S koncertom Michala Müllerja zaključili citrarski vikend v Domžalah

S spoštovanjem do zgodovine in tradicije je na zaključku citrarskega vikenda v Slanikarskem muzeju v Domžalah v nedeljo, 21. maja 2023, na citre zaigral Michal Müller iz Češke. Michal Müller je glasbenik, učitelj, skladatelj, aranžer in producent. Njega ljubezen so citre, ki se jih je skupaj z mandolino učil igrati v okviru instrumentalne in vokalne pedagogike na konservatoriju mesta Dunaj današnja Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien.

V uvodu v nedeljski skoraj uro in pol trajajoč koncert sta nekaj besed o citranju v Domžalah in o gostu včerajšnjega koncerta spregovorile Klavdija Gregorin Štiftar, vodja JSKD OI Domžale in prof. Damjana Praprotnik.

V mednarodnem merilu je danes med najprogresivnejšimi citrarji našega časa. Kot solo igralec je znan po svojem značilnem izrazu in neortodoksnem pristopu do svojega instrumenta. Na mednarodnem tekmovanju Ernst Volkmann Preis v Münchnu 2004 je prejel posebno nagrado žirije prav za svoj nekonvencionalen in izviren slog. Njegova avtorska glasba se giblje nekje na meji med tradicionalnimi koreninami, klasično glasbo, bluesom, jazzom, glasbo sveta, ambientalno akustično glasbo in svobodno improvizacijo. Za citre prireja skladbe različnih zvrsti in obdobij. V glasbi ima rad svobodo in možnost samoizražanja z velikim spoštovanjem do zgodovine in tradicije. Svoje igranje citer pogosto dopolni s petjem, kar je naredil tudi na koncertu v Slamnikarskem muzeju pred polno dvorano obiskovalcev.

Kot je dejal Michal Müller, je prvič, da je zaigral v ambientu s polno slamniki in z odlično razstavljenimi šivalnimi stroji, prešami ter z slikovnim materialom, kar ga je pa impresioniralo, so slamniki različnih velikosti in oblik.

Michal Müller je sodeloval z glasbeniki različnih zvrsti, na primer z ansamblom baročne glasbe Musica Instrumentalis Schwerin, bobnarjem Milošem Dvořáčkom, violinistko in pevko Jitko Šuranská, kitaristom Karlom Růžičko, citrarjema Haraldom Oberlechnerjem in Martinom Mallaunom, duom Canto di Cosmo idr. Bil je tudi član projekta Magic Zither na TFF Rudolstadt ali projektnega orkestra na Windros Festival Schwerin, nenazadnje pa je deloval tudi v triu Njorek. Občasno nastopa v eksperimentalnem duu z alikvotnim pevcem in stahlcellistom Janom Heinkom. Improvizira z besedami, plesom in gledališkimi predstavami.

Citrar Michal Müller s Češke je doslej že večkrat gostoval v Sloveniji kot koncertant in predavatelj. Po šestih letih so letos v Solčavi zopet gostili tega odličnega češkega citrarja Michala Müllerja, mojstra improvizacije in sodobnih glasbenih zvrsti, izjemnega glasbenika in vokalista. Michal Müller iz Varnsdorfa na Češkem je pridobil klasično citrarsko izobrazbo na dunajskem glasbenem konservatoriju. Posveča se predvsem koncertiranju in vodenju mojstrskih tečajev. Je odličen improvizator, njegova glasba je na meji med etnom, jazzom in bluesom. Michal Müller piše tudi filmsko glasbo in aranžmaje za druge instrumente. Posnel je že več zgoščenk. Sodeluje z mnogimi znanimi glasbeniki v različnih glasbenih projektih na Češkem in po vsej srednji Evropi, kjer so popularne tradicionalne citre. Citrar Michal Müller, je že nekaj krat gostoval v Sloveniji. V Solčavi je leta 2012 vodil citrarsko delavnico, ter sodeloval na srečanju citrarjev »Citranje v Solčavi«. Letošnji koncert v Domžalah Michala Müllerja ter številnih domačih citrarjev je tako bil v znamenju druženja citrarjev ter snovanja načrtov za ponovna srečanja.
Michal Müller naj bi bil edini izobraženi citrar in učitelj koncertnih citer na Češkem. Študiral je klasične citre na Konservatoriju na Dunaju. Spada med najprogresivnejše citrarje sveta. Kot solo igralec je Michal najbolj priljubljen zaradi svojega osebnega izraza in pristopa do instrumenta. Njegova glasba temelji na slovanskih ljudskih motivih, klasični glasbi, pa tudi na bluesu, jazzu, glasbi sveta, ambientalni glasbi in svobodni improvizaciji. Prireja tudi širok spekter glasbenih zvrsti za citre.

Tudi v Slamnikarskem muzeju v Domžalah je igral na dvoje različnih citer. V glasbi daje prednost svobodnemu uresničevanju in priložnosti za izkazovanje svoje individualnosti z velikim spoštovanjem do zgodovine in tradicije. Zelo pogosto tudi poje. Citre so preprosto njegov inštrument, skozi katerega se lahko izraža, skozi katerega lahko govori. Improvizira z izraznimi plesalci in pesniki, piše in snema glasbo za filme in gledališče, sodeluje z radiem in televizijo. Vsako leto vodi številne citrarske delavnice v Nemčiji, Avstriji, Sloveniji in tudi na Češkem ter privatne in Skype ure. Pod svojo založbo Flugzeug records producira lastno glasbo in v njegovem studiu nastaja več različnih, večinoma akustičnih glasbenih projektov.

Sodobne koncertne citre, ki jih igra Michal, zmorejo veliko več kot le simbolični rekvizit nemških ljudskih pesmi. Gre pravzaprav za mlad in zelo moderen inštrument, z edinstvenim razponom in skoraj neomejenimi izraznimi možnostmi. Varnsdorfčan, diplomant igranja citer na dunajskem konservatoriju, rad odkriva nove izrazne in interpretativne možnosti za svoj inštrument, rad eksperimentira priznava pa, da je bil že njegov prvi stik s citrami nekoliko pod vplivom stereotipov.

Pravzaprav zgodovina citer ni dosti starejša od 170 let, kar je malo v primerjavi z kitaro ali klavirjem. Kar se s citrami dogaja zadnjih petindvajset let, je neverjetno, saj inštrument šele sedaj doživlja nekakšno puberteto, razvijajo se različni stili igranja na inštrument. Razvija se tudi v smislu konstrukcije instrumenta. Čeprav se Michal vztrajno trudi citram odvzeti oznake ljudskega glasbila nemške etnične pripadnosti, se ne boji obuditi izgubljenih tradicionalnih pesmi Sudetov, dežele, kjer je doma – nazadnje je pesmi v svoji izvedbi in na samo njegov način digitalno zapisal na aktualnem albumu »Kommok.«

Virtuouzni citrar Michal Müller iz Češke bo še ves teden ostal v Sloveniji, kjer bo imel predavanja in prikaz igranja na citre po vseh slovenskih pokrajinah, kjer igrajo ta lep ljudski instrument. Ta teden bo gost tudi pri citrarkah Društva LIPA v Domžalah, od tega gostovanja pa si domžalske citrarke veliko obetajo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi