Pri svetem Martinu v Dobu gostili dekanijsko revijo otroških pevskih zborov

Cerkveno zborovsko petje ni samo hobi in prijetno druženje v skupnosti, je tudi edinstven način, kako otroka prek glasbe približati do domače katoliške skupnosti in ga neposredno včlaniti v dogajanje v njej. Zbor uči sodelovanja in discipline, obenem pa je priložnost za ustvarjanje novih stikov in sproščujoč oddih od šolskega dela. Stari slovenski pregovor pravi: ”Kdor poje, dvakrat moli!”, torej je zbor tudi priložnost za neposreden stik otroka z Bogom, postavlja pa ga tudi na posebno mesto pri bogoslužju, ravno tako pomembno kot ministrante. Tako je zbor neposreden sodelavec pri bogoslužju.

Cerkev sv. Martina v Dobu pri Domžalah je v nedeljo, 20. novembra 2022, pričakala blizu sto otrok, mladostnikov in zborovodij ter spremljajočih glasbenikov, ki so se srečali na dekanijskem srečanju otroških pevskih zborov. Vse navzoče je v uvodu pozdravil dobski župnik Jure Ferlež, povedal nekaj misli o prazniku Kristusa, kralja vesoljstva. Otroci z aktivnim sodelovanjem pri nedeljskih mašah začutijo, da so pomembni pri sooblikovanju bogoslužja. S tem se navadijo tudi redno obiskovati nedeljske praznične maše in postanejo aktivni člani župnijskega življenja. V takih trenutkih se med mladimi pevci stkejo prijateljske vezi, ki so zelo pomembne za takšno skupino. Mlade pevce povezuje prijateljstvo in ljubezen do glasbe ter prijeten občutek, da s petjem pripomorejo k lepšemu in bolj doživetemu bogoslužju v cerkvi.

Sedem nastopajočih zborov je nedeljski popoldan preživelo v prijetnem prepevanju in druženju mladih v prelepih cerkvenih pesmih, ki so izzvenele v lepi akustični cerkvi sv. Martina v Dobu. Program sta povezovala Veronika in Urban.

Na srečanju otroških pevskih zborov so nastopili: skupini Zvončki in Lučke Vrtca Dominik Savio (zborovodkinji Barbara Likovič in Ana Dolinšek, Marija Lavrač – kitarska spremljava), Otroški župnijski zbor Sončni žarki župnije Domžale (zborovodkinja in kitaristka  Lili Sever), Otroški pevski zbor Ihanski zvončki iz župnije Ihan zborovodkinja Lucija Janc Novak, Veronike Krušnik – organistka),  Otroški pevski zbor Zvončki iz župnije Moravče (zborovodkinja Maša Capuder, Klara Urankar in Marjana Capuder – klavir, Anja Pirnat – flavta, Žiga Svetlin – kahon ter Marija Lavrač – kitara), Otroški pevski zbor župnije Brdo pri Lukovici in Krašnja zborovodkinja in kitaristka Petra Avbelj), Družinski zbor Veseli kristjani iz župnije Domžale (zborovodkinji Špela Zrimšek in Natalija Podjavoršek,  Amadej Zrimšek – klaviature, Matej Zrimšek – kitara ter Gal Podjavoršek – čelo), Otroški pevski zbor Mavrica župnije Dob (zborovodkinja Tine Grošelj, Mihe Zavrla – organist).

Dobski župnik Jure Ferlež se je ob koncu vsem zahvalil za udeležbo in lepo ubrano petje. Za posladek pa so obiskovalcem, ki so napolnili župnijsko cerkev, zapeli vsi nastopajoči zbori, ki jim je dirigirala Tina Grošelj, za glasbeno spremljavo pa je poskrbel organist Miha Zavrl.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi