Proslava ob dnevu državnosti pred Knežjim kamnom v Srednjih Jaršah

Kulturno društvo Groblje je za občane in ostale domoljube priredilo proslavo ob dnevu državnosti, ki je potekala v ponedeljek, 21. junija 2021, ob 20. uri pred Knežjim kamnom v Srednjih Jaršah poleg bivše gostilne Bunkež.  Dne 23. junija 2011 so v KS Jarše-Rodica v Parku državnosti, ki se nahaja v Srednjih Jaršah, namreč postavili kopijo Knežjega kamna. Knežji kamen je simbol starodavne slovenske identitete, predvsem pa državnosti in predstavlja središče slovenskega demokratičnega obreda, ki je v svetovnem merilu brez primere. Na podlagi slovenskega ustoličevanja se je utrdila in razvila pogodbena teorija o prenosu pravice vladanja z ljudstva na vladarja.

Na proslavi, ki jo je povezovala Romana Lisjak, se je slišala lepa domoljubna pesem iz grl deklet Ženskega pevskega  zbora  KD Groblje »Moj spev« pod vodstvom zborovodkinje Nataše Banko, nekaj domoljubnih pesmi pa je prebrala Romana sama.

Na proslavi so nastopili še Akustični duet NikaAnže, recitatorka Romana Lisjak ter ansambel Prijateljski trio. Kot se ob takih proslavah spodobi, sta na prireditvenem prostoru ob knežjem kamnu ponosno stala tudi dva praporščaka.

Pobudnik postavitve knežjega kamna je bil Jože Narobe, namen postavitve knežjega kamna, pa je utrjevanje slovenskega nacionalnega ponosa in dvig narodove identitete. Vsako leto od leta 2011 v tem času je ob knežjem kamnu tradicionalna slovesnost v počastitev dneva državnosti. Postavitev knežjega kamna je bila prva tovrstna obeležitev v Sloveniji.

Jože Narobe, sicer po poklicu mehanik, je spominsko obeležje knežjega kamna izdelal čez zimo, za izdelavo se je odločil, ker se, kot pravi, zavedal, da je potrebno našo zgodovino in korenine spoštovati. Jože se sicer ljubiteljsko veliko ukvarja z obdelavo kamna, ta skulptura pa je bila sprva mišljena kot postavitev na njegovem vrtu. Naprej je izdelal model za vlivanje betona, do dokončne izdelave je potreboval kar tri mesece.  Izvirni knežji kamen je izklesan in izdelan iz peščenjaka, ta, katerega je izdelal on, pa je vlitek iz betona, po velikosti pa je enak izvirnemu, visok je en meter ter premera 80 centimetrov. Osnutek le tega je vzet po zastavi oziroma simbolu grba slovenske narodne manjšine na Avstrijskem Koroškem. Kamen je bele barve in postavljen na kamniti podlagi. Ob njem stalno plapola slovenska zastava.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video; Miro Pivar

Tagi