Srečanje s prijatelji ljudskega petja

3. večer ljudskih pesmi in napevov 

V petek, 15. oktobra 2021, je v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah potekal tretji večer ljudskih pesmi in napevov. Na prireditvi so obenem obeležili tudi 60 letnico Moškega pevskega zbora upokojencev Janez Cerar Domžale, saj jim lansko leto jubileja zaradi korona ukrepov ni uspelo obeležiti.

Na prireditvi so na svoj račun prišli prišli ljubitelji ljudskega petja in godčevstva, saj domača ljudska pesem še vedno »zažge« pri starejših obiskovalcih tovrstne glasbe. Med programom je Matej Primožič, vodja JSKD OI Domžale podelil nekaterim članom Moškega pevskega zbora Janez Cerar Domžale Gallusove značke in priznanja.

Na prireditvi so sodelovali: Moški kvintet Krašnja, Ljudski pevci Kapelski pubi, Ljudski godci Suha Špaga, Pevska skupina Šola zdravja Domžale in  Moški pevski zbor upokojencev Janez Cerar Domžale. Prireditev je vodila Draga Jeretina Anžin. Pred podelitvijo Gallusovih priznanj, se je Matej Primožič vodja JSKD OI Domžale zahvalil MoPZ upokojencev Janez Cerar Domžale, da že šest desetletij ohranjajo tradicijo ljudskega petja, obenem pa jim je zaželel, da bi to tradicijo nadaljevali še naprej.

Začetki delovanja MoPZ upokojencev Janez Cerar Domžale segajo v leto 1960. Društvo, kot je njihovo, je še en dokaz, kako pestra je kulturna in društvena dejavnost v občini Domžale, vsem pa dokazujejo, da je jesen življenja lahko ustvarjalna, družabna, navdihujoča in bogata. V Domžalah smo lahko ponosni, da imamo takšno moško pevsko skupino, saj so vsepovsod moški pevski zbori v manjšini. S svojo dejavnostjo uspešno povezujejo medgeneracijsko sodelovanje in potrjujejo, da je glasba moralni zakon. Zbor ljudske pesmi predstavlja v domovih za starejše, vrtcih, sodelujejo na območnih revijah ljudskih pevcev in godcev ter nastopajo ob raznih drugih priložnostih tako v občini Domžale kot drugje. Letos so že tretjič izvedli Večer ljudskih pesmi in napevov z gosti. Zbor vodi Marika Haler.

Zahvala vsem nastopajočim na tem koncertu, ki skrbijo, da ljudske in narodne pesmi še dolgo ne bodo šle v pozabo. Obenem jim želimo, da bi nas še naprej razveseljevali s svojimi nastopi in z nami delili svoje dragocene življenjske ter glasbene izkušnje.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi