Svečana proslava Kulturnega društva Svoboda Mengeš

V Mengšu ustvarjanje in negovanje kulturne dediščine močno živi in se prenaša iz roda v rod. Poleg Mengeške godbe, ki letos praznuje svojo 140-letnico delovanja in obstoja orkestra, je tukaj tudi Kulturno društvo Svoboda Mengeš, ki letos obeležuje že 70-letnico delovanja društva in 50-letnico delovanja mešanega pevskega zbora in folklorne skupine.

Ob tem jubileju je Kulturno društvo Svoboda Mengeš pripravilo praznovanje 70-letnico društva in 50-letnico mešanega pevskega zbora in folklorne skupine, v soboto, 6. aprila 2024 v Kulturnem domu Mengeš. Vse prisotne je v pozdravnem nagovoru nagovoril Zoran Jagodič, predsednik Kulturnega društva Svoboda Mengeš ter Germana Leben, predsednica MePZ Svoboda Mengeš. Za MePZ Svoboda Mengeš, ki so takoj v začetku zapeli enajst pesmi, je praznovanje povezovala Olga Pavlin, v nadaljevanju pa sta za otroško, mladinsko in odraslo Folklorno skupino povezovala program Manca Stopar in Klemen Narat.

Ob 70 letnici Kulturnega društva Svoboda Mengeš hkrati praznujeta okroglo 50 – letnico neprekinjenega delovanja tudi MePZ Svoboda Mengeš in folklorna skupina Svoboda Mengeš. Društvo vsa ta leta predstavlja enega stebrov kulturne dejavnosti v Mengšu, ki aktivno sodeluje in se vključuje v družabno življenje domačega kraja, svoje kvalitetne programe pa izvaja tudi drugod po Sloveniji, v tujini in praktično na vseh kontinentih.

Mešani pevski zbor je v svoj bogati opus vključeval različne žanre, se ves čas razvijal in pri poslušalcih iskal tisto iskrico, ki napolni srca z radostjo in veseljem. Skozi celotno obdobje delovanja se je zvrstilo precej različnih zborovodij, ki so v zbor prinašali različne prijeme učenja zborovskih pesmi, kar pa je pevce ves čas bogatilo in držalo v dobri kondiciji. Vsako leto razvajajo poslušalce ob Božičnem času v domači cerkvi Svetega Mihaela v Mengšu. Pesem pomirja, razveseljuje, osrečuje in napolni z energijo. S tem poslanstvom  v srcih pevcev naj bo zaznamovana tudi 50 – ta obletnica. Sedaj zbor vodi zborovodkinja Uršula Jašovec.

Folklorna skupina v svoje programe folklornih nastopov vključuje elemente plesa, glasbe, ljudskega petja, kostumske podobe in tudi igre, kar pa se je v vseh teh letih ustvarjanja folklorne skupine na različne načine odražalo in predstavljalo v množici različnih koreografij in tudi celovečernih folklornih predstavah. Posebej velja poudariti, da se dejavnost odvija praktično v vseh starostnih generacijah, kar daje Mengšu v slovenskem kulturnem prostoru še poseben pomen. Izpostaviti velja tudi izjemne dosežke in visoka priznanja, ki jih skupine dosegajo na Maroltovih strokovnih srečanjih. Otroški folklorni skupini je umetniški vodja Maruša Dimic, mladinski folklorni skupini je umetniški vodja Boštjan Svete, odrasli folklorni skupini pa je vodja Zoran Jagodič, umetniški vodja pa Edo Reven.

Ob koncu proslave so podelili še priznanja in šopke.

Ob okrogli obletnici delovanja izrekamo vsem pevcem, plesalcem, glasbenikom in ustvarjalcem čestitke za vse izvedene pesmi, odplesane koreografije in predstave, ki so jih ustvarili in za vso dobro voljo, ki ste jo izžarevali z odrov in prireditvenih prostorov. Naj nam bo vaša pesem, glasba in ples še dolgo v ponos in veselje.

Avtor: Miro Pivar; Foto & video: Miro Pivar

Tagi