Slovesno praznovanje Telovega v župniji Domžale

Minuli četrtek smo praznovali slovesni in zapovedani praznik svetega Rešnjega telesa in krvi. V marsikateri župniji po Sloveniji so imeli ta dan procesije. Na ta dan slavimo Jezusovo navzočnost v zakramentu sv. Rešnjega telesa in krvi – evharistije, ki je središče krščanske vere in zakramentalnega življenja vernih. Na praznik so ponekod v navadi različne oblike procesij, s čimer verniki tudi navzven pokažejo svojo vero. Praznik je zapovedan, zato se katoličani ta dan udeležijo bogoslužja. Praznik nima stalnega datuma, saj je določen glede na praznik velike noči in ga obhajamo v četrtek drugi teden po prazniku binkoštih. Praznik svetega Rešnjega telesa in krvi se tradicionalno praznuje na prvi četrtek po nedelji svete Trojice. Ker je v mnogih državah na ta praznik delovni dan, se čaščenje s procesijo v prestavi na prvo naslednjo nedeljo. Ta običaj ohranjajo tudi v Domžalah.

V cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah so v nedeljo, 6. junija 2021, zadoneli zvonovi, ki so farane k sveti maši ter na telovsko procesijo. Nekaj jutranjih sončnih žarkov je nakazovalo, da bodo procesijo lahko speljali, pa vendar je premagalo nestabilno vreme in slovesna procesija se je odvijala v cerkvi, z molitvijo in ubranim petjem Mešanega župnijskega pevskega zbora pod vodstvom zborovodkinje Ksenije Kozjek ter organista Janeza Kozjeka. Sveto mašo je daroval domžalski župnik mag. Klemen Svetelj, s procesijo z Najsvetejšim v cerkvi Marijinega vnebovzetja do dveh oltarjev pa je podelil blagoslov na vse štiri strani neba.

»To je moje telo, ki se daje za vas, to je moja kri, ki se preliva za vas v odpuščanje grehov. To delajte v moj spomin,« so Jezusove besede, ki jih je izrekel pri zadnji večerji, ko je postavil Najsvetejše – sveto evharistijo. Kruh in vino, ki sta bila postavljena ob glavnem oltarju domžalske cerkve, se pri evharističnem obredu spremenita v Jezusovo telo in kri. To pomeni pristno in realno Jezusovo navzočnost, ko smo obhajani. To je za nas najsvetejše. Prejemati Jezusa je dar, ki ga moramo slaviti in praznovati. In prav pri Svetem obredu se na poseben način spominjamo Njegove ljubezni do nas, ki je neskončna. V evangeliju smo slišali Jezusove besede, ki nas nagovarjajo, da moramo zaužiti kruh iz Njegovih rok. Kajti ta kruh je iz nebes in nam je zagotovilo za večno življenje.

Evharistična skrivnost je spomin Gospodove smrti in vstajenja, je središče vsega krščanskega življenja, zato to skrivnost kristjani počastimo s posebnim praznikom. Sicer se evharistična skrivnost posebno slavi na veliki četrtek zvečer. Ker pa je slavljenje povezano z velikim petkom, ko premišljujemo o Kristusovem trpljenju in smrti, je potrebno izkazati tudi primerno veselje in hvaležnost, da je Bog stalno med nami. Zato so uvedli poseben praznik Svetega Rešnjega telesa in krvi. Zunaj Rima se je po mnogih deželah, tako tudi pri nas, razvil bogatejši obred. Procesija se je vila (marsikje še danes) po poljih in travnikih in ljudje so prosili za blagoslov polja, proti streli in gromu, za dobro državo, varstvo pred ujmami in za bogato letino … Procesija v Domžalah se je ustavila pri dveh oltarjih, kjer so peli odlomke evangelijev, nato je bil blagoslov z Najsvetejšim. Tako je procesija na praznik Svetega Rešnjega telesa in krvi hkrati častilna in priprošnja.

Avtor; Miro Pivar foto; video; Miro Pivar

Tagi