Srečanja z ustvarjalci – Nina Mav Hrovat predstavitev romana za odrasle »Odprejo se vrata«

Nina Mav Hrovat, domžalska pisateljica, pravljičarka ter magistrica profesorica predšolske vzgoje,  je pisateljski uspeh dosegla že na začetku svoje ustvarjalne poti s slikanico »O kralju, ki ni maral –pospravljati«, za katero je prejela nagrado Kristine Brenkove. Vrsti slikanic je nato sledila priljubljena zbirka »Orientacisti«, namenjena otrokom ob vstopu v najstništvo. Za svoje delo je bila nominirana tudi za nagradi desetnica in večernica. Nova knjiga »Odprejo se vrata« je njen prvi roman za odrasle in mladino.

V prostorih Knjižnice Domžale se je v torek,  16. oktobra 2024  v sodelovanju Knjižnice Domžale in Cvete Zalokar začela nova sezona »Srečanja z ustvarjalci – Čisto blizu«. Na tem srečanju povabijo h pogovoru vsak mesec enega ustvarjalca iz Domžal in okolice, ki je prispeval h kulturi in ustvarjanju v našem kraju. V novim sezoni so na pogovor povabili Nino Mav Hrovat, domžalsko pisateljico, pravljičarko, magistrico profesorico predšolske vzgoje ter ravnateljico Domžalskih vrtcev. Pogovor z domžalsko pisateljico Nino Mav Hrovat, ki je letos izdala svoj prvi roman za odrasle »Odprejo se vrata«, je vodila Cveta Zalokar.

Ker poznamo Nino Mav Hrovat  kot ustvarjalko za otroke in mladino, je vse zanimalo,  komu  je namenjen njen prvi roman, ki ga je mimogrede napisala v času Covida 19, glavna igralka pa je nihče drug kot pisateljica sama, ko je bila pri dvanajstih letih v bolnišnici. Zgodba je preplet in splet dogodkov, opažanj, spominov in domišljije.

Tako je pogovor nanesel na pisanje romana, kjer  gostja pogovornega večera Nina Mav Hrovat pove, da  roman nagovarja odrasle, čeprav gre za dve časovni dimenziji oziroma se prepletata zgodbi dveh generacij. Tako je roman namenjen  različnim bralcem, napisan pa je dovolj berljivo, poučno in tudi humorno. Po tem romanu  zlahka poseže katerikoli bralec. Seveda si kot pisateljica  želi, da bi knjiga dosegla čim več bralcev, kajti  sporočila v romanu so kljub navidezni lahkotnosti precej resna. V romanu za odrasle se odvija zgodba, kjer protagonistka Ana doživlja svet in bližnje osebe v času svoje mladosti in v času odraslosti zelo drugače, na kar vplivajo okoliščine, znanja in izkušnje, pa tudi čustva, kot sta strah, krivda in podobno. Na prvi pogled optimistična pripoved odpira mnoge dileme. Izhodiščno vprašanje je, kaj se zgodi v življenju, da se odrasli tako spremenimo. Večina otrok odrasle dojema kot vsevedne, neustrašne in svobodne, medtem ko se ista oseba, ko odraste, večkrat počuti ujeto, prestrašeno, polno skrbi, krivde in si življenje zavestno ali nezavedno otežuje.

Kot je dejala Nina Mav Hrovat v pogovoru,  zgodba pripoveduje o Anini mladosti in otroštvu, ki sta precej drugačna od tega, kar otroci poznajo zdaj. Gre za otroštvo, kjer še ni bilo interneta, mobilnih telefonov, otroštvo, kjer otrok ni center sveta in so otroci pač otroci. Ana ima prijatelje, ima rada živali, počne packarije in vsaka stvar ji buri domišljijo.

»V nadaljevanju Ana odraste, ima službo, kjer je zavzeta svetovalna delavka, ima svojo družino, je žena in mama. Skratka, živi povprečno življenje. Na videz živi, kot si je želela in izbrala. Pa je res tako? Ali pa je to nemara zgolj njena namišljena, vsiljena in olepšana podoba družine. Kot na fotografiji, kjer je osenčeno ravno tisto, kar želi, da ostane skrito. Kjer je vse čisto, urejeno, dobro in prav,« je dejala gostja pogovornega večera.

Kot pravi domžalska pisateljica, upa, da bo zgodba bralce pritegnila in jih prebudila. Zgodba se dogaja v času epidemije, ko so mnogi ugotovili, kako nepripravljeni smo na tovrstne izzive, ki se lahko zgodijo kadarkoli. Verjetno ni naključje, da se je takrat veliko ljudi zelo spremenilo, da so na dan privrela najbolj neverjetna, čudna in celo strašljiva potlačena čustva. Mnogi so se začeli obnašati čudno – samo jaz, potem dolgo nihče in nato komaj drugi. Številni pa so ugotovili, da morajo nazaj k naravi. Mnogo zakonskih zvez se je razdrlo, prijateljstev razpadlo. Veliko več tudi je lastnikov psov. Mnogo lastnikov ima dva ali celo več živalskih ljubljenčkov. Tudi avtorica novega romana Nina Mav Hrovat ima dva kužka. Res pa je tako za pisateljico že od nekdaj. Zdi se ji, da živali predstavljajo medij, s katerim lažje zaznavamo sebe in druge. Medij, ki nas usmerja nazaj k sebi in naši prvobitnosti, ki prebudi igrivost in otroka v nas. To pa se ji zdi ključno za premagovanje izzivov in življenjskih preizkušenj.

Več o pogovoru pa v video posnetku.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar; Video: Miro Pivar

 

Tagi