Skupaj zapojmo Jezusu – revija cerkvenih pevskih zborov Črnega grabna

Božični čas poleg rojstva deteta Jezusa zaznamuje kar nekaj običajev, šeg ali navad. Med najbolj znanimi so zagotovo pesmi, še posebno Sveta noč duhovnika Josepha Mohra, ki jo je uglasbil učitelj Franz Ksaver Gruber in je prevedena v več kot 300 jezikov ter v svetovnem merilu velja za najbolj izvajano pesem vseh časov. Kdor poje, zlo ne misli, pravi dobro znan, star pregovor, čigar resničnost skozi zgodovino nenehno potrjujejo ljudje, ki se ukvarjajo z glasbo. Plemenito poslanstvo glasbe je nedvomno tisto, ki jo človeška družba potrebuje, sploh v današnjih časih, ko si ljudje zaradi corona krize postajamo vse bolj odtujeni. Ob vseh ostalih koristih, ki jih ljudem prinašata glasba, pa je definitivno združevalen vidik tisti, ki je še posebej pomemben. Glasba namreč vpliva na gradnjo zdrave družbe, saj združuje ljudi v veselju, prijateljstvu, zadovoljstvu, dobrem počutju, skratka, daje harmonijo duši in telesu. In na tem svetu bomo težko našli kaj bolj združevalnega, kot nam je to dano skozi glasbo. Ta »pozitivna enotnost« je zelo pomembna za normalno funkcioniranje slehernega okolja. Še posebej našega, slovenskega, kjer praktično vsaka vas ima kakšen zbor ali dva. Zato smo resnično lahko hvaležni, da imamo med nami ljudi, ki s svojim udejstvovanjem na področju glasbe prinašajo okolju dodano vrednost – »pozitivo«.

Z revijo cerkvenih pevskih zborov Črnega grabna so  nedeljo, 9. januarja 2022, božični čas s prepevanjem božičnih napevov zaključili v cerkvi Marije Vnebovzete na Brdu pri Lukovici. Zbori Črnega grabna so pod naslovom revije »Skupaj zapojmo Jezusu« izvajali Božične pesmi, vsak zbor pa je zapel dve pesmi. V uvodu je nekaj spodbudnih besed spregovoril Bernard Rožman, župnik v župniji Brdo, Zlato polje in Češnjice, v nastope posameznih zborov pa sta popeljala povezovalca programa Ema Meden in Domen Lebar.

Ledino v odlično revijo cerkvenih zborov Črnega grabna so zaorali z pritrkovanjem na male zvonove pritrkovalci župnije Brdo. Sledil je nastop Mladinskega pevskega zbora župnije Brdo, ki ga vodi zborovodkinja Petra Avbelj. Zapeli so pesmi Svetonočna plava ter Božično pesem. Za njimi se je predstavil Mešani pevski zbor župnije Blagovica, po vodstvom zborovodje Matjaža Pestotnika, zapeli so pesmi Bodi pozdravljeno detece sveto ter Prišla je noč. Sledil je nastop Mešanega pevskega zbora župnije Krašnja. Njihov zborovodja je Marko Juteršek, zapeli so pesmi Prišla je lepa sveta noč ter Pastirci kam hitite. Naslednji se je predstavil Mešani pevski zbor župnije Češnjice. Njihov zborovodja je Matjaž Pestotnik, zapeli so pesmi Pastirci iz spanja vstanite nocoj ter Tam stoji pa hlevček. Ker na mladih svet stoji, se je predstavil tudi Otroški pevski zbor župnije Brdo, ki deluje pod vodstvom zborovodkinje  Petra Avbelj, zapeli pa so pesmi Glas o rojstvu in Ko so pastirji. Kot zadnji se je predstavil Mešani pevski zbor župnije Brdo, ki ga vodi zborovodja Matevž Kink. Zapeli so pesem Počivaj milo detece, kjer je kot solistka nastopila Doroteja Kink, ter pesem Pastirčki iz spanja. Na orgle jih je spremljal Matjaž Pestotnik.

Čarobni čas božičnih praznikov je izzvenel in se pretočil med usedline močnih doživetij. Zato so združeni zbori zapeli »Sveta noč«, ki je izzvenela za konec revije kot na novo ovrednotena nesnovna kulturna dediščina vsega človeštva, zaščitena pri Unescu, ob svoji 204-letnici nastanka. S skladateljem Gruberjem je postala največkrat izvajana pesem na svetu. Njeno sporočilo mora delovati: Mir ljudem na zemlji! Mlado leto na široko odpira dneve novi svetlobi in novemu vrelcu idej za prave poti in odločitve ter nas opominja, da je življenje neprestani tek za spremembami. Ob koncu revije se je Bernard Rožman, župnik v župniji Brdo, Zlato polje in Češnjice vsem zahvalil za čudovito nedeljsko popoldne ter zborovodjem podaril spominska darila.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi