Prireditev Zveze kulturnih društev Domžale ob slovenskem kulturnem prazniku

V četrtek, 8. februarja 2024 je v Slamnikarskem muzeju v Domžalah potekala prireditev Zveze kulturnih društev občine Domžale ob slovenskem kulturnem prazniku. Praznično dopoldne Slovenskega kulturnega dneva – Prešernovega dneva – so s pesmimi polepšali pevke in pevci Domžalskega komornega zbora pod vodstvom zborovodje Gregorja Klančiča ter z recitacijami Prešernove in Maistrove poezije članice Kulturnega društva Mlin Radomlje. Poleg obiskovalcev so se prireditve udeležili tudi podžupan Občine Domžale Matej Primožič in vodja JSKD OI Domžale Klavdija Gregorin Štiftar.

Vse zbrane je po odpeti Slovenski himni Domžalskega komornega zbora pozdravila Ana Pavlič, predsednica Zveze kulturnih društev občine Domžale, ter povedala nekaj besed o kulturi. Osmega februarja namreč praznujemo praznik našega pesnika Franceta Prešerna, ki je zapustil neizbrisen pečat na slovenski literarni in kulturni ravni.

»Prešernov dan ni le spomin na Prešerna, ampak tudi premislek o pomenu kulture in umetnosti v našem vsakdanjem življenju. Kultura namreč ne predstavlja le umetniških del, temveč je živa dediščina, ki odlikuje našo identiteto, zgodovino in vrednote. Ob tem prazniku se spomnimo, da kultura zbližuje ljudi, ne glede na njihovo poreklo, vero ali politično prepričanje,« je dejala Ana Pavlič.

Tudi o Rudolfu Maistru, katerega leto praznujemo ravno to leto 2024, je tekla beseda. Nastopajoči so namreč ob Prešernovih pesmi prebrali tudi nekaj pesmi Rudolfa Maistra, zbor pa je zapel ljudske pesmi in uglasbene pesmi Franceta Prešerna.

Ob koncu je predsednica Zveze kulturnih društev občine Domžale Ana Pavlič podelila šopke nastopajočim, s tem pa se je zaključil lep kulturni dogodek.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar