Pri svetem Martinu v Dobu je potekala čebelarska maša

Na drugo adventno nedeljo so se pri sveti maši v župnijski cerkvi sv. Martina v Dobu pri Domžalah zbrali čebelarji Čebelarskega društva Krtina Dob ter iz sosednjih čebelarskih društev. Pred dnevi je godoval sv. Ambrož, zavetnik čebelarjev, spominska sveta maša, ki jo je daroval župnik Župnije Dob Jure Ferlež, pa je potekala za žive in pokojne čebelarje. Spominsko sveto mašo je s petjem popestril mladinski pevski zbor.

Na 2. adventno nedeljo, 10. decembra 2023, je v cerkvi svetega Martina v Dobu ob 10. uri potekala čebelarska sveta maša, saj je 7. decembra godoval sv. Ambrož, zavetnik čebelarjev. Pri maši so sodelovali praporščaki in čebelarji Čebelarskega društva Krtina Dob ter čebelarji iz čebelarskih društev Moravče, Dolsko, Domžale, Kamnik, Lukovica in Mengeš ter Čebelarska družina Vir.

Pri sveti maši, za to priložnost so čebelarji oltar okrasili s čebeljimi pridelki in izdelki, so zavetnika čebelarjev sv. Ambroža prosili za zdravje čebel in dobro letino v prihodnjem letu, še posebej pa je bila maša posvečena vsem pokojnim čebelarjem. Dotaknili pa so se tudi vandalizma, katerega rezultat je bil požig učnega centra pod Močilnikom. Izrezljana podoba Svetega Ambroža, ki je bila v požaru ožgana, so tudi prinesli pred oltar.

Praporščaki so se v uvodu svete maše s prapori zbrali pred oltarjem, po pozdravnem nagovoru župnika Jureta Ferleža, pa so prapore postavili na zato prirejeno mesto. Marjan Koderman, predsednik ČD Krtina Dob, katerega člani so tudi lepo okrasili oltar s čebeljimi pridelki, je po evangeliju prižgal svečo iz pravega čebeljega voska. Letošnje leto je Čebelarsko društvo Krtina Dob še posebej zaznamovalo vandalsko početje in požig učnega centra. Kot je dejal Marjan Koderman, so se odločili, da bodo obnovili požgan učni center. Po končani maši so čebelarke in čebelarji pred cerkvijo pripravili pogostitev za vse farane, na kateri ni manjkalo medenih dobrot in medene kapljice.

Ambroževe maše so priredila številna društva širom Slovenije. Slovesnost počastitve spomina na sv. Ambroža je lepa priložnost za ovrednotenje domačega čebelarstva in obenem tudi zaključek čebelarskih opravil in čebelarskega leta. V zimskem času čebele počivajo in utrip dela v čebelnjaku se za nekaj časa ustavi. Čas po godu sv. Ambroža je zato najprimernejši za prebiranje strokovne literature o čebelarstvu in za udeležitev kakšnega predavanja o zdravstvenem varstvu čebel. Zima je tudi primeren čas za pripravo in izdelavo opreme, satnikov in panjev. Izdelkov iz čebeljih pridelkov, ki so čudovito darilo narave oz. čebel, ne bi bilo brez čebelarja. Ena čebela bi morala za kilogram medu sedemkrat obkrožiti svet, zato je prav, da cenimo in spoštujemo vsako kapljico, kot so jo cenili in spoštovali naši predniki in kot jo je cenil in spoštoval sv. Ambrož.

Naj medi!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi