Slavnostna prireditev ob kulturnem prazniku v Domžalah

Slavnostni govorec: Anže Miš (MIŠ Založba)

V torek, 6. februarja 2024, je ob 19.00 uri, v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah, potekala slavnostna prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku.

Polna dvorana, na čelu z županjo Domžal, mag. Renato Kosec, obema podžupanoma, Matejem Primožičem in Borutom Ernestlom, koordinatorico območne izpostave JSKD Domžale, Klavdijo Gregorin Štiftar in ostalimi gosti, je najprej prisluhnila slavnostnemu govorcu, g. Anžetu Mišu, direktorju Založbe Miš, ki se z mešanico kulture in posla ukvarja že skoraj vso svojo poklicno pot. Od skromnih začetkov njegovega dela v družinski založbi, danes s svojo ekipo našemu jezikovnemu področju prinaša kakovostna tuja in izvirna slovenska dela za otroke in mladino, hkrati pa skrbi za zastopanost avtorjev v tujini, katerih dela je z nekaj najbolj odmevnimi prodajami pravic uglednim tujim založbam, ponesel v svet.

Sledila je glasbena monokomedija z naslovom “Od tišine do glasbe” v vrhunski izvedbi dramskega igralca in pianista Jureta Ivanušiča. Na sproščen, zanimiv in privlačen način, z anekdotami in s šalami, je vse prisotne popeljal skozi zgodovino in fenomen glasbe v vsej svoji raznovrstnosti. V svojem ilustrativnem, duhovitem, a vendarle strokovno verodostojnem, virtuoznem ter tematsko in žanrsko bogatem nastopu se mojstrsko prelevi iz ene glasbene relevantne vloge v drugo; od pianista do pevca, od skladatelja do dirigenta, od muzikologa do glasbenega kritika. Od Kamene dobe, do Rolling Stonesov, od klasike do moderne, od jazza do popa, od popevke do šansona, od uverture do aplavza.

Prav sledenjega je skozi celotno predstavo Jure Ivanušič dobival veliko, večkrat nasmejal občinstvo, najglasnejši in najdaljši aplavz pa je požel ob koncu, ko so se mu vsi prisotni zahvalili za prekrasen večer.

Avtor: Uroš Juračič; Foto: Rok Majhenič, Miro Pivar; Video: Miro Pivar

Tagi