijo odraslih cerkvenih pevskih zborov domžalske dekanije

Enkrat na leto se cerkveni pevski zbori dekanije Domžale zberejo na reviji, ki nima tekmovalnega značaja, temveč predvsem namen predstavitve dela posameznih zborov in medsebojnega druženja. Revija odraslih cerkvenih pevskih zborov domžalske dekanije je tokrat potekala na prvo adventno nedeljo, 27. novembra 2022, v župnijski cerkvi sv. Martina v Moravčah.

Pevke in pevci iz šestih župnij so se na reviji predstavili v petju zborovske glasbe različnih skladateljev cerkvene glasbe. Prepevali so sebi v veselje, Bogu v čast, nam obiskovalcem pa v poslušanje. Zelo lepa, velika in akustična cerkev v Moravčah je zborovskemu petju pridodala svojo vrednost, saj so odlično zapete pesmi valovale med stenami cerkvene ladje ter še bolj razširile vrednost glasov.

V uvodu je nekaj besed spregovoril Marko Košir, mengeški župnik in animator cerkvene zborovske glasbe: “Po petih letih imamo na prvo adventno nedeljo spet srečanje cerkvenih pevskih zborov dekanije Domžale v moravški cerkvi svetega Martina. Pozdravljam vse pevke in pevce zborov, ki ste si vzeli čas s svojimi zborovodji in organisti, da skupaj zapojete. Moja zahvala gre tudi župniji Moravče, ki je z župnijskim upraviteljem Kancijanom Čižmanom in z moravškim zborom sprejela izziv ter pripravila revijo. Zahvala gre tudi Dominiku Štefanu, ki je zbiral prijave in je zatem župnija prevzela vso organizacijo.”

Na reviji odraslih cerkvenih pevskih zborov domžalske dekanije so se predstavili: Cerkveni mešani pevski zbor Marijinega vnebovzetja župnije Domžale, pod vodstvom zborovodkinje Ksenje Kozjek, na orglah jih spremljal  Janez Kozjek, pri pesmi Vinka Vodopivca »Biser« pa sta solo zapela Urška Pavli in Martin Kozjek; Moški pevski zbor župnije sv. Martina Moravče, pod vodstvom zborovodje Alojzija Štefana, na orglah jih je spremljal Dominik Štefan; Mešani pevski zbor sv. Mihaela župnije Mengeš, pod vodstvom zborovodje Andreja Levca, na orglah jih je spremljala Ana Kešnar; Ženski pevski zbor Jutro župnije Ihan, pod vodstvom zborovodje Luke Štiftarja, na orglah jih je spremljala Veronika Krušnik, Mešani pevski zbor župnije Dob, pod vodstvom zborovodje Marka Starbka, na orglah jih je spremljala Jana Lamberšek Starbek; Cerkveni pevski zbor župnije Brdo, pod vodstvom zborovodje Matevža Kinka, na orglah jih je spremljal Miha Zavrl. Mešani pevski zbor župnije sv. Martina Moravče, zborovodja Dominik Štefan, orgle Tomaž Pirnat. Na koncu so vsi zbori pod vodstvom zborovodje Tomaža Pirnata in ob spremljavi organista Dominika Štefana, združeno zapeli še tri pesmi.

Rdečo nit s povezovalnim tekstom sta vlekla povezovalca Klara Zupančič in Tadej Uršič, ki sta lepo predstavila vsak zbor ter izbor pesmi, ki so jih zatem zapeli. Nekaj besed je ob koncu spregovoril tudi Kancijan Čižman, župnik v župniji Moravče ter se zahvalil vsem, ki so pripomogli k lepemu pevskemu nedeljskemu popoldnevu. Kot je dejal, si ne more predstavljati svete maše ob nedeljah in cerkvenih praznikih brez cerkvenega zborovskega petja. Največja zahvala pa gre župniji Moravče ter domačim pevkam in pevcem, ki so tako lepo organizacijsko pokrili letošnjo revijo cerkvenih pevskih zborov: “Bog povrni z milostnimi darovi vsem pevcem in pevkam, zborovodjem, organistom … Vsem, ki razdajajo svoje talente in moči za lepo bogoslužje v naših cerkvah. Še enkrat en velik Boglonaj.”

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi