S kulturo nam bo lažje: Mestno gledališče ljubljansko na spletu

V Mestnem gledališču ljubljanskem nadaljujejo gledališko sezono – po pozitivni izkušnji novoletne spletne premiere romantične drame Jazz pod režijsko taktirko Nejca Gazvode so se odločili, da del letošnjega repertoarja preselijo na splet. V času zaprtja so pripravili kar pet novih predstav, ki nestrpno čakajo prihoda občinstva. Tiste med njimi, ki nosijo v sebi (tudi) potencial filmičnosti gledalcem ponujajo tudi po spletu, v televizijsko režiranem prenosu. Kar nekaj pa jih bo počakalo na srečnejše razmere. Za zdaj so se odločili, da v repertoar poleg že omenjenega Jazza, drame Ta obraz v režiji Tijane Zinajić in dramskega omnibusa Tišina med nami v režiji Nine Šorak, dodajo še dramo Ivorja Martinića Le zaljubiti se ne smemo v režiji Alena Jelena.

Vse predstave si lahko aprila ogledate na platformi Tretji oder, ki omogoča tudi nakup vstopnic.

Le zaljubiti se ne smemo – zadnja premiera na Mali sceni v letošnji sezoni

Drama Le zaljubiti se ne smemo v režiji Alena Jelena, je zgodba o strahu pred življenjem in strahu pred spremembami – tako pred neizbežnimi (ločevanje otrok od staršev, staranje, smrt) kot tistimi, za katere se odločamo sami (nova zveza, selitev v tujino). Bolečina junakov drame je živa in vseobsegajoča ter seže v srce. Obenem pa vzbuja upanje in vliva moč. Tudi humor in avtohumor. V njej igrajo Boris Ostan, Bernarda Oman, Iva Krajnc Bagola in Lara Wolf. Režiser spletne uprizoritve je Klemen Dvornik.

Drama Le zaljubiti se ne smemo v režiji Alena Jelena, je zgodba o strahu pred življenjem in strahu pred spremembami. (Foto: Peter Giodani)

Ta obraz – sveža in pop, a hkrati ostra dramske pisava, ki je v Angliji postala prava senzacija

Ta obraz je drama z odličnima Tjašo Železnik in Matejem Zemljičem v glavnih vlogah, ki krmarita med zapletenim odnosom mame in sina. Poleg Tjaše in Mateja igrajo še Gregor Gruden, Lara Wolf, Lucija Harum in Suzana Krevh k. g. Režijo spletnega prenosa je prevzel režiser Klemen Dvornik.

Ta obraz je drama z odličnima Tjašo Železnik in Matejem Zemljičem v glavnih vlogah, ki krmarita med zapletenim odnosom mame in sina. (Foto: Peter Giodani)

Tišina med nami – Ljubljana. 2020

Tišina med nami je omnibus treh zgodb, ki so ga napisale tri sodobne avtorice, je prvo slovensko dramsko delo, v katerem je dogajanje postavljeno v čas pandemije covida-19 in ki nas sooča s posledicami ukrepov, bolezni in strahu. Vse tri zgodbe se dogajajo na dveh majhnih klopcah pred ogromnim plakatom. Igrajo Primož Pirnat, Gaber K. Trseglav, Karin Komljanec, Bernarda Oman, Judita Zidar, Lotos V. Šparovec, Ajda Smrekar, Mojca Funkl, Tanja Dimitrievska, Mia Skrbinac k. g. in Lovro Zafred k. g. Režija spletnega prenosa je v rokah uveljavljene režiserke in scenaristke Barbare Zemljič.

Tišina med nami je prvo slovensko dramsko delo, v katerem je dogajanje postavljeno v čas pandemije covida-19. (Foto: Peter Giodani)

Jazz – romantična drama, ki se navdihuje pri zlati dobi ameriške romantične komedije v devetdesetih

Jazz je zgodba o srečevanju skrivnostnega moškega in ženske, ki ju igralsko upodabljata Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza. Moški in ženska drug drugemu postajata pomemben del življenja, dan zabave in srečanja pa datum, ki v njunih življenjih nekaj pomeni, četudi ti življenji preostalih 364 dni tečeta po svoje … Katero leto bo zadnje?

Jazz je zgodba o srečevanju skrivnostnega moškega in ženske, ki ju igralsko upodabljata Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza. (Foto: Peter Giodani)

Do konca sezone bodo v MGL–ju interno uprizorili še učno predstavo Teater za telebana avtorice in režiserke Ire Ratej ter komedijo Slamnik v režiji Diega de Bree.

V MGL- ju vas vabijo, da si ostanete blizu vsaj v virtualnem prostoru, da kultura in gledališče ostaneta pomemben element našega vsakdana. S kulturno nam bo lažje.

Naročnik oglasa: Mestno gledališče ljubljansko

Tagi