Spominska sveta maša ob 140 letnici rojstva dr. Antona Breznika

V Ihanu se je s spominsko sveto mašo končalo tridnevno praznovanje krajevnega praznika, ki so ga Krajevna skupnost Ihan, Turistično društvo Ihan, Kulturno društvo Ihan ter Župnija Ihan priredili v spomin na pred 140. leti rojenega domačina, prav posebnega človeka, ki je zaznamoval slovenstvo, dr. Antona Breznika.

Dr. Anton Breznik je bil veliki mož; bil je znanstvenik, jezikoslovec in je kot tak veliko prispeval k spoznavanju našega materinega jezika. Bil pa je tudi duhovnik in ravnatelj na Škofijski gimnaziji v Šentvidu. S temi svojimi dejavnostmi pa je močno prispeval h razvoju in oblikovanju mladih. Zato je prav, da Ihanci praznujejo svoj krajevni praznik po tem pomembnem sokrajanu. Po njem so poimenovali glavno cesto skozi Ihan, v župnišču pa imajo tudi dragoceno Breznikovo zbirko, katere pobudnik je bil veliki Domžalec, Matjaž Brojan, ki jo je pomagal tudi urediti.

Tridnevno praznovanje so zaokrožili s spominsko sveto mašo, ki je v nedeljo, 27. junija 2021, potekala v župnijski cerkvi sv. Jurija v Ihanu, mašo pa je daroval Ihanski župnik dr. Andrej Marko Poznič. Da je sveta maša bila še bolj slavnostna, so pri maši sodelovale tudi narodne noše, za glasbo pri bogoslužju pa je poskrbel Ženski pevski zbor »JUTRO« pod vodstvom zborovodje in organista Luke Štiftarja.

V pridigi se je župnik dr. Andrej Marko Poznič dotaknil velikega krajana in tudi slovenskega jezika, ki je pomemben že zaradi tega, ker se je ohranil toliko stoletij, čeprav ga dandanes izpodrivajo raznorazni slengi in tuje besede, ki jih govori čedalje več mladih. Zato zahvala vsem profesorjem in intelektualcem, ki se trudijo ohranjati slovenski jezik.

Po pripovedovanju Ihancev je bilo praznovanje izredno lepo pripravljeno s strani organizatorjev, svoje pa so prispevali tudi številni gostje in tudi domačini, ki so s svojim prihodom potrdili pomen spomina na dr. Antona Breznika.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi