V ŽIVO: Slavnostna prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku

Andrej Goričar "Živa glasbena spremljava neme filmske klasike Erotikon z Ito Rino"

Pred vrati je slovenski kulturni praznik – Prešernov dan, edini slovenski državni praznik, ki ga pišemo z veliko začetnico. Je praznik kulture, vsega kulturnega in praznik slovenske kulture. Praznik  v čast velikemu pesniku, kot tudi vsem kulturnim ustvarjalcem, so in še bodo v večini slovenskih krajih obeležili s kulturnimi dogodki in proslavami. Osrednja prireditev ob kulturnem prazniku v občini Domžale bo potekala v petek, 4. februarja 2022, ob 19. uri v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale, s prenosom v živo na našem portalu in spletni strani Kulturnega doma Franca Bernika in Občine Domžale.

Ob našem največjem kulturnem prazniku je Občina Domžale skupaj s Kulturnim domom Franca Bernika pripravila slavnostno prireditev. Zaradi trenutno še veljavnih ukrepov je število udeležencev v dvorani omejeno in s tem razlog so pripravili tudi možnost virtualnega ogleda predstave. Slavnostno prireditev si bo mogoče ogledati po spletnih platformah Kulturnega doma Franca Bernika, Občine Domžale in portalu domžalec.si, v živo ter od sobote, 5. februarja od 10.ure do torka, 8. februarja 2022 do 24.ure na tej povezavi.

Na letošnji osrednji prireditvi ob kulturnem dnevu bo slavnostna govornica Nina Mav Hrovat, magistrica, profesorica predšolske vzgoje; otroška in mladinska pisateljica, dramatičarka, pravljičarka, spodbujevalka branja, ljubiteljska kulturnica, igralka, scenaristka, režiserka. V kulturnem programu bo potekala projekcija nemega filma Erotikon z Ito Rino ob živi glasbeni spremljavi Orkestra of the Imaginary.

Erotikon (1929), film češkega režiserja Gustava Machatyja, je velika klasika nemega filma, po mnenju angleškega zgodovinarja Kevina Brownlowa celo »eden najlepših evropskih nemih filmov«, predvsem pa je to film Ite Rine, slovenske igralke iz Divače, ki ji je vloga dekleta v primežu dveh moških prinesla svetovno slavo. Za to, s sugestivno čutnostjo prepojeno dramo, je Slovenska kinoteka pri Andreju Goričarju naročila novo glasbeno partituro. Tako bo domžalska publika ob kulturnem prazniku obudila spomin na veliko slovensko igralko, ki je doživela tudi svetovno slavo; ob tem pa bo lahko prisluhnila tudi izvirnemu glasbenemu delu, ki ga bo izvajala glasbena zasedba v živo. Prvovrstno kulturno doživetje, v katerem se mešata preteklost in sedanjost.

Projekcija filma traja 1 uro 30 minut.


NINA MAV HROVAT

Njeno delo na področju kulture je usmerjeno v spodbujanje ustvarjanja, kulturnega udejstvovanja, še posebej branja in izražanja. Delo z otroki in ljubezen do pravljic sta jo pripeljala do ustvarjanja številnih avtorskih del. Tako je postala ena najbolj uveljavljenih in priljubljenih pisateljic leposlovja za otroke in mladino in je tudi članica Društva slovenskih pisateljev. Je avtorica številnih knjig, omenimo slikanice Ne misli na slona!, En, dva , tri – slon!, Posluh, jazbec gre!, Vprašanje za babico ter številne Lahkonočnice. Veliko nastopa tudi kot pravljičarka in je velika spodbujevalka branja, še posebej med otroci in mladino. Ukvarja se tudi z ljubiteljsko kulturo. Kot ustanovna članica Kulturnega društva Mlin Radomlje je tudi avtorica komedij za odrasle in več otroških predstav, ki so bile uprizorjene v Radomljah in drugih manjših odrih po Sloveniji, preizkusila se je kot igralka, scenaristka, režiserka. Zaposlena je v Vrtcu Domžale kot ravnateljica.

ANDREJ GORIČAR

je slovenski pianist, skladatelj, profesor in aranžer. Njegov umetniški opus sega od klasičnih glasbenih del vse do glasbe za film in gledališče. Kot hišni pianist Slovenske kinoteke je od leta 1996 s svojimi skladbami ali improvizacijo na klavirju pospremil zelo bogat repertoar neme filmske klasike doma, v Evropi in ZDA. Od leta 2002 piše tudi glasbo za gledališče.

ORCHESTRA OF THE IMAGINARY

zasedbo sestavljajo Jakob Bobek na klarinetu, Jan Gričar na saksofonu, Matej Haas in Ana Julija Mlejnik na violini, Valentina Mosca na violi, Milan Hudnik na violončelu ter Andrej Goričar na klavirju in kot dirigent.


Na sam praznični dan v torek, 8. februarja, bodo na široko svoja vrata odprli tudi številni muzeji, galerije in kulturne ustanove širom po Sloveniji. V občini Domžale bodo imela na ta dan svoja vrata odprta Menačenkova domačija, Slamnikarski muzej, Galerija Domžale in Mestni kino Domžale. Več o programu prazničnega dneva si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Miha Ulčar; Foto, video: Kulturni Dom Franca Bernika

 

Tagi