Spominska sveta maša na Homcu ob 23. Gostičevih dnevih

V okviru Gostičevih dnevov v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu vedno poteka tudi spominska sveta maša. Slovesnost v tej cerkvi je poleg kulturnega doživetja tudi priložnost za srečanje vseh, ki spoštujejo Gostičevo delo, vsako leto pa se jim pridružijo člani Društva prijateljev zagrebške Opere in Kulturno-prosvetnega društva Slovenski dom iz Zagreba ter nekateri drugi gostje.

Spominsko sveta maša ob 23. Gostičevih dnevih, ki jo je daroval upokojeni novomeški škof msgr. Andrej Glavan, je potekala v nedeljo, 5. marca 2023, ob 11.uri v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu. Poleg msgn. Andreja Glavana sta somaševala še France Urbanija, dolgoletni župnik na Dovjem, sedaj pa od leta 2019 pa duhovni pomočnik v župnijah Kamnik in Tunjice ter Tadej Ložar, župnik Župnije Homec. Na spominski sveti maši je s programom “Tilen Slakan: Maša št.1 za mešani zbor, sopranski saksofon in orgle” sodeloval Domžalski komorni zbor, ki ga vodi zborovodja Gregor Klančič, sodelovala pa sta še Andrej Omejc (saksofon) in Rok Rakar (orgle).

Vse zbrane je v uvodu svete maše pozdravil Borut Jenko, predsednik Kulturnega društva Jože Gostič Homec, ter se zahvalil msgn. Andreju Glavanu, da po osemnajstih letih ponovno sodeluje na spominski sveti maši ob Gostičevih dnevih. Zahvalil se je tudi gostujočemu zboru in solistom, ki je zapel Mašo št. 1 za mešani zbor in njegovemu zborovodji Gregorju Klančiču. Slovesnosti v spomin na tenorista Jožeta Gostiča, imenovane Gostičevi dnevi, ohranjajo spomin na našega rojaka, svetovno znanega opernega umetnika Jožeta Gostiča s prireditvami, ki potekajo v opernih hišah in krajih, povezanih z njegovim življenjem in delom, nastali pa so na pobudo prof. Vladimirja Kranjčevića, ravnatelja Opere HNK Zagreb. Močan poudarek in visoko kakovost so dnevi dosegli že ob svojem začetku leta 2000, ob počastitvi 100. obletnice Gostičevega rojstva. Spomin na umetnika je zaživel na raznovrstnih prireditvah in koncertih v Sloveniji in na Hrvaškem, pred njegovo domačijo so odkrili doprsni kip, izdali so dvojno zgoščenko s posnetki Gostičevih nastopov in zaokroženo Gostičevo monografijo.

23. Gostičevi dnevi so polni slovesnosti, ki ohranjajo spomin na našega rojaka, svetovno znanega opernega umetnika Jožeta Gostiča. Letos bodo po treh letih prireditve ponovno v celoti potekale v opernih hišah in krajih povezanih z njegovim življenjem in delom. Tri prireditve se bodo odvile v mesecu marcu, jeseni pa bo na sporedu slavnostni koncert v spomin maestru Vladimirju Kranjčeviću, ki je bil pobudnik Gostičevih dnevov.

Prireditve v okviru Gostičevih dnevov, ki potekajo v organizaciji Kulturnega društva Jože Gostič Homec,
Na koncertih, ki spremljajo Gostičeve dneve, so doslej sodelovali vrhunski slovenski in hrvaški umetniki vseh generacij, od dragocenega, z nostalgijo obarvanega nastopa nekdanjega Gostičevega odrskega kolega Tomislava Neralića, prek zrelih kreacij umetnikov, ki so si dandanes utrdili ugled doma in v tujini, do tistih, ki so šele začeli okušati čar opernega gledališča.

Ch. Gounod: FAUST (11. 3. 2023, ob 19.30 uri v SNG Opera in balet Ljubljana)

V soboto, 11. 3. 2023, ob 19.30 uri bo v SNG Operi in balet Ljubljana na sporedu opera Faust (Ch. Gounod), ki jo bodo uprizorili solisti, zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana.

Informacije: blagajna@opera.si01 24 15 959.

Nakup vstopnic: opera.mojekarte.si.

Slavnostni koncert v spomin maestru Vladimirju Kranjčeviću (Jeseni 2023 v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu)

Jeseni 2023 bo v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu potekal slavnostni koncert v spomin maestru Vladimirju Kranjčeviću, pobudniku Gostičevih dnevov. Na slavnostnem koncertu bodo sodelovali solisti Opere HNK Zagreb ter SNG Opera in balet Ljubljana. Točen datum slavnostnega koncerta bo znan naknadno.

Več informacij o Jožetu Gostiču in Gostičevih dnevih si lahko preberete na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi