Slovesna počastitev kulturnega praznika v Trzinu

Na praznični večer, 8. februarja 2024, se je dvorana Kulturnega doma v Trzinu dodobra napolnila, saj je v njej potekala osrednja občinska prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku. Zanimivo prireditev je tokrat pripravilo Kulturno društvo Ivan Hribar Trzin in ponovno dokazalo, da je kultura skupek različnih dejavnosti.

Kot se za državni praznik spodobi, se je prireditev začela s himno, ki so jo zapeli pevci MePZ Ivan Hribar Trzin. Po uvodnem pozdravu je navzoče nagovoril slavnostni govornik, g. Peter Ložar, župan občine Trzin, ki je v svojem govoru poudaril, kako prav je, da se radi spominjamo velikanov slovenske kulture, pa vendar naj ob tem ne pozabimo na vse tiste majhne, ki so prav tako dodali svoj kamenček v mozaik slovenske kulture. V svojem nagovoru se je spomnil tudi vseh društev, ki delujejo v občini in ohranjajo ter bogatijo kulturo. Obenem je občane in občanke poprosil, da društva po svojih močeh podprejo, ne le na en dan v letu in s tem tudi mladim pokažemo lepote slovenskega jezika in kulture.

V nadaljevanju programa so člani in članice recitatorske skupine predstavili nekaj zanimivih odlomkov iz Prešernovega življenja in njegovih pesnitev iz posameznih obdobij, vmes pa so za pevske vložke poskrbeli pevci MoPZ Ivan Hribar s pesmijo Slovenec sem in pevke ŽPZ Trzinke, ki so zapele Prešernovo Pod oknom. Za pestrost dogajanja je poskrbela še mlada violinistka Tina Rebolj, ki se v glasbeni šoli Lartko že sedmo leto uči igranja na violino. Zaigrala nam je skladbo francoskega skladatelja Gabriela Marie Arija v starem slogu. Za veselo praznično vzdušje so pred zaključnim delom prireditve poskrbeli Mengeški sejmarji, ki so z orglicami, harmoniko in kitaro razvneli obiskovalce.

Že kostumi nastopajočih so nam dali slutiti, da smo se pomaknili dobrih dvesto let v preteklost, v čas življenja Franceta Prešerna. V zadnjem delu prireditve je na odru zaživela uprizoritev Prešernove pesnitve Povodni mož. Na Starem trgu, pod lipo zeleno, kjer so trobente in gosli in cimbale pele, kjer plesale lepote’z Ljubljane so cele … Tako avtentično in domiselno zaigran prizor, z odlično glasbeno podlago, nas je tako prevzel, da bi skoraj pozabili ploskati. Lahko bi rekli, kot Prešeren v pesmi: ”od navdušenja gledalcem roke so zastale…”.

Na koncu se je predsednica društva ga. Štefka Prelc zahvalila najprej Občini Trzin, ki je zaupala izvedbo prireditve društvu Ivan Hribar, potem vsem nastopajočim pevcem in pevkam, recitatorjem, violinistki in glasbenim gostom. Posebno zahvalo je izrekla članici društva in vodji projekta Meti Selan, ki je pripravila scenarij prireditve in bila glavna akterka v pripravah na kulturni večer. Nazadnje pa se je iskreno zahvalila še vsem obiskovalcem prireditve, ki so ta večer napolnili dvorano. Upam si trditi, da je bila obiskovalcem ta ura kulture kar prekratka in da so na prireditvi uživali, kar so pokazali tudi z bučnim aplavzom, ki so ga na koncu namenili ustvarjalcem prazničnega večera.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi