Pravljična dežela z Mešanim pevskim zborom Šentviški zvon

Sveta noč je vedno svetla, njena Luč je presvetlila človeško zgodovino, z močjo prave ljubezni, ki edina lahko odreši svet. Tega ne more zanikati nihče, ker je vtisnjena v naravo človeškega bistva. Ob vsakem zimskem sončnem solstuciju znova in znova osmišlja vse stvarstvo in naše bivanje. Sredi hrupnega in bleščavega decembrskega vrveža, umaknjena v veličastne katedrale in v samotne cerkvice, v intimnem družinskem doživetju ob jaslicah, še vedno zmore nahraniti človeškega duha in povrniti notranji mir. Šentviški zvon jo doživlja kot vrhunec svojih pevskih zmogljivosti, saj zahteva vedno novi izbor sakralnih umetnin in dolgo temeljito pripravo, z vztrajnimi rednimi vajami. Za vsakega pevca pomenijo osebno usklajevanje s poklicnimi in študijskimi obveznostmi. Tudi v letu, ki se poslavlja, so pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Šentviški zvon zmogli pripraviti odličen božično-novoletni koncert.

Ljubitelji božičnih pesmi v sredo, 28. decembra 2022, ponovno prišli na svoj račun. Obiskovalci, ki so napolnili dvorano Kulturnega doma Janka Kersnika v Lukovici, so vstopili v pravljično deželo božičnega časa. Pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Šentviški zvon so zelo veseli, da so si obiskovalci v teh prazničnih dneh vzeli čas in preživeli večer v njihovem prepevanju. Že bežen poznavalec Šentviškega zvona ve, da zbor slovi po tradicionalnih božično-novoletnih koncertih.

Letošnjega božično-novoletnega koncerta Mešanega pevskega zbora Šentviški zvon sta se udeležili tudi županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar ter evropska poslanka Ljudmila Novak. V pravljično deželo so obiskovalci vstopili v zvenu božičnih pesmi, slišali pa so ubrane glasove pevk in pevcev pod vodstvom izkušenih zborovodij Špele in Matevža Kinka. Da je bilo vse še bolj praznično, pa je s spremljavo na klavirju poskrbel Lovro Frelih. Svoje so pridodali še trio godal v sestavi Karolina in Doroteja Kink ter Jaka Drobne in solisti Doroteja Kink, Špela Kropivšek, Helena Planinc, Jaka Drobne ter Špela in Matevž Kink. Prireditev je povezoval Blaž Andrejka.

Božično-novoletni koncerti MePZ Šentviškega zvona so tradicionalno vezani na cerkev Svetega Vida v Šentvidu pri Lukovici, kjer so se vedno prepevale same odlične božične pesmi. Dandanes je vedno dobro spoštovati tradicionalnost in pridodati tudi nekaj novega, kakšno novo idejo in navdih. In točno to so letos naredili pevci. Kot so obiskovalci videli, so jih namesto v cerkev povabili v čarobno pravljično deželo, ki je odlično pričarala ideal božiča. Lahko bi rekli, da ima občina Lukovica od koncerta dalje eno vas več, v kateri so se vsi skupaj znašli. Ta vas žal nima nobenega prebivalca s stalnim prebivališčem, ima pa veliko navdušencev z občasnim domovanjem. To so bili na koncertu vsi obiskovalci in pevci, ljudje dobre volje in željni prijetnega druženja ob dobri glasbi. Vendar bi ta prečudovita vasica pred obiskovalci bila brez božične iskrice, pravljične čarobnosti ter toplote domačnosti, ravno to pa so v vasico vnesle pevke in pevci Šentviškega zvona, ki so, kot smo lahko videli v uvodu, v deželo vstopili iz daljave in na način, kakor najbolj znajo, s pesmijo. Preoblikovano pesem »Sveta noč« so namreč zapeli v hodniku kulturnega doma in se šele po pesmi podali na okrašeni oder pred obiskovalce. S tem je pravljična dežela zares zaživela, obiskovalci pa so jo samo še polepšali.

Posebnost božičnega programa je bila tudi ta, da obiskovalci niso slišali samo božičnih napevov, ampak je vse skupaj bilo zasnovano zelo bogato in raznoliko. Poleg božičnih pesmi so slišali tudi gospel, črnske duhovne pesmi in tudi popularne slovenske pesmi. Glavni sklop pa je bil namenjen božiču in rojstvu Deteta odrešenika v Betlehemu, daleč stran od komercialne potrošnje, kokakole in Božička. Na koncertu so prepevali posamezno fantje, pa dekleta, pa vsi skupaj ter pričarali rojstvo Jezusa. S tem so pripravili skrivnost in čarobnost božične noči in vsem, kar paše zraven.

Zdravo samozavest potrjuje Šentviški zvon v prizadevanju za čim boljšo kvaliteto, izbor in glasbeno zvrst na dostojni ravni, primerno njihovim zmogljivostim. Te pa so ob mladih in nekaterih šolanih pevcih resnično v vzponu in jim bodo omogočale nove umetniške užitke. Zboru se je letos pridružilo kar nekaj mladih pevk in pevcev. Kvaliteto zbora zagotavljata oba zborovodja, zakonca Špela in Matevž Kink, kot vrhunska glasbenika, popolnoma predana glasbenemu ustvarjanju in prijateljskemu, homogenemu medsebojnemu povezovanju. To so kamenčki mozaika vsakega uspešnega delovanja. “Pevci smo hvaležni vsem tihim sodelavcem in poznavalcem, ki so ta lepi dogodek omogočili, posebej vam, dragi vsakoletni obiskovalci, ki nam dajete krila in Občini Lukovica za dvorano, kjer smo lahko vadili in priredili ta koncert. Iskrena zahvala vsem in srečno v novem letu 2023,” se je ob koncu koncerta zahvalila predsednica MePZ Šentviški zvon Andreja Volf.

Avtor: Miro Pivar; Foto: video: Miro Pivar

Tagi