Pustovanje Društva upokojencev Vir

Dobra tretjina članov DU Vir se nas je na pustni torek zbrala na tradicionalnem pustovanju v Jamarskem domu na Gorjuši, da bi pregnali hudobne zimske duhove ter priklicali pomlad. Predvsem pa, da bi se ponovno srečali, se poveselili, naplesali in seveda nekaj dobrega pojedli. Za hrano so poskrbeli gostitelji, ki nas ob vsakokratnem obisku prijetno presenetijo in dodajo tudi nekaj »za povrh« ali kot radi rečemo, za »dobro mero«.

Kot veleva tradicija pustne šeme prinašajo srečo in dobro letino. Ker srečo in pridelke na naših vrtovih lovimo tudi člani našega društva, si je več kot dvajset članov nadelo pustna oblačila. Maškar so bili že v starih včasih veseli pri vsaki hiši in tudi naša druščina ni bila nobena izjema. Zato smo ob prihodu vsako z aplavzom pozdravili.

Nekaj pa je bilo tudi takih, ki so pustne dodatke na začetku še skrivali, potem pa jih nataknili, ko smo najmanj pričakovali. In s tem še dodatno poskrbeli za dobro razpoloženje.

V pogovoru smo nekateri priznali, da že vrsto let nismo imeli dovolj poguma, pa tudi priložnosti ne, da bi na pustni dan naredili preobrazbo. A s sproščeno klimo, za katero poskrbita predsednik Milan in podpredsednica Mimi, je mask vsako leto več.

Za odlične glasbene vložke je poskrbel naš član, virtuoz na trobenti, Rafael Zupan, za kulturni dodatek pa Janko Štifter v opravi dr. Franceta Prešerna, ki je deklamiral svoje – avtorske pesmi. Pesem Denarček moj delimo tudi z vami.

Ja, res na svetu je tako,
da človek toliko pr’jatlov ima,
kolikor mu denarja v žepu zacinglja.

Prišla mimo lepa, fina,
v nederjih polna je gospa,
objeta v kožuh iz zlata,
ko zasliši, da v žepu mi cinglja,
se v ljubezni mi iz »srca iskrenosti« preda.

Nato pa pride mimo mlad gospod.
in ko on zasliši, v žepu da cinglja,
ponudi mi še več zlata,
da bi skupaj v biznis šla.

In nazadnje pride mimo še
utrujen, star gospod
(povem vam, cinglja mu iz vsepovsod).
Spregovori:
Tako sem žalosten in spati mi ne da,
veš, mladenič mlad,
so dejali mi,
da v trugi nobenih žepov ni!

Iz vseh teh naukov življenje me uči,
da v denarju, zlatu
sreče, zdravja in ljubezni
mi iskati ni.

Harmonikaš in humorist Bojan pa nas je zvabil na plesišče, kjer smo vili kačo in zabavali tudi prisotne, ki plesati ne zmorejo več.

Dvajsetega marca pa se bomo spet dobili. Tokrat na srečanju ob posebni priložnosti – praznovanju tridesete obletnice delovanja DU Vir.

Avtor: Lili Jazbec; Foto: Lili Jazbec

Tagi