Slavnostna maša ob zaključku praznovanja 800-letnice prve omembe kraja Dob

V nedeljo, 4. junija 2023, na praznik Svete Trojice, je bilo na ploščadi pred cerkvijo svetega Martina v Dobu še posebej slavnostno, saj so s sveto mašo zaključili štiridnevno praznovanje 800-letnice prve omembe kraja Dob. Sveto mašo je daroval dobski župnik Jure Ferlež

Ploščad pred cerkvijo svetega Martina v Dobu so napolnili do zadnjega kotička, saj se je pri sveti maši, ki jo je ob somaševanju upokojenega duhovnika iz Londona Johna Whooleya, daroval dobski župnik Jure Ferlež, zbralo veliko Dobljanov in okoličanov, gostov ter narodne noše. Pri maši je sodeloval cerkveni mešani pevski zbor župnije Dob z zborovodjem Markom Starbkom in organistko Jano Starbek.

Vse zbrane je nagovoril tudi predsednik Sveta Krajevne skupnosti Dob Marijan Smolnikar ter se vsem zahvalil za izdatno pomoč pri organizaciji in izvedbi tako velikega praznovanja kot je 800 letnica kraja Dob. Če imaš ob sebi takšno ekipo, potem lahko premikaš gore. Zbrani so jim z dolgim aplavzom dali vedeti, da so obletnico več kot odlično pospravili pod streho.

Šestošolci in sedmošolci so med mašo v lončkih prinesli zemljo ter jo nasuli v veliko vazo, zemljo pa ob koncu maše potresli okoli hrasta Dob, ki že nekaj časa veselo in uspešno raste na travniku pred cerkvijo. V pridigi je župnik Jure Ferlež povedal veliko dobrih in odmevnih besed, o ljubezni do bližnjega, o veri in ohranjanju le te.

Po slovesni maši je sledilo še druženje ob dobrotah, ki so jih napekle pridne roke dobskih gospodinj. Vsi udeleženci svete maše so prejeli tudi lične obeske ob 800 letnici prve omembe kraja Doba.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi