S slovesno sveto mašo obeležili 30. rojstni dan Vrtca Dominik Savio Karitas Domžale

V začetku aprila leta 1993 je Vrtec Dominik Savio Karitas Domžale odprl svoja vrata. Kot eden izmed prvih katoliških vrtcev v Sloveniji je ponudil varstvo prvi generaciji otrok. V aprilu 2023 v vrtcu praznujejo 30-letnico delovanja. V teh letih se je v vrtcu zvrstilo 6 generacij, kar je čez 500 otrok. Nekateri od njihovih varovancev se sedaj vračajo kot dijaki srednje vzgojiteljske šole, študenti pedagoške fakultete ali kot starši, ki želijo svoje otroke vpisati v ta vrtec. Nekateri so se v vrtcu celo zaposlili. To je topel dom, v katerem so še žive vrednote, na katere žal v današnjem času prepogosto pozabljamo.

V nedeljo, 7. maja 2023, so obhajali slovesno sveto mašo, s katero so se zahvalili Bogu za 30 let delovanja župnijskega vrtca. Ob tej priliki so bili poleg zaposlenih k sveti maši povabljeni vsi sedanji in nekdanji varovanci vrtca, starši in stari starši otrok, ki obiskujejo ali so kdaj v preteklosti obiskovali vrtec. S tem so izrazili podporo tudi sedanjemu vodstvu in vzgojiteljicam pri njihovem delu.

Sveto mašo je daroval mag. Klemen Svetelj, župnik v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah, ki je v uvodu lepo opisal pomen vrtca, v katerem s spoštovanjem, sodelovanjem in lastnim zgledom razvijajo in širijo prijateljstvo in veselje do vsega stvarstva. Zato imajo tudi lep slogan «Naš vrtec smo mi, otroci luči.«

»Ob 30-letnici se zahvaljujemo vsem, ki ste vrtcu pomagali pri sami ustanovitvi in kasneje pri delovanju, ko je bilo kar nekaj vzponov in padcev. Zahvala tudi vsem dobrotnikom in donatorjem, ki nas podpirate s konkretnimi materialnimi in finančnimi sredstvi in tako omogočate, pomagate pri delovanju vrtca,« je dejala ravnateljica Vrtca Dominik Savio Karitas Domžale Živa Kološa.

Z vso zavzetostjo so se pripravljali na praznovanje tega pomembnega dogodka. 5. aprila 2023 je namreč vrtec praznoval svoj 30. rojstni dan. To nedeljo pa so s slovesno mašo zaključili praznovanje.

Pri sveti maši so sodelovali vrtčevski otroci, zaigrano igro o Dominiku Savio pa so vrtčevski otroci skupaj s starši, ki so se združili v skupino »Družinska kateheza« podoživeli kratko življenje najmlajšega svetnika Dominika Savia. Zavetnik vrtca sv. Dominik Savio je s svojo prijaznostjo, poštenjem, ljubeznivostjo in nesebično pomočjo za zgled mladim. V vrtcu se trudijo delovati po njegovem vzoru. Muzikalično uprizoritev o Dominiku Saviu je režirala Natalija Podjavoršek.

Ob koncu je župnik blagoslovil še sol, ki so jo prejeli zunaj na ploščadi vsi, ki so se udeležili svete maše.

V neposredni bližini vrtca je Park Martina Krpana ter sprehajalne poti ob Kamniški Bistrici, kjer otroci s svojimi vzgojiteljicami preživljajo kvaliteten čas v naravi. Vrtcu je občina Domžale že leta 1992 podelila koncesijo za izvajanje javno veljavnega programa po Kurikulumu za vrtce. Posebnost vrtca Dominik Savio je poudarek na družinskih vrednotah in kulturni dediščini. Njegov namen ni zgolj zagotavljanje varstva, temveč ustvarjanje toplega in varnega okolja, v katerem se otrok čuti sprejet in ljubljen. Ob tem se uči tudi spoštovanja sočloveka in okolja. Poslanstvo vseh zaposlenih je zagotoviti prijetno, varno in spodbudno okolje, ki bo otrokom omogočilo optimalni čustveni, duhovni in fizični razvoj. Vrtec predstavlja drugi dom okoli 80 otrokom, v starosti od 11 mesecev pa vse tja do dopolnjenega 6. leta starosti oziroma do vstopa v šolo.

Vsi skupaj so hvaležni Bogu za preteklih 30 let in se mu priporočajo v molitvi še za prihodnja leta. Po sveti maši se je slavje nadaljevalo na ploščadi pred cerkvijo, kjer so se ob pomoči odraslih domžalskih skavtov, vsi posladkali z dobrotami, ki so jih napekle pridne roke farank. Tudi Domžalec se pridružuje čestitkam ob 30. letnici delovanja!

Več o dogajanju pri sveti maši pa v videoposnetku.

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

Tagi