Pri cerkvi sredi polja zazvenele božične pesmi

Pevska skupin RŽ je v nedeljo, 25. decembra 2022, v sodelovanju s Kulturnim društvom Antona Lobode pri cerkvi sv. Primoža in Felicijana v Loki pri Mengšu pripravila koncert božičnih pesmi, ki je številnim obiskovalcem napolnil srce in dušo. Tradicionalni koncert božičnih pesmi se vsako leto odvija na prostem pod zvezdami, kar mu dodaja še poseben čar.

Je kaj lepšega kot večerni kratek sprehod do praznično osvetljene lipe ob cerkvi sv. Primoža in Felicijana v Loki pri Mengšu, ki samotno ždi sredi polja, večino časa pa so njeni obiskovalci ptice, zajci, srne in morebiti kakšen sprehajalec. Tudi cerkev se le občasno napolni z verniki ob posebnih priložnostih. Sprehod do cerkve je pravljičen, saj se do nje sprehodite skozi vas ob vseh prazničnih lučkah, ki svetijo po domovih in vrtovih, ko pa zavijete proti cerkvi sredi polja, pa so vam edine lučke z nebesnega svoda. In na takem mestu se srečate s prijatelji, si skupaj nazdravite, jim sežete v roko ob prazniku rojstva deteta Jezusa in zapojete kakšno lepo, staro božično pesem.

Na vasi se ljudje znajo družiti, pomagati drug drugemu, stopiti skupaj, presenetiti z dobrimi deli, držati skupaj, uživati in se veseliti skupaj, zato tudi takšen božični koncert, ki so ga pripravile pevke in pevci Pevske skupine RŽ pod vodstvom umetniškega vodje Andreja Ropasa ne uide vaškim očem. Tako so se ob lepi božični pesmi družili stari in mladi ter obenem podoživeli res lep božični večer, si segli v roke, toplo objeli, nekaj toplega spili in sladkega pojedli. Ja, to je prava vaška idila.

Lepe slovenske božične pesmi so izzvenele z ubranim večglasnim petjem. Letos z nebesnega svoda posejanega z lučkami ni pritiskal mraz, zato je bilo bolj podobno pomladnim dnem. A to kljub temu to ni pokvarilo pravega prazničnega vzdušja. Med kar nekaj starimi ljudskimi božičnimi pesmimi, ki so jih pevke in pevci uvrstili v svoj repertoar, smo slišali tudi njihovo pesem, za katero je besedilo napisal žal že pokojni Jože Brojan, uglasbil pa jo je umetniški vodja Pevske skupine RŽ, Andrej Ropas.

Ob koncu so obiskovalci koncerta skupaj s Pevsko skupin RŽ zapeli še “Sveta noč, blažena noč” in čarobnost božičnega večera se je s to povezanostjo ljudi še bolj okrepila.

Le spi, le mirno spi, otroček mili,
Na Betlehemski slamici,
Le spi, le mirno spi, otroček mili,
ogenj ljubezni v nas prižgi.

(Jože Brojan)

Blagoslovljen božični večer, ki je napolnil dušo in srce ter vse dobro v novem letu 2023 vam želita Kulturno društvo Antona Lobode in Pevska skupina RŽ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi