Prijatelji Radia Ognjišče praznovali dan državnosti v Arboretumu

Več kot tisoč prijateljev in poslušalcev Radia Ognjišče je praznik Marijinega brezmadežnega srca in enaintrideseti dan državnosti praznovalo v soboto, 25. 6. 2022 v Arboretumu Volčji Potok. Sveto mašo za domovino je daroval škof Anton Jamnik, nato je sledilo druženje v prekrasnem ambientu ob glasbi Ane in Tomaža Plahutnika. Kulturni program je popestril tudi pesnik Tone Kuntner.

Škof Anton Jamnik je v pridigi orisal vlogo pokojnega nadškofa Alojzija Šuštarja pri osamosvajanju in spomnil na nekatera njegova ključna sporočila, ki so močno aktualna tudi danes. Letos mineva petnajsto leto, odkar je stvarnik življenja k sebi poklical nadškofa Alojzija Šuštarja, zato je za pridigo povzel nekaj vsebinski poudarkov o letih 90, 91 in 92, ki nas nagovarjajo še danes in ki nam prinašajo sporočilo upanja in zaupanja predvsem v Stvarnika zgodovine. »Zato se vedno izročajmo v naročje Marije Pomagaj, ki je učiteljica vere in še posebej na današnji praznik Marijinega Brezmadežnega srca, da bi tudi mi v svojem življenju vsak na svojem mestu, v svoji službi, s svojim poslanstvom zares spolnjevali Božjo voljo, to kar dobri Bog pričakuje od nas.«

V času osamosvajanja je namreč nadškof Alojzij Šuštar kristjane in tudi druge ljudi bodril, da naj se ne dajo zbegati in ustrahovati, ampak da naj zrelo, modro in pogumno naredijo vse, kar je v njihovi moči za Slovenijo. Pri tem je v ospredje postavljal zaupanje v Boga. »Zavedamo se odgovornosti in nalog težke poti, ki je pred nami. A večje je naše zaupanje v Božjo moč; ker je bil Bog doslej z nami na življenjski poti, bo ostal z nami tudi vnaprej,« je besede nadškofa Šuštarja povzel škof Anton Jamnik. V pridigi je škof Anton Jamnik spomnil tudi na nadškofovo vlogo pri prizadevanjih za mednarodno priznanje Slovenije. Nadškof Šuštar je vedno poudarjal, da bodo pri mednarodnem priznanju naše države ključna dejanja, ne zgolj besede, kar je tudi sam dokazal 29. junija leta 1991, ko je prekinil kosilo po mašniških posvečenjih in kar 12 ur klical in pošiljal sporočila v svet, tudi papežu Janezu Pavlu II., z namenom, da bi preprečili napovedano bombardiranje Ljubljane.

Pri tem, pa tudi dan pozneje, ko ob napovedanem napadu ni prekinil maše, ga je spremljal prav škof Jamnik, ki je takrat deloval kot njegov tajnik. »Ne bojmo so, v Božjih rokah smo,« je dejal in mirno nadaljeval sveto mašo, se spominja škof Jamnik, ki je poudaril, da ga je povsem prevzela njegova mirnost, zaupanje v Boga ter izročanje v varstvo Marije Pomagaj. Ob tem je Jamnik dodal: »Izviri evangelija nas tudi danes in v prihodnje vabijo, da gojimo kulturo dialoga, da se zavzemamo za spoštovanje življenja, za njegovo dostojanstvo, da ohranjamo sočutje za tiste, ki so v najtežjem položaju, ter se zavzemamo za vrednote pluralne družbe, kjer se spoštuje temeljna načela pravne države in dejavnost civilne družbe.«

Po škofovih besedah smo lepo povabljeni, da stopamo po poti močne vere, kajti Sveti duh, duh ljubezni, človeka usposablja za jezik, ki si prizadeva graditi. Jezik, ki odkriva v vsaki stvari tisto, kar je dobrega; ki se trudi za dialog in odprtost v vsej raznolikosti pogledov; jezik, ki ima vizijo in trajnost, saj njegova utemeljenost presega zgolj človeške okvire.

Sobota je bila tudi srečanje Prijateljev Radia Ognjišče, ki je potekalo v znamenju ljubezni do domovine in narave. Do prizorišča je bilo približno 10 minut hoje. Za tiste, ki težko hodijo, so imeli dva avtomobilčka za golf, s katerima so jih pripeljali na prizorišče, za kar se Arboretumu Volčji potok lepo zahvaljujejo za pomoč.

Po maši se je dogajanje v Arboretumu nadaljevalo, ker so za kratek koncert zaprosili Ano in Tomaža Plahutnika. Ana je študentka petja na Akademiji za glasbo. Redno jo videvamo tudi v Poletnem gledališču Studenec, njen oče, Tomaž Plahutnik je učitelj citer v glasbeni šoli Kamnik. Obiskovalci prireditve so slišali kar nekaj lepih slovenskih pesmi, ki jih je v šopek povezala novinarka Tanja Dominko. Kulturni program je popestril tudi pesnik Tone Kuntner.

Lepo vreme in odlično vzdušje Prijateljev Radia Ognjišče je pripomoglo, da so vsi odšli domov veseli in še bolj poglobljeni v vero in zaupanje v Boga.

Avtor: Miro Pivar, Foto in video: Miro Pivar

 

Tagi